ATB Team X-treme

Rijden van toertochten

Wat is er heerlijker dan in alle vrijheid fietsen, weg van gebaande paden en volop genieten van onverharde tracks met lange steile klimmen en technische afdalingen! Veel positieve hoogte meters maken je rit pas compleet en dat staat weer goed op je Strava lijst. Tóch ook genieten van de natuur en ongereptheid om je heen én van de spannende uitdagingen die soms ineens voor je wiel opdagen.

Voor de één is dít het ultieme mountainbike gevoel, de ander houdt het liever wat rustiger en zoekt de uitdaging op licht geaccidenteerd terrein. Natuurlijk wel “off road” en liefst ook in een aantrekkelijk groene omgeving. Beiden belevingen zijn prima zolang men er maar fietsplezier aan beleeft!!

Als het je niet gaat om te winnen, maar alleen om de sportieve prestatie die je aan jezelf bewijst is toeren een aangename manier om te bewegen. En ook dit kan in vele vormen.

Individueel of in een groepje toeren
Veel bikers houden er van om niet gebonden sportief bezig te zijn. Vaak is de zondagmorgen hiervoor in trek maar ook in vakanties of “weekendjes weg” trekken mensen er op uit met de fiets. Alleen of in een klein groepje. Maar vrijheid-blijheid!!
Hiervoor zijn er gelukkig tal van mogelijkheden. Op de website https://www.fietssport.nl/toertochten of https://www.mtbroutes.nl zijn veel mountainbike routes te vinden vaak ook met de mogelijkheid om die te downloaden als GPX bestand voor je navigatiesysteem.

Ook heeft Natuurmonumenten inmiddels een aantal routes in de aanbieding op de site www.natuurmonumenten.nl/mountainbiken

Houdt er rekening mee dat je voor sommige routes in het bezit van een vignet moet zijn.

Rijden van toertochten
Een toertocht is een uitgezette route die je samen met andere deelnemers op een bepaalde datum en tijd fietst. Er worden jaarlijks veel toertochten in Nederland georganiseerd. Variërend van kleine tochten tot mega-evenementen. Toertochten vinden plaats op de openbare weg of in het bos/terrein en zijn geen wedstrijd. Je tijd wordt niet gemeten en na afloop worden er geen bekers of medailles uitgedeeld. Bij de meeste toertochten kun je kiezen uit routes met verschillende afstanden en uitdagingen. Zo zijn er mountainbike- of veldtoertochten in afstanden van 25 kilometer maar ook van 50 kilometer, met veel of weinig hoogtemeters, technische zwaar of licht. Het tijdstip waarop je kunt starten ligt vaak vroeg in de ochtend zodat je bij lange ritten niet al te laat thuis bent.

Je kunt je vaak online inschrijven voor een toertocht of je pas aan de start inschrijven. Je toertocht start zodra je je gemeld hebt bij de organisatie op de startlocatie.
De organisator van een toertocht zorgt dat je op de dag van de tocht weet waar je moet fietsen. De meeste tochten zijn aangegeven met pijlen, sommige routes kun je echter alleen fietsen met behulp van een navigatiesysteem. In dat geval kun je de route vooraf downloaden.

De Wielersportbond NTFU coördineert toertochten en zorgt ervoor dat organisaties hun zaakjes op orde hebben. Zo is de route nauwkeurig uitgezet en is er EHBO aanwezig. Lees wat je zelf vooral wel en wat je vooral niet moet doen tijdens een toertocht. Do’s and Don’ts

Cyclo’s
Een Cyclo is een tussenvorm (een combinatie) van een wedstrijd en een toertocht. Wedstrijdrenners en de toerrijders rijden hetzelfde traject echter gaat het de eersten om de winst of plaats in het klassement, anderen rijden alleen om de eigen prestatie. Soms worden er diploma’s of certificaten uitgereikt waarop de prestatie staat vermeld.