Zeeuwse ATB Wintercompetitie Vlissingen, Nollebos

Algemeen

VLISSINGEN – Vandaag (13-1-2024) is de laatste wedstrijd van de wintercompetitie én deze wedstrijd organiseren we zelf als ATB Team X-Treme. Trekker en initiatiefnemer hiervan is Richard Wagenaar, die samen met andere vrijwilligers al veel voorwerk verricht heeft. Op de dag zelf het parcours nog uitzetten, zorgen voor de tenten voor de juryleden en de catering, afspuitplaats voor de fietsen etc. Gelukkig met voldoende hulp is dit allemaal goed gelukt en lag er een mooi parcours voor de deelnemers. Was het een week geleden nog spannend of het Nollebos wel voldoende zou opdrogen, na een weekje vrieskou, was er goed te rijden.
De laatste wedstrijd en na de wedstrijden ook de prijsuitreiking voor het algemeen klassement. Zou deze laatste wedstrijd nog voor spanning zorgen? Of zijn de kaarten al geschud?

Zoals gebruikelijk starten de jongste categorieën als eerste om half één. 17 deelnemers bij de categorie tot en met acht jaar. Fedde van den Bergen schiet gelijk naar voren, en deze positie staat hij niet meer af. Hij heeft vandaag wel serieuze concurrentie van Morris Wagenaar. Morris voelt zich hier in zijn element in zijn thuisstad, en verliest Fedde niet uit het oog. Tuur de Meyer, al heel de competitie iedere week op het podium, rijdt ook vandaag een sterke wedstrijd en eindigt op plaats drie. Daarmee verzekert hij zich van de tweede plaats in het algemeen klassement. Ook daarachter zien we nog meer sterke rijders, zoals Siem Nieuwkerk op plaats vier bijvoorbeeld. Net na de start in de eerste ronde gaat het even fout voor Sophie de Bruine en Quinn van Duuren. Ze raken elkaar in de bocht waarschijnlijk net met de sturen en belanden daarbij allebei op de grond. Quinn heeft pijn, baalt en een tand door zijn lip. Hij weet zich echter goed te herpakken en fietst toch nog de wedstrijd helemaal uit. Bij Sophie ligt de ketting eraf. Gelukkig staan er op dat stuk nog genoeg omstanders die haar even helpen de ketting er terug op te leggen. Ook zij weet de wedstrijd uit te rijden, en heeft daarbij een mooie wintercompetitie gereden. Eerste meisje in deze categorie is Eefke van Haaften. Zowel voor de wedstrijd van vandaag als voor het eindklassement. Goed gedaan!

Categorie t/m 8 jaar:
1. Fedde van den Bergen
2. Morris Wagenaar
3. Tuur de Meyer
1e meisje: Eefke van Haaften

Tegelijkertijd vindt de wedstrijd van 9/10 jaar plaats met 16 deelnemers. Geen verrassing voor de eerste twee plaatsen. Mathieu van Belle ook vandaag weer eerste. Gevolgd door Wout de Meyer, die daar maar 6 seconden achter zit. Ook Cyriel Cocquit rijdt sterk vandaag, want weet op de derde plaats te eindigen. We zien verschillende xtremisten in deze categorie een goede wedstrijd rijden. David Wijkhuijs (plaats 5), Joppe Bommeljé (plaats 6) en Max Boeting (plaats 7) verliezen elkaar niet uit het oog. Bij de meiden weet Esmay als eerste meisje (plaats 10 overall vandaag) op het podium te komen, gevolgd door haar concurrent Lotte Lindhout op plaats 11. Het zou leuk zijn als er volgend jaar nog wat meer meiden mee zouden doen.
Alle deelnemers ontvangen een goed gevulde goodiebag na de finish, mede mogelijk gemaakt door verschillende sponsors, zoals Spie en Evides.

Categorie 9/10 jaar:
1. Mathieu van Belle
2. Wout de Meyer
3. Cyriel Cocquit
1e meisje: Esmay de Hullu

Om 13:00 uur starten de volgende categorieën. Categorie 11/12 jaar heeft 9 deelnemers. En hier is het spannend, want naast de dagzege, kan er ook nog wat verschuiving plaats vinden in het algemeen klassement. Net als vorige week vliegen Bent de Meyer en Mats Wagenaar er vandoor. Heel mooi om te zien dat ze continu bij elkaar in het wiel zitten. Samen halen ze ook veel deelnemers van de hogere categorie in. In de eindsprint wint Bent het nipt van Mats. Beide hadden in het begin van de competitie wat pech met fiets of door een val een wedstrijd gemist, maar doordat er maar zeven wedstrijden van de negen meetellen voor het algemeen klassement, heeft dat voor hen geen consequenties. Ook plaats 1 en 2 in het algemeen klassement. Op de derde plaats zien we Cas Lavooij, die wel geniet van dit parcours met de vele bochten. Deze keer weet hij Ward Boon (4de plaats) en Tuur Vanhaverbeke (5de plaats) achter zich te laten. Op de zesde plaats zien we Fabian de Bruine, gevolgd door Tiemen Trompetter op plaats zeven. Marlou Lindhout, mist de concurrentie van andere meiden, maar is zeer verdiend 1e meisje in deze categorie.

Categorie 11/12 jaar:
1. Bent de Meyer
2. Mats Wagenaar
3. Cas Lavooij
1e meisje: Marlou Lindhout

In de categorie 13/14 jaar doen vandaag tien deelnemers mee, en wordt het spannend gemaakt vooraan. Zagen we eigenlijk iedere wedstrijd een groepje van 4 a 5 renners vooraan bij elkaar zitten, vandaag zijn het Florian Doens en Senna Verschuren die gelijk er vandoor gaan samen. Florian wist eigenlijk in bijna iedere wedstrijd halverwege wel een gaatje te slaan, en daarmee de winst veilig te stellen. Vandaag wordt het hem moeilijk gemaakt. Senna lijkt iedere wedstrijd wel wat sterker te zijn geworden deze competitie. Uiteindelijk is het een spannende eindsprint, die nipt door Florian wordt gewonnen. De Belg Arnout de Wael maakt het podium compleet op plaats drie.
Eerste meisje in deze categorie is Nikita Walrave.

Categorie 13/14 jaar:
1. Florian Doens
2. Senna Verschuren
3. Arnout de Wael
1e meisje: Nikita Walrave

Na deze wedstrijd is er tijd om het parcours te verkennen voor de volwassen categorieën. Om twee uur gaat de categorie mannen 39+ van start. Vandaag 24 deelnemers, met een spannende strijd vooraan. Dennis Raadtgever en Mario Geirnaert maken het elkaar moeilijk. Dennis weet de eindsprint te winnen, met nog geen seconde verschil. De derde plaats is voor Jaap Weststrate.

Heren 39+:
1. Dennis Raadtgever
2. Mario Geirnaert
3. Jaap Weststrate

Als laatste gaan de heren 15+ van start met 29 deelnemers. En vlak daarna de dames zeven deelnemers. Bij de heren zien we drie koplopers, Thijmen van de Vrede, Tim de Schuyter en Niels den Hollander. Ze geven elkaar weinig ruimte. In een van de laatste rondes gaat dat niet helemaal goed en komt Niels de Hollander ten val. Dat kost hem zijn derde plaats. Doordat hij een stukje terugvalt, weet Sander Janssens de derde positie op het podium in te nemen. Niels weet als og als vierde binnen te komen.

Heren 15+:
1. Tim de Schuyter
2. Thijmen van de Vrede
3. Sander Janssens

Bij de dames zien we vanaf de eerste ronde Melissa Nuijten aan kop gaan. Zij weet daarmee niet alleen vandaag de dagzege binnen te halen, maar ook de eerste plaats in het algemeen klassement veilig te stellen. De punten lagen niet ver uit elkaar met Astrid den Herder, die vandaag tweede wordt, en ook tweede in het algemeen klassement. Senna Klaasse rijdt een goede wedstrijd en eindigt vandaag weer op plaats drie.

1. Melissa Nuijten
3. Astrid den Herder
4. Senna Klaasse

De prijsuitreikingen worden gehouden in cafe/restaurant De Kanovijver. Fijn dat wij hier welkom waren! Alle vrijwilligers en ook zeker de mannen van TMZ, bedankt voor deze mooie dag.

Jammer dat deze competitie weer voorbij is, maar het was een mooie winter.

Auteur: Marijke Vanhommerig

Michel Couqué en Marijke Vanhommerig