Zesde MTB wedstrijd van de Wintercompetitie én Zeeuws Kampioenschap

Algemeen
BURGH-HAAMSTEDE – Vandaag (zaterdag 24 november 2018) een van de mooiste MTB wedstrijden van de wintercompetitie op het MTB parcours in Westenschouwen. Deze door X-Treme georganiseerde wedstrijd start dit jaar op de parkeerplaats aan de A. van der Weijdeweg in tegenstelling tot voorgaande jaren midden in het bos.
 

Afgelopen september is dit bij de landelijke wedstrijd voor het eerst zo gedaan, en het bevalt goed. Ook belangrijk, het kan de goedkeuring van Staatsbosbeheer verdragen. In goed overleg met hen is tot dit wedstrijdparcours gekomen.

De vrijwilligers van X-Treme zijn al vroeg op pad om alle spullen ter plaatse te brengen, tenten op te bouwen en het parcours af te zetten met lint. Centraal op de parkeerplaats staat de grote tent om in te schrijven en om wat warms te halen bij de catering. Daar tegenover staat de tent voor de juryleden van TMZ en de huldigingstent waar de shirts voor het Zeeuws kampioenschap al hangen te wapperen. Deze wedstrijd is namelijk zowel onderdeel van de Wintercompetitie, als ook de wedstrijd voor het Zeeuws kampioenschap. Een extra reden voor de deelnemers om hun best te doen.

 
Om half een worden de jongens en meiden van de eerste categorieën klaar gezet om te starten. Bij categorie 9/10 jaar staan er  dertien deelnemers aan de start. Zo halverwege de wintercup is het al wel een beetje duidelijk hoe de kaarten geschud zijn. Sam Mullaert en Sven Wisse rijden samen op kop, waarbij Sam op kop het tempo bepaald. Heel de tijd weet Sven goed in zijn wiel te blijven, maar op het laatste weet Sam toch nog een kleine voorsprong te pakken en eindigt als eerste. Sam is blij met zijn Zeeuws kampioen trui, die had hij nog niet in zijn collectie. Daarachter rijdt Dennis Polfliet heel constant op de derde plaats. In de laatste ronde komt Dennis een boom tegen op het parcours. De boom geeft niet mee en brengt hem tot vallen, maar hij zit snel weer op de fiets. Luuk Lavooij ziet daardoor dat het gat tussen hem en Dennis kleiner is geworden en geeft in de laatste ronde alles om er nog dichterbij te komen. Het gat is echter te groot, en Dennis rijdt als derde over de finishlijn.
 
Zoals iedere week is er ook tussen de meiden weer een onderlinge strijd. Maud Struijk weet zoals altijd goed te starten en rijdt de eerste twee rondes voor Senna Klaasse. Ook Anniek  Voermans zit er deze week niet ver achter. Senna weet Maud voorbij te gaan, en het lijkt er op dat Maud haar fiets niet meer helemaal lekker loopt door het zand. Daarachter rijden de meiden Britt Blomaard en Veerle Bruines hun eigen wedstrijd op dit mooie parcours. Senna eindigt als eerste meisje en vijfde plaats.
 
Categorie t/m 8 jaar heeft vandaag negen deelnemers. Allemaal jongens en een meisje, Nikita Walraven. Die staat dan ook als eerste meisje met een grote lach op haar gezicht op het podium. Overduidelijk erg blij met haar gewonnen beker. Florian Doens rijdt op kop, en mag op het podium het Zeeuws kampioen shirt aan. Daarachter is wat strijd tussen Cedric van Belle en Iker Slotboom. Iker heeft een goede start, en weet de eerste ronde op de tweede plaats te rijden. Het lukt Cedric echter om er voorbij te komen, en uiteindelijk een grote voorsprong te maken. Daarachter rijdt Cas Lavooij op de vierde plaats, Bjorn Wisse op een vijfde plaats en Jari Theissen zesde.
 
Om 13:00 uur starten de andere jeugdcategorieën. Vandaag zes deelnemers bij de categorie 15/16 jaar. Dat betekent meer concurrentie en niet vanzelfsprekend een podiumplaats. Job Blankenstein laat echter zien dat dat voor hem niet uitmaakt. Hij komt als eerste voorbij de jury en laat dat iedere ronde opnieuw weer zien. De ronde is een stuk langer geworden dan bij de eerste categorie, waardoor het voor de kijkers wat langer duurt voordat de deelnemers weer voorbij komen. De altijd enthousiaste speaker van TMZ, Gerrie de Wael, houdt ons echter goed op de hoogte en praat alles aan elkaar. Job finisht als eerste, en mag daarnaast ook het Zeeuws kampioen shirt aandoen. Met zijn lange lijf is het shirt al een beetje aan de kleine kant, maar het zal vast een mooie trofee zijn naast de bekers die hij allemaal al gewonnen heeft. Bart Kastelein, die op een voor hem thuisparcours rijdt, wordt tweede en Jefke Daneel eindigt als derde. Dies Moelker heeft als achterfietser meegefietst bij de jongste categorieën en doet nu voor zichzelf de wedstrijd nog mee. Hij eindigt op een vierde plaats, gevolgd door Tom Houmes en Chris Veerhoek.
 
Categorie 13/14 heeft ook zes deelnemers. Vier jongens en twee meiden. Bij de start ontstaat gelijk al een mooie strijd. De deelnemers zijn aan elkaar gewaagd. Rob Castelijn, Senna van Iwaarden en Jens Keersmaeker rijden heel de tijd bij elkaar in de buurt. In de laatste ronde zitten deze drie jongens nog heel dicht bij elkaar. In de eindsprint weet Jens de Keersmaeker te winnen, met Rob op een tweede plaats en een derde plaats voor Senna. Omdat Jens niet aangesloten is bij TMZ of X-treme krijgt hij wel de beker voor de eerste plaats, maar gaat de kampioenstrui naar Rob. Storm Klaasse is vierde en het eerste meisje, en vijfde plaats is Nina Houmes. Demi Nuijten start vandaag op haar nieuwe fiets. Dat gaat vast een tandje harder, want ze fietst goed. Daarbij is ze ook nog samen met haar zusje Melissa ronde Miss. Zij mogen de prijzen uitreiken, helpen met het aantrekken van de shirts en de winnaars zoenen. Dat laatste zie ik echter niet gebeuren…..
 
Categorie 11/12 gaat als laatste van start bij de jeugd. Zij starten met zeven deelnemers. Bij de start is Mathias de Keersmaeker erg snel weg en komt als eerste bij de jury voorbij. Maike Tazelaar zit echter al in zijn wiel en weet er snel voorbij te komen. Maike behoudt de rest van de wedstrijd met voorsprong deze eerste plaats. Dat is weer een mooi kampioensshirt erbij voor hem. Achter Mathias (2e) rijdt Nick Wisse. Nick had deze week nog een onderonsje met zijn grote held Mathieu van der Poel in de Brabantse bossen. Hij zal vast wat tips hebben gekregen, want hij fietst een mooie wedstrijd en staat op plaats drie op het podium. Eerste meisje, en zesde plaats is voor Melissa Nuijten. Renzo Moretti eindigt op de vierde plaats en daarachter rijden Finn Blomaard en Rocco Scholten ook een goede wedstrijd.
 
Bij de 39+ staan er 33 deelnemers aan de start. Dit is een parcours voor de echte mountainbiker, niet alleen hard rijden, maar ook de techniek is hier nodig. Ondanks dat laat Dennis Raadtgever weer zien dat hij niet alleen snel is op de racefiets, maar dat ook een mountainbikeparcours hem goed ligt. Eerst plaats voor Dennis. Daarachter eindigt Sven Standaert op twee, en Dirk Verstrate op de derde plaats. Imre Voermans heeft pech en wordt van zijn fiets afgereden. Hij heeft dusdanig veel pijn dat hij niet meer zelf naar huis kan rijden. Hopelijk herstelt hij snel.
 
Als laatste starten de categorie 17+ en de dames. 28 deelnemers bij de 17+. De eerste plaats is voor Thijmen van de Vrede, tweede plaats voor Marco Minaard en als derde eindigt Michiel van Echelpoel.
 
Bij de dames zijn er drie deelneemsters. Rosita Reijnhout weet weer als eerste over de finish te komen, gevolgd door Astrid den Herder en op de derde plaats Petra Sloots.
 
Fijn dat er weer voldoende vrijwilligers beschikbaar waren om deze wedstrijd voor alle deelnemers mogelijk te maken. De volgende wedstrijd vindt plaats op zaterdag 1 december in Middelharnis.