ATB Team X-treme

X-Treme / KustmarathonZeeland MTB toertocht

ZOUTELANDE – Van de overkoepelende organisatie kregen we vandaag (29 juni) onderstaand bericht.

<bericht>

Kustmarathon Zeeland 2020 gaat niet door

2020 begon goed… een flitsende start qua inschrijvingen voor de Kustmarathon 2020. Inmiddels is het een spannend jaar door het coronavirus en alle maatregelen en beperkingen die daaruit voortvloeien.

Ook voor de Kustmarathon is het spannend. De maatregelen die nu gelden, de onzekerheid c.q. het ontbreken van info en maatregelen vanaf 1 september hebben ons genoodzaakt om volgend besluit te nemen. We hoopten lang dat we deze boodschap niet hoefden te communiceren. Helaas kunnen we niet anders. Kustmarathon Zeeland 2020 gaat niet door

Alle onderdelen verspreid over drie dagen en het publiek dat daar op af komt, zorgt voor maatregelen die wij als organisatie niet kunnen nemen. Hoe graag we ook willen, we kunnen een veilig en verantwoord evenement met de bijbehorende afstand maatregelen niet garanderen.

Hoe verder?
Op onze site ( www.marathonzeeland.nl ) zijn onder de deelnemersinformatie veel gestelde vragen te vinden. Hier geven we meer uitleg.
We begrijpen dat dit besluit ingrijpend is. Voor de deelnemers, toeschouwers, vrijwilligers en sponsoren. Maar ook voor ons: al 17 jaar zorgen we voor een feestelijk marathon weekend waar plezier, vriendschap en verbinding, en prestaties op ieder niveau gevierd worden. Dat doen we samen met jullie, jullie supporters, de vrijwilligers en onze sponsoren!
Dit besluit nemen we dan ook met pijn in ons hart. We hopen op jullie begrip!

Kustmarathon Zeeland 2021
Onder de veel gestelde vragen lees je alles over je startbewijs. We hopen jullie op de 18e editie, op 1,2 en 3 oktober in 2021 weer te begroeten!

Blijf gezond, blijf lekker trainen en tot snel! #komtaolghoed
Namens het organisatiecomité
Chris Simons, Kustmarathon Zeeland

<einde bericht>

De eerste zaterdag in oktober vindt de X-Treme / KustmarathonZeeland MTB toertocht plaats.
Deze toertocht wordt sinds 2007 grotendeels gereden over het KustmarathonZeeland parcours, maar dan in omgekeerde richting; dus van Zoutelande naar Burgh. In 2013 is de toertocht uitgebreid met een 10 tal nog spannender kilometers.

Ervaren maar ook minder ervaren mountainbikers (of wielrenners) mogen deze zéér gevarieerde tocht van ca. 55 kilometer Zeeuwse kust zeker niet missen. De toertocht brengt u, via de schitterende bossen, duinen en vooral de stranden die de Zeeuwse kust rijk is, van Zoutelande naar de finish in Burgh. Wind, water en zand zijn dé Zeeuwse elementen die getrotseerd moeten worden. Natuurlijk is dit afhankelijk van het weer en het getij op die dag.

Als de toertocht eenmaal gedaan is, wacht bij de finish een onvergetelijke ontvangst van publiek en het ontvangstcomité van ATB Team X-Treme die de renners verblijden met een unieke herinneringsmedaille, een drankje én de onvergetelijke Burghse perencake van de plaatselijke bakker.
Deze toertocht is beslist géén wedstrijd dus onderweg hebben de deelnemers volop gelegenheid om van de schitterende omgeving te genieten.

 

Organisatie
De X-Treme/Kustmarathon Zeeland MTB toertocht wordt georganiseerd door de marathon werkgroep van ATB Team X-Treme, met hulp van vele vrijwilligers. De organisatie staat onder verantwoording van Stichting MarathonZeeland. Alle officiële informatie over de MTB toertocht vindt u op: www.marathonzeeland.nl
De informatie over de MTB toertocht die u op deze website vindt is aanvullend en extra informerend.

Inschrijven en deelname
De inschrijving voor de MTB toertocht is mogelijk vanaf 1 januari om 00.00 uur via de inschrijfmodule op de website www.marathonzeeland.nl Deelnemerslimiet is gesteld op 1500 deelnemers, de minimum leeftijd voor deelname is ca. 10 jaar.

LET OP! De inschrijving sluit op of rond 20 augustus of eerder als de deelnemerslimiet is bereikt. Na deze datum of plaatse is het niet mogelijk nog in te schrijven.

Deelnemers met een adres buiten Nederland kunnen hun startnummer vooraf ophalen tussen donderdag 1 oktober en zaterdag 3 oktober in Zoutelande of bij het wedstrijdsecretariaat voorafgaand aan het onderdeel.
Afhaallocatie: Pannenkoekenhuis Bram, Westkapelsweg in Zoutelande.

Afhaaldata:
Donderdag 1 oktober 18 – 21 uur (alle onderdelen)
Vrijdag 2 oktober 14 – 19 uur (MTB, Marathon, Wandelmarathon, Kidsrun)
Zaterdag 3 oktober 12 – 14 uur (Wandelmarathon)

Startbewijs overnemen
Er is een mogelijkheid om, onder voorwaarden, startbewijzen ter overname aan te bieden / over te nemen. Zie hiervoor startbewijs overnemen . Gegevens wijzigen ofwel “omnamen” kan tot 1 september.

Bagageservice
Naast de tent in de Langstraat in Zoutelande (nabij de start) staat een bus gereed waar u uw bagage kunt afgeven. Deze zal, gelabeld met uw naam, naar Burgh worden gebracht. U kunt uw bagage in de stand nabij de finish weer afhalen.

Veiligheid en helmplicht
In verband met uw veiligheid (en plezier) en van anderen adviseren we mee te doen met een deugdelijke fiets met goed werkende remmen, zonder scherpe of uitstekende delen.

Het dragen van een schaalhelm is verplicht!!
Iedere deelnemer fietst voor eigen risico en verantwoording.
De organisatie aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid van welke aard dan ook.

Start
De start vindt plaats om 8.45 uur in de Langstraat te Zoutelande.
Bij de start is koffie/thee te verkrijgen. Net voor de start krijgen de renners nog wat actuele informatie medegedeeld en worden ze “op weg geschoten”.

 

Verzorging onderweg
Nabij de Veerse Gatdam is een uitgebreide verzorging voor de inwendige mens aanwezig. Langs het parcours wordt op diverse punten voorzien in (mobiele) EHBO.

Goed herkenbare begeleiders kunnen onderweg kleine reparaties uitvoeren.

Finish
De finish is aan de Burghsering in Burgh-Haamstede (kern Burgh).  De deelnemers worden daar ontvangen door het enthousiaste ontvangstcomité van ATB Team X-Treme die de finishers verrassen met een unieke herinneringsmedaille, een verfrissing van Rabobank Oosterschelde én de overheerlijke Burghse perencake van de plaatselijke bakkerij “In de Soete Suikerbol”.

Kleed- en douchegelegenheid
In Burgh-Haamstede, bij het Sportcentrum Westenschouwen, is kleed- en douchegelegenheid. Vanaf de finish wordt deze route aangegeven d.m.v. bordjes.

Bikewash
Direct aan de finish is een bikewash ingericht om zand en zout direct van de fiets te spoelen. Deze voorziening wordt verzorgd door Nutswerk Teamwerk in kabels en leidingen.

Route
De route is sinds 2013 langer dan de jaren ervoor, namelijk ca. 55 kilometer en voert hoofdzakelijk over verharde en onverharde paden door de duinen, over het strand, de Stormvloedkering Oosterschelde en bos. Ook komen de renners regelmatig trappen en golfbrekers tegen.

De MTB Toertocht volgt grotendeels dezelfde route als de wedstrijd- en wandelmarathon maar wordt in tegenovergestelde richting afgelegd. De route wordt aangegeven d.m.v. routepijlen. Op cruciale plaatsen wijzen parcourswachten u de juiste weg.

Routekaart “Van Start naar Finish

Beschrijving “Van Start naar Finish”

 • De start is in de Langstraat te Zoutelande en voert in tegengestelde richting van de wedstrijd- en wandelmarathon naar Burgh-Haamstede (kern Burgh).
 • Via het duin van Zoutelande zal de tocht in de richting van Westkapelle gaan.
 • Ter hoogte van het strandpaviljoen De Branding wordt de tocht voortgezet op het strand om na de passage van ongeveer zeven golfbrekers weer in de duinen te vervolgen.
 • Na het vakantiepark aan de rechterhand zal de tocht langs de Westkapelse kreek voeren om na enkele bochten op de Westkapelse zeedijk verder te gaan.
 • De tocht vervolgt verder langs de Golfbaan van Domburg, via de Boulevard van Schagen in de richting van Oostkapelle.
 • Daar zal de tocht een stuk door het bos van de Mantelingen van Walcheren gaan om via de Duinweg bij Oostkapelle weer op het strand uit te komen.
 • Vanaf hier voert de route tot aan de Veerse Dam over het strand.Dit deel is een van de zwaarste stukken!
 • Op de Veerse Dam wordt evenals vorige jaren een verzorging- en pech servicepost ingericht. Hier zullen de bikers worden voorzien van nieuwe energie en kunnen kleine reparaties aan de fiets worden uitgevoerd.
 • Het tweede deel van de tocht gaat, via de Veerse Dam, verder over de Stormvloedkering Oosterschelde en het voormalig werkeiland Neeltje Jans.
 • De Stormvloedkering is een échte uitdaging! Afhankelijk van het weer kan op dit deel van de route de wind voor een extra zware dimensie zorgen.
 • Na de passage van deze ‘Pijlerdam’ zal de tocht nog ca. 10 kilometer over het strand van de Kop van Schouwen gaan om vervolgens via duinovergang het “Duinhoevepad” en de Maireweg uit te komen op de Kloosterweg.
 • De Kloosterweg wordt ca. 1500 mtr. gevolgd om dan de Vertonsweg in te slaan. Het einde is dan bijna in zicht.
 • De Nieuwe weg laten we links liggen om na pakweg 700 mtr. rechtsaf te gaan de Burghseweg op.
 • We draaien vervolgens gelijk links de dreef op naar de Weitjes “Burgh-Haamstede” en rijden om de voormalige gemeentewerf heen om via een paardenweide, bruggetje, nog een weitje op het Duinwegje aan te komen.
 • Linksaf en dan via nog een bruggetje rechts het Boeijesbosch in,
 • Na 200 mtr. links af het schelpenpaadje op naar de finish aan de Burghsering.
 • De deelnemers worden daar ontvangen door het enthousiaste ontvangstcomité van ATB Team X-Treme die de finishers verblijden met een unieke herinneringsmedaille én een heerlijke versnapering van de plaatselijke bakkerij “In de Soete Suikerbol”.
 • Het promotieteam van de Rabobank is aanwezig om de deelnemers te voorzien van een verfrissing en natuurlijk wordt het publiek niet vergeten.

 

BELANGRIJK!
Op de route van de MTB toertocht mag worden getraind, maar niet op de volgende locaties: de Boulevard van Schagen, Hoge hill en Natuur- en duingebied Hoogduin (tussen Domburg en Oostkapelle). Als hier mountainbikers worden gesignaleerd, bestaat de kans dat de MTB toertocht wordt afgeblazen omdat verkregen vergunningen worden ingetrokken.

 

DANK!!
Dank aan onderstaande bedrijven en particulieren die door sponsoring en/of beschikbaarstelling van materiaal, dit evenement mogelijk maken.

 

Informatie voor de supporters
Stoppen en parkeren onderweg voor aanmoediging en verzorging van de deelnemers is uitsluitend toegestaan op de daartoe aangewezen parkeerplaatsen. Het is niet toegestaan te stoppen of parkeren op plaatsen langs de route die niet zijn aangemerkt als stop/parkeerplaats.

Volg altijd aanwijzingen van onze suppoosten of politie op. Hou de minimumsnelheid aan, ga niet langzamer rijden op trajecten waar de deelnemers te zien zijn,

Doorkomsten en parkeerplaatsen:
1. Start- parkeerplaats Westkapelseweg in Zoutelande
2. Westkapelle – Gehele zeedijk
3. Domburg – Begin golfbaan bij Strandpaviljoen “De 7 Golven”
4. Domburg – Einde Badstraat bij Strandpaviljoen “De Stenen Toko”
5. Oostkapelle – Einde duinweg bij Strandpaviljoen “De Piraat”
6. Veerse Dam – Einde dijk bereikbaar via parkeerplaats bij frituur “De Lekkerbek”
7. Veerse Dam – Gehele dam via ventweg te bereiken
8. Banjaardstrand – Banjaardweg in Kamperland
9. Stormvloedkering Waterland Neeltje Jans – Dijkgraaf Gelukweg – Topshuis
10. Westenschouwen, parkeerterrein duinovergang strand “De Punt”
11. Westenschouwen, parkeerterrein duinovergang strand “Rotonde”
12. Haamstede, duinovergang “Duinhoevepad”
13. Finish in Burgh-Haamstede (centrum kern Burgh)