ATB Team X-treme

X-Treme / KustmarathonZeeland MTB toertocht

De eerste zaterdag in oktober vindt de X-Treme / KustmarathonZeeland MTB toertocht plaats.
Deze toertocht wordt sinds 2007 grotendeels gereden over het KustmarathonZeeland parcours, maar dan in omgekeerde richting; dus van Zoutelande naar Burgh.

Ervaren maar ook minder ervaren mountainbikers (of wielrenners) mogen deze zéér gevarieerde tocht van ca. 55 kilometer Zeeuwse kust zeker niet missen. Deze toertocht brengt u, via de schitterende bossen, duinen en vooral de stranden die de Zeeuwse kust rijk is, van Zoutelande naar de finish in Burgh. Wind, water en zand zijn dé Zeeuwse elementen die getrotseerd moeten worden. Natuurlijk is dit afhankelijk van het weer en het getij op die dag.

Als de toertocht eenmaal gedaan is, wacht bij de finish een onvergetelijke ontvangst van publiek en het ontvangstcomité van ATB Team X-Treme die de renners verblijden met een unieke herinneringsmedaille, een drankje én de onvergetelijke Burghse perencake van de plaatselijke bakker.
Deze toertocht is beslist géén wedstrijd dus onderweg hebben de deelnemers volop gelegenheid om van de schitterende omgeving te genieten.

Organisatie
De X-Treme/Kustmarathon Zeeland MTB toertocht wordt georganiseerd door de marathon werkgroep van ATB Team X-Treme, met hulp van vele vrijwilligers. De organisatie staat onder verantwoording van Stichting MarathonZeeland. Alle officiële informatie over de MTB toertocht vindt u op: www.marathonzeeland.nl
De informatie over de MTB toertocht die u op deze website vindt is aanvullend en extra informerend.

Inschrijven en deelname
De inschrijving voor de MTB toertocht is mogelijk vanaf 1 januari om 00.00 uur via de inschrijfmodule op de website www.marathonzeeland.nl Deelnemerslimiet is gesteld op 1500 deelnemers, de minimum leeftijd voor deelname is ca. 10 jaar.

LET OP! De inschrijving sluit op of rond 20 augustus (eerder als de deelnemerslimiet is bereikt). Na deze datum of ter plaatse is het niet mogelijk nog in te schrijven.

Startnummers die geadresseerd zijn aan een adres buiten Nederland, kunnen vooraf opgehaald worden.

Waar? Feesttent, Langstraat in Zoutelande

Wanneer?

Donderdag 5 oktober 18 – 21 uur

Vrijdag 6 oktober 14 – 19 uur

Zaterdag 7 oktober 7.30 – 8.30 uur

Startbewijs overnemen
Er is een mogelijkheid om, onder voorwaarden, startbewijzen ter overname aan te bieden / over te nemen. Zie hiervoor startbewijs overnemen .

Bagageservice
Naast de tent in de Langstraat in Zoutelande (nabij de start) staat een bus gereed waar u uw bagage kunt afgeven. Deze zal, gelabeld met uw naam, naar Burgh worden gebracht. U kunt uw bagage in de stand nabij de finish weer afhalen. Uiteraard is deze service op eigen risico.

Veiligheid en helmplicht
In verband met uw veiligheid (en plezier) en van anderen adviseren we mee te doen met een deugdelijke fiets met goed werkende remmen, zonder scherpe of uitstekende delen.

Het dragen van een schaalhelm is verplicht!!
Iedere deelnemer fietst voor eigen risico en verantwoording.
De organisatie aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid van welke aard dan ook.

TIP!! Noteer een telefoonnummer in uw helm voor in het geval van nood.

Start
De start vindt plaats om 8.45 uur in de Langstraat te Zoutelande.
Bij de start is koffie/thee te verkrijgen. Net voor de start krijgen de renners nog wat actuele informatie medegedeeld en worden ze “op weg geschoten”.

 

Verzorging onderweg
Nabij de Veerse Gatdam is een uitgebreide verzorging voor de inwendige mens aanwezig. Langs het parcours wordt op diverse punten voorzien in (mobiele) EHBO.

Goed herkenbare begeleiders kunnen onderweg kleine reparaties uitvoeren.

Finish
De finish is aan de Burghsering in Burgh-Haamstede (kern Burgh).  De deelnemers worden daar ontvangen door het enthousiaste ontvangstcomité van ATB Team X-Treme die de finishers verrassen met een unieke herinneringsmedaille én dé overheerlijke Burghse perencake van de plaatselijke bakkerij “In de Soete Suikerbol”.

Kleed- en douchegelegenheid
In Burgh-Haamstede, in het “Huis van Burgh” is gelegenheid om te verkleden.

Bikewash
Direct aan de finish is een bikewash ingericht om zand en zout direct van de fiets te spoelen. Deze voorziening wordt verzorgd door Nutswerk B.V.

Route
De route is sinds 2013 ca. 55 kilometer en voert hoofdzakelijk over verharde en onverharde paden door de duinen, over het strand, de Stormvloedkering Oosterschelde en bos. Ook komen de renners regelmatig trappen en golfbrekers tegen.

De MTB Toertocht volgt grotendeels dezelfde route als de wedstrijd- en wandelmarathon maar wordt in tegenovergestelde richting afgelegd. De route wordt aangegeven d.m.v. routepijlen. Op cruciale plaatsen wijzen parcourswachten u de juiste weg.

Routekaart “Van Start naar Finish

Beschrijving “Van Start naar Finish”

 • De start is in de Langstraat te Zoutelande en voert in tegengestelde richting van de wedstrijd- en wandelmarathon naar Burgh-Haamstede (kern Burgh).
 • Via het duin van Zoutelande zal de tocht in de richting van Westkapelle gaan.
 • Ter hoogte van het strandpaviljoen De Branding wordt de tocht voortgezet op het strand om na de passage van ongeveer zeven golfbrekers weer in de duinen te vervolgen.
 • Na het vakantiepark aan de rechterhand zal de tocht langs de Westkapelse kreek voeren om na enkele bochten op de Westkapelse zeedijk verder te gaan.
 • De tocht vervolgt verder langs de Golfbaan van Domburg, via de Boulevard van Schagen in de richting van Oostkapelle.
 • Daar zal de tocht een stuk door het bos van de Mantelingen van Walcheren gaan om via de Duinweg bij Oostkapelle weer op het strand uit te komen.
 • Vanaf hier voert de route tot aan de Veerse Dam over het strand. Dit deel is een van de zwaarste stukken!
 • Op de Veerse Dam wordt evenals vorige jaren een verzorging- en pech servicepost ingericht. Hier zullen de bikers worden voorzien van nieuwe energie.
 • Het tweede deel van de tocht gaat, via de Veerse Dam, verder over de Stormvloedkering Oosterschelde en het voormalig werkeiland Neeltje Jans.
 • De Stormvloedkering is een échte uitdaging! Afhankelijk van het weer kan op dit deel van de route de wind voor een extra zware dimensie zorgen.
 • Na de passage van deze ‘Pijlerdam’ zal de tocht nog ca. 10 kilometer over het strand van de Kop van Schouwen gaan om vervolgens via duinovergang het “Duinhoevepad”, een stukje Maireweg richting de Jonge Jan Boeijesweg te rijden en vandaar rechts de “vaste” MTB route te volgen door de bosjes achterlangs de wijk Binnenduin/Stuifketel om uit te komen op de Kloosterweg.
 • De Kloosterweg wordt overgestoken naar het Groenewoudswegje om via het fietspad achterlangs de campings uit te komen op de Vertonsweg. Het einde is dan bijna in zicht.
 • De Nieuwe weg laten we links liggen om na pakweg 300 mtr. rechtsaf te gaan het Schelpenpad op richting het Duinwegje,
 • De bult op én af (matig je snelheid) en dan linksaf het Duinwegje in voor ca. 100 mtr.,
 • dan via een bruggetje rechts het Boeijesbosch in,
 • Na 200 mtr. linksaf het schelpenpaadje op naar de finish aan de Burghsering.
 • De deelnemers worden daar ontvangen door het enthousiaste ontvangstcomité van ATB Team X-Treme die de finishers verblijden met de unieke herinneringsmedaille én een heerlijke versnapering van de plaatselijke bakkerij “In de Soete Suikerbol”.
 • Dit alles met de vrolijke noten van de “Witte dweil” uit Burgh-Haamstede.

 

BELANGRIJK!
Op de route van de MTB toertocht mag worden getraind, maar niet op de volgende locaties: de Boulevard van Schagen, Hoge hill en Natuur- en duingebied Hoogduin (tussen Domburg en Oostkapelle). Als hier mountainbikers worden gesignaleerd, bestaat de kans dat de MTB toertocht wordt afgeblazen omdat verkregen vergunningen worden ingetrokken.

Van verschillende natuurorganisaties krijgen we toestemming om door of langs beschermd gebied te rijden. Wijk dus niet af van de aangegeven route.

 

DANK!!
Dank aan onderstaande bedrijven en particulieren die door sponsoring en/of beschikbaarstelling van materiaal, dit evenement mogelijk maken.

 

Informatie voor de supporters
Stoppen en parkeren onderweg voor aanmoediging en verzorging van de deelnemers is uitsluitend toegestaan op de daartoe aangewezen parkeerplaatsen. Het is niet toegestaan te stoppen of parkeren op plaatsen langs de route die niet zijn aangemerkt als stop/parkeerplaats.

Volg altijd aanwijzingen van onze suppoosten of politie op. Hou de minimumsnelheid aan, ga niet langzamer rijden op trajecten waar de deelnemers te zien zijn,

Doorkomsten en parkeerplaatsen:
1. Start- parkeerplaats Westkapelseweg in Zoutelande
2. Westkapelle – Gehele zeedijk
3. Domburg – Begin golfbaan bij Strandpaviljoen “De 7 Golven”
4. Domburg – Einde Badstraat bij Strandpaviljoen “De Stenen Toko”
5. Oostkapelle – Einde duinweg bij Strandpaviljoen “De Piraat”
6. Veerse Dam – Einde dijk bereikbaar via parkeerplaats bij frituur “De Lekkerbek”
7. Veerse Dam – Gehele dam via ventweg te bereiken
8. Banjaardstrand – Banjaardweg in Kamperland
9. Stormvloedkering Waterland Neeltje Jans – Dijkgraaf Gelukweg – Topshuis
10. Westenschouwen, parkeerterrein duinovergang strand “De Punt”
11. Westenschouwen, parkeerterrein duinovergang strand “Rotonde”
12. Haamstede, duinovergang “Duinhoevepad”
13. Finish in Burgh-Haamstede (centrum kern Burgh)