Algemeen

GOES – In voorbereiding op het nieuwe trainingsseizoen, dat vandaag in Vlissingen en morgen in Goes weer begint, heeft terreincoördinator Rogier het gros van de hindernissen op het MTB parcours Het Schenge in Goes weer ontdaan van ongewenst gras en onkruid. Zoals tegenwoordig gebruikelijk worden ook hier milieuvriendelijke middelen toegepast. De gasbrander! Simpel en direct effect.

De gemeente Goes houdt het gras op de vlakke delen kort en maait 2-3 maal per jaar de heuvels. Begin september is er weer een maaibeurt voor de heuvels.

Algemeen

WOLPHAARTSDIJK – In het kader van 25 jaar ATB Team X-Treme blikken we terug op de afgelopen jaren en kijken we ook een beetje vooruit. Hoe kan dat nu beter dan een van de mannen van het eerste uur te interviewen. Al 25 jaar lid en nog steeds erg betrokken bij de vereniging: André Goosen.

1. ATB-Team X-Treme bestaat in november 25 jaar. Je bent lid vanaf de oprichting, maar hoe lang mountainbike je eigenlijk al?

Ik ben 2 jaar voor de oprichting van de club begonnen met mountainbiken, dat was eind 1992.

2. Waarom ben je lid geworden van X-Treme?

Op de informatieavond werd er gesproken of er bij de Zeeuwse mountainbikers behoefte was voor een vereniging. Met het doel om samen toertochten te rijden en trainingen te doen. Tevens voor het maken van een parcours in Westerschouwen. Dat leek mij een goed plan, samen gezellig met anderen een toertje doen en de sport promoten in zeeland.

3. Natuurlijk zijn we benieuwd naar wat je eerste mountainbike was? En wat rij je nu?

Mijn eerste mountainbike was een stalen fiets van het merk atlas, een of ander goed koop nederlands merk. Ik wilde eerst kijken of ik het mountainbiken wel leuk vond.
Daarna was mijn volgende fiets een aluminium Cannondale (zie foto) en dat was een hele vooruitgang, na een jaar of 5 kwamen de fully`s in beeld, dus mijn volgende fiets was een Giant xtc fully daarna een Merida 96 fully. Mijn huidige fiets is een Canyon neuron en dat is ook een full suspension.

 

4. Hoe ziet jouw droom mountainbike er uit?

Canyon Lux CF SLX met xtr di2 2×12 speed.

5. Wat is je leukste herinnering aan de afgelopen 25 jaar X-Treme?

Vele mooie vakanties, toertochten, trainingen en wedstrijden. Te veel om op te noemen.

6. Heb je een favoriete MTB-route in Nederland? En wat is mooiste MTB tocht die je ooit gereden hebt ( in binnen of buitenland)?

Mijn favoriete routes zijn die in Limburg, zeker als je er een paar koppelt bijvoorbeeld de Gulpen, Mechelen en Epen route. Bij elkaar 72 km en ben je een dagje zoet.
De mooiste trainingsroute is natuurlijk westerschouwen. De mooiste tochten zij toch wel op vakantie met Petra en Tycho, lekker in de natuur, mooie heuvels en uitzichten.

7. Je bent nog steeds nauw betrokken bij X-Treme, onder andere als trainer. Heb je een goede trainingstip/oefening voor de lezers?

Rij nooit blindelings achter iemand aan probeer je eigen route te kiezen, blijf altijd op je techniek letten.

8. Mountainbiken is niet geheel zonder gevaar. In de winterperiode wordt er soms valtraining aan de jeugd gegeven. Ben je weleens een boom onderweg tegengekomen of gigantisch gecrasht?

Ik ben meerdere bomen tegen gekomen en geknuffeld, ook dit jaar nog. Crashes komen ook voor, 3 jaar terug sleutel been breuk, hersen schudding. Dit jaar nog op vakantie in een afdaling op de weg terug naar de camping. Droppertje naar beneden en vol door de bochten, de weg was lekker stoffig en dan een zeer korte S bocht. En je raad het al, vol op mijn muil, lekkere schaafwonden en een zwelling op mijn heup.

9. Je zit ook in de organisatie van de wedstrijden in Wolphaartsdijk. Fijn dat daar ieder jaar een wedstrijd voor de zomercup gereden kan worden. Kan je ons een inkijkje geven wat er allemaal geregeld moet worden om een wedstrijd te organiseren?

Voor een wedstrijd van de Zomercup moet er best veel geregeld worden. Eerst goede afspraken maken met X-Treme voor vergunningen en wie doet wat. Als dat gebeurd is gaan we vrijwilligers regelen, voor een middag en avond heb je voor ons parcours toch een mannetje of 6 nodig. Een week of 2 voor de wedstrijd komen we met het comité bij elkaar om de route van de wedstrijd door te nemen, kijken wie wat verder nog regelt zoals lunch pakketten, langs de sponsoren gaan en wie wat ophaalt op de wedstrijddag.

Op de dag zelf beginnen we om een uur of 2 met het afzetten van het parcours. Als dat staat, dan de tenten en start en finish uit zetten. Net voor de start het parcours even na lopen of alles goed staat en dan kan er gestart worden.
Na de finish van de eerste categorie snel het parcours omzetten voor de volgende start. Als alles gefinisht is dan zo snel mogelijk alles opruimen en de kar weer indelen want die moet later weer teruggebracht worden naar Burg-Haamstede.
En dan is er even tijd voor ontspanning met de vrijwilligers om samen een frietje te eten en wat te drinken.

10. Hoe zie je de toekomst van X-Treme? Wat zouden we als club moeten proberen te bereiken in de volgende 25 jaar.

De toekomst ziet er goed uit als de vereniging aandacht blijft geven aan al de soorten mountainbikers, of je nu wedstrijden rijdt of alleen maar toert, en voor jong en oud.
En als iedereen een klein beetje wil helpen met alle activiteiten die de vereniging organiseert
komt het zeker goed.
In de verre toekomst moet er misschien wel gedroomd worden van een groter training en wedstrijd parcours in Goes, misschien wel in samenwerking met Middelkamp.
Zeeland is de enigste provincie die nog geen groot parcours heeft voor de wielersport.

11. Met welk clublid zou je nog weleens een interview willen lezen, en welke vraag zou je hem of haar dan willen vragen?

Met Milan Vader. Tokyo? en wat daarna?

 

Auteur: Marijke Vanhommerig

Algemeen

GOES – Tijdens het doorbladeren van de oude krantenartikelen over X-Treme die de afgelopen jaren bewaard zijn gebleven in het archief, valt mijn oog op een klein artikeltje uit de PZC van 15 mei 2010. Een aantal mooie successen in een Landelijke Jeugd Competitie wedstrijd voor jeugdleden van X-Treme. Ruim 9 jaar geleden, maar bijna alle namen horen we nu ook nog regelmatig voorbij komen in de fietswereld.

Er staat niet bij waar de wedstrijd werd gereden, maar het zal vast een mooi technisch parcours zijn geweest, waar de renners van X-Treme goed hun kracht konden laten zien. ATB-team X-Treme blijkt een goede kweekvijver te zijn voor talent. In categorie 1 wint Emma Verloop. In categorie 4 wordt Aimee Schoe tweede. Didi de Vries behaalt de tweede podiumplaats in categorie 5 en Lindy van Anrooy wordt derde in categorie 6.
Ook bij de jongens zijn er successen. Een tweede plaats voor Tim van Dijke in categorie drie en een tweede plaats voor Milan Vader in categorie 7.

Als we dan terugkijken naar de afgelopen jaren dan hebben deze renners mooie resultaten neergezet.

Emma Verloop uit Wissenkerke is onder andere in 2010 en 2011 Nederlands Kampioen geworden bij de jeugd, en heeft later een poos voor het Beebikes-Nutswerk team gereden, met mooie resultaten. In 2016 is ze helaas gestopt met mountainbiken en overgegaan op voetballen.

Aimee Schoe uit Vrouwenpolder is begonnen als mountainbikerster, werd in 2015 derde op het NK-MTB in Zoetermeer bij de Junior Vrouwen maar de laatste jaren horen we haar naam regelmatig bij het veldrijden, waarbij ze inmiddels bij de elite rijdt. Hopelijk gaan we ook komend veldrij seizoen weer mooie resultaten van haar zien.

Didi de Vries rijdt zowel op de mountainbike als de veldrijfiets. Ze rijdt voor het Belgische KTM Bike-Vision team, uiteraard op een KTM.
In 2015 is Didi Nederlands kampioene geworden crosscountry bij de Junior Vrouwen. Ook dit jaar laat ze mooie resultaten zien, zoals in Spaarnwoude tijdens de discipline ‘Eliminator’, waar ze Nederlands kampioene geworden is.

Lindy van Anrooy is een veelzijdig talent. Ook Lindy heeft gekozen voor het veldrijden. Daarvoor combineerde ze het veldrijden met triatlon, een sport waar ze veel successen behaalde. Na een ernstige hersenschudding is ze halverwege dit jaar weer volop aan het fietsen geslagen en hoopt op een mooi cyclocross seizoen.

Tim van Dijke uit Colijnsplaat heeft vorig jaar nog de nationale titel mountainbike voor junioren gewonnen en rijdt momenteel voor het Stappenbelt Specialized Racing Team. Bij het afgelopen NK had hij helaas materiaalpech, waardoor hij vierde werd bij de Beloften. Gelukkig dat zijn broer Mick na een lekke band in de eerste ronde en een mooie inhaalrace wel als de nieuwe Nederlands Kampioen Beloften op het podium mocht staan.

En als laatste Milan Vader! Niemand kan meer om de Nederlands kampioen bij de Elite heen. Nadat hij al meerdere malen Nederlands Kampioen bij de junioren en beloften was geworden, was er nu de kans om Nederlands kampioen bij de Elite te worden. Daarna nog hele goede resultaten, zoals derde bij de Europese kampioenschappen en zesde bij de UCI wereldbeker wedstrijd in Val di Sole. Hij rijdt voor team KMC-Ekoi-Orbea. Het gaan vast niet de laatste overwinningen van Milan zijn.

Wat een mooie resultaten van deze (voormalig) X-Treme leden. Daar mogen we als club trots op zijn!

Auteur: Marijke Vanhommerig

Algemeen

LENZERHEIDE – Met de Zeeuwse vlag in de koffer togen ze vol enthousiasme naar Lenzerheide in Zwitserland om Milan Vader aan te moedigen tijdens de UCI wereldbeker van afgelopen zondag. En dat deden ze met verve en plezier!!!  Getuige onderstaande foto’s.

Je zal maar zulke supporters hebben 🙂

Johan, Ricky, Niek en Damy waren getuigen van de puike prestatie van Milan

Algemeen
archief

LENZERHEIDE – Milan Vader heeft zijn sterke serie wedstrijden van de afgelopen periode afgesloten met een mooie 20e plaats bij de Men Elite in de wereldbeker van Lenzerheide -Zwitserland.

Na de openingsronde (doorkomst 20e) zakte Milan iets terug naar de 22/23e plaats om vervolgens in ronde 4 en 5 sterk terug te komen naar plaats 16/17. Na de laatste ronde finishte hij als 20e in dezelfde tijd als David Valero Serrano (18e) en Kevin Panhuyzen (19e).

De wedstrijd werd knap gewonnen door Mathieu van der Poel die de thuisrijders Nino Schürter en Thomas Flueckiger achter zich liet.

Met nog één wereldbeker te gaan in Snowshoe (USA), begin september, staat Milan nu op de 25e plaats in de ranking van de UCI wereldbeker MTB.

 

Anne Terpstra boekte bij de Women Elite bijna haar tweede wereldbeker zege. In ronde 4 en 5 leidde ze samen met de Zweedse Jenny Rissveds de dans waarbij ze op de hielen werden gezeten door Paulina Ferrand Prevot. In de slotronde plaatste Rissveds een sterke demarrage en wist met 25 seconden voorsprong op Anne te finishen. Prevot werd derde.

 

Tim van Dijke werd 91e in de wedstrijd van de Men U23.

Algemeen

VLISSINGEN-WEMELDINGE – Het blijkt niet mogelijk om de wedstrijd in Wemeldinge op 27 augustus georganiseerd te krijgen. Gelukkig is de werkgroep Zomercup Vlissingen bereid om hun geplande wedstrijd op dinsdag 3 september te verruilen voor dinsdag 27 augustus zodat Wemeldinge een weekje later wel kan doorgaan.
Ook de gemeente Vlissingen en Staatsbosheer waren direct bereid om hieraan mee te werken.

Het wordt nu:
Dinsdag 27 augustus; Vlissingen, MTB parcours Weyevliet
Dinsdag 3 september; Wemeldinge, Wemeldingse bos )*

)* Starttijden van de wedstrijd op 3 september in het Wemeldingse bos worden 30 minuten vervroegd i.v.m. de invallende duisternis in het bos.

Algemeen

TRENTINO-VAL DI SOLE – Milan Vader heeft zojuist een schitterende 6e plaats behaald in de Wereldbeker mountainbike in Val di Sole Italië. De wedstrijd werd gewonnen door Mathieu van der Poel voor Mathias Flueckiger en Nino Schürter.

In een schitterende race zette Milan de winning flow, waarin hij momenteel verkeerd, door met een gecontroleerde koers waarin hij zijn opponenten stuk voor stuk opraapte en achter zich liet.

Op het zeer technische 4.3 kilometer lang parcours met steile klimmen en lastige afdalingen kende Milan een wat mindere start door valpartijen voor hem. Tóch lag hij al op de 25e plek bij de 1e doorkomst na de startlus. Het werd toen al duidelijk dat de wedstrijd uit 6 ronden zo bestaan.

In de eerste volledige ronde schuift hij zachtjesaan op en duikt de tweede ronde als 16e in op 38 seconden van de kopgroep met o.a. Nino Schürter en Mathieu van der Poel. Milan consolideert in deze ronde om in ronde 3 een versnelling te plaatsen. In “no time” rijdt hij naar plaats 11 en leidt de force richting Gerhard Kerschbaumer en zijn teamgenoot Victor Koretzky. Ze laten Gerhard Kersbaumer achter zich en gaan samen verder de top 10 in. Op naar meer!!

In ronde 5 rijden drie teamgenoten in het zicht van elkaar Thomas Litscher op 8, Milan Vader op 9 en Victor Koretzky op 10. Al snel is Milan op weg naar plaats 8. Victor Koretzky moet passen.

Het groepje met Thomas Litscher en Daniëlle Braidot raapt Stephane Tempier op waarna toch ook Thomas Litscher moet passen. Milan duikt de laatste ronde in op slechts 6 seconden afstand van nummer 7; Daniëlle Braidot. Kennelijk beschikte Milan over zoveel reserves dat ook dát geen probleem bleek.

Na 1 uur en 23 minuten biken finishte Milan op een schitterende 6e plaats slechts 2:42 van winnaar Mathieu van der Poel.

Bij de Elite vrouwen reed Anne Tauber naar de 5e plaats, Anne Terpstra werd 12e.
Tim en Mick van Dijke kenden geen gelukkig weekend. Mick ging niet van start. Tim haalde de finish niet.

Algemeen

APELDOORN – Het is al weer even geleden maar vanwege vakantie dit keer het verslag van de wedstrijd wat later.

Met een prima weertje deze dag was het voor sommige een hele vroege heenreis en voor anderen lekker uitslapen omdat ze al de dag van te voren richting Apeldoorn waren gekomen. Het parcours in Apeldoorn staat garant voor technische stukken, klimmen, kombochten, zandhappen en vooral veel plezier.

In categorie 4 starten onze eerste x tremisten. Maud Struijk, Jarno Struijk, Anniek Voerman, Maike Tazelaar en Melissa Nuijten. Maike had het zwaar vandaag. De benen leken niet te willen, maar van opgeven was geen sprake. Door rijden tot het eind en dat deed hij. Hij wist als vierde over de streep te komen. Melissa reed een zeer goede wedstrijd. Zo snel dat het tijdens de wedstrijd niet duidelijk was voor de schrijfster van het stuk hoe het met haar ging. Maar overall wist Melissa als 11e te eindigen en als 3e meisje. Een podiumplek voor haar! Jarno en Anniek waren weer eens bezig met een onderlinge strijd. Terwijl Jarno iedere ronde inliep op Anniek moest hij iedere ronde bij de zandbak passage toch echt toezien hoe Anniek als een raket hierdoor heen reed en Jarno het hier lastig had. Anniek wist hierdoor ruim voor Jarno te eindigen als 36e. Terwijl Jarno in een zeer lange sprint zijn directe concurrent tijdens de wedstrijd achter zich te houden en als 37e over de finish te komen. Het was niet de dag van Maud. Haar benen wilde maar niet vooruit gaan. Ze had het zwaar en kwam als 46e over de finish. In totaal reden er 50 deelnemers mee.

In categorie 5 stond Rocco Scholten aan de start in een veld van 40 deelnemers. Hij had er onwijs veel zin in, maar de technische stukken en niet de mogelijkheid om een chickenrun te pakken zorgde ervoor dat het een lastige wedstrijd zou gaan worden. nadat hij goede moed was ingesproken door de andere begon hij iets wat voorzichtig aan de wedstrijd. Al gauw kwam hij in zijn ritme en wist de juiste routes te pakken want ja de chickenrun bleek veel sneller te zijn, dus dat was slim van hem. Rocco kwam als 37e over de finish onder luid aanmoedigen van zijn andere teamgenoten. Met een tevreden gevoel kon hij weer huiswaarts gaan.

In categorie 6 was het Senna Remijn die als afgevaardigde van X treme aanwezig was. Op de nummer 1 stond vandaag geen maat en Senna wist na een spannende wedstrijd toch de derde plek te veroveren en ook hij ging met een medaille naar huis.

In catergorie 7 was het Senna van Iwaarden die zijn kwaliteiten mocht gaan tonen. Al enige tijd blijkt de snelheid wat achterwege, dus daar moest eens verandering in komen en hoe!!! Senna heeft de afgelopen periode achter een echte Derny gereden om meer snelheid te kweken. 2 vliegen in een klap. Senna gaat erg loei hard van rijden en zijn vader en moeder maken hele mooie ritje mee. Nu was het natuurlijk afwachten of de snelheid bij een mtb wedstrijd er ook weer was en jawel hoor. Van de 34 deelnemers wist Senna dit keer de top 20 te halen en eindigde op een 17e plek,

De volgende LJC wedstrijd is in Oss op zaterdag 31 augustus. Deze wedstrijd is dichterbij dus hopelijk sluiten er weer veel X-Tremisten aan. Tot de volgende keer.

Auteur: Christien Struijk

Algemeen

BURGH-HAAMSTEDE – Vakantietijd! ….. heerlijk! Even geen trainingen of andere activiteiten, maar dat betekent niet dat alles in de club “op z’n gat” ligt. Juist in deze periode is er tijd en gelegenheid om andere zaken aan te pakken.

De voorbereidingen voor de KustmarathonZeeland MTB toertocht zijn voorzichtig opgestart en tal van zaken voor de aanstaande LJC-MTB wedstrijd op 14 september worden geregeld. De wedstrijdpagina is inmiddels on-line.

Deze periode van betrekkelijke rust is ook het moment om trainingsmaterialen die anders in gebruik zijn aan te pakken. Inmiddels hebben de rugtassen van de trainers de jaarlijkse controle gehad en zijn weer volledig up-to-date gemaakt.

 

BENRO uit Burgh-Haamstede, sinds jaar en dag, supplier van ATB Team X-Treme, heeft de EHBO tasjes en de verbanddozen nagezien en aangevuld waar dat nodig was. Ook heeft dit bedrijf de jaarlijkse keuring van de blusmiddelen uitgevoerd.

BENRO ook onze partner in veiligheid!!!