ATB Team X-treme

Introductie mountainbiken

Bergen? Die heb je niet per sé nodig om je uit te leven op een mountainbike. In Nederland vind je namelijk tal van uitdagende “off the road routes” die het uiterste van je fietsbeheersing vergen. Dus laat die brede banden maar rollen!

Het mountainbiken stamt uit Amerika. In de jaren ’70 kreeg de sport voet aan grond in Europa en sindsdien nam de populariteit snel toe. In 1996 kreeg het wedstrijd mountainbiken zelfs een Olympische status. Bart Brentjens werd de eerste Olympisch Kampioen.
Tal van bikers gaan in het weekend op pad om een georganiseerde toertocht of wedstrijd te rijden, maar ook is een, nog steeds groeiend, aantal recreanten met regelmaat op de mountainbike te vinden om individueel of in een groepje een tocht in de buurt te rijden.

Terrein
Het mountainbiken wordt verreden op een uitgezet parcours van single tracks en brede banen in geaccidenteerd terrein en verschillende ondergronden met meestal natuurlijke klimmen, afdalingen en obstakels van verschillende niveaus en lengtes.

Materiaal
Een mountainbike is anders gebouwd dan bijvoorbeeld een racefiets. De vorm (geometrie) is aangepast aan het terrein en ondergrond en hebben daarom bredere banden met meer (noppen)profiel. Voor- en, vaak ook, achtervering, schijfremmen, een breed recht stuur en shifters zijn de kenmerken van een professionele mountainbike. Er zijn veel soorten en maten mountainbikes te koop, niet alle soorten zijn geschikt voor zware trainingen en wedstrijden. Net als bij andere wielerdisciplines rijdt men, met een helm, bij het downhill en fourcross gebruikt men een integraalhelm, omdat deze onderdelen meer risico met zich meebrengen.

Onderdelen
Mountainbiken is een duursport waarbij uithoudingsvermogen, techniek en inzicht de boventoon voert. Van leuke en gezellige off road toertochten, cross country wedstrijden, extreme marathons tot snelle afvalraces, mountainbiken biedt het allemaal. Maar wat kun je verwachten?

Cross country toertocht
De naam zegt het al. Een toertocht dwars door het terrein.
Je fietst over een uitdagend traject bestaande uit zoveel mogelijk onverharde paden (tracks) met beklimmingen en afdalingen. Het gaat er in een toertocht niet om wie er eerste of laatste wordt, de sportieve prestatie telt. Vaak worden toertochten georganiseerd met verschillende afstanden zodat iedereen kan meedoen.

Cross country wedstrijd
Je fietst over een afgesloten parcours van een paar kilometer. Een uitdagend traject vol smalle paden, beklimmingen, rock gardens en technische afdalingen. Bij een cross country-wedstrijd start je met alle deelnemers uit dezelfde categorie tegelijk en gaat het voornamelijk om de combinatie van uithoudingsvermogen en technische vaardigheden van de biker. Wie als eerste over de finish komt heeft gewonnen.

Marathon
In een mountainbike marathon komt het aan op je uithoudingsvermogen. Je wedstrijd duurt namelijk tussen de 80 en 100 kilometer. Starten doe je als peloton, maar onderweg is het ieder voor zich. Is een marathon je te kort? Schrijf je dan in voor een ultramarathon. Goed voor een afstand van 200 kilometer, of méér!

Downhill
In deze spectaculaire discipline draait het om tijd. Je doel is immers om zo snel mogelijk van boven naar beneden te komen. Onderweg kom je verschillende hindernissen tegen die je fietstechniek flink op de proef stellen.

Fourcross
Ook bij een Fourcross probeer je zo snel mogelijk een hindernisbaan af te fietsen. Dat doe je niet alleen, maar tegelijk met drie concurrenten. De eerste die over de finish komt, heeft gewonnen.

Streetrace
Vergeet de bossen en de bergen; Street racen doe je gewoon op de verharde weg. Zie het maar als een combinatie van een wielercriterium en een MTB-wedstrijd. Je fietst tegen de klok en moet onderweg verschillende hindernissen nemen. Spektakel gegarandeerd!

Eliminator
Nóg zo’n snelle discipline is de Eliminator. In deze afvalrace neem je het op tegen drie concurrenten. Na elke heat gaan de twee beste renners door naar de volgende ronde.

Bike Trial
Bij Bike trial draait het maar om één ding: behendigheid. Als trial-rijder overwin je obstakels met je fiets, zonder een voet aan de grond te zetten. Een jurylid kijkt toe of je ergens een foutje maakt. Dat kost je namelijk strafpunten, en daar wil je er natuurlijk zo min mogelijk van hebben.

 

Bij ATB Team X-Treme wordt vooral het onderdeel Cross Country beoefend.