Zeeuwse ATB Wintercompetitie vervolgde in Zelzate

Algemeen
 

ZELZATE – Deze tweede wedstrijd van de wintercompetitie wordt in Zelzate, Belgie gehouden. Dat maakt deze competitie toch een beetje internationaal. In ieder geval veel belgen aan de start bij de jeugd, en we zien zelfs twee franse deelnemers.
Het parcours is uitgezet op het terrein van PC SintJan-Baptist, gedeeltelijk door het bos, maar grotendeels over het gras. Er is nog een mooie heuvel gemaakt, en het parcours loopt met een hellingbaan over een vrachtwagen heen. Ze hebben weer hun best gedaan een mooi parcours er van te maken, al misten sommigen toch wel de leuke houten elementen die voorgaande jaren werden geplaatst. Begrijpelijk dat die niet geplaatst zijn, want wat een werk zal dat geweest zijn.

Om 12:30 is de start van categorie 9/10 jaar, direct gevolgd door de categorie t/m 8 jaar. 17 renners aan de start voor de categorie 9/10 jaar. Na de start komt Maud Struijk als eerste door de bochten heen. Al snel wordt ze ingehaald door een paar jongens, maar ze blijft er vlak achter en weet de eerste positie van de meisjes de hele wedstrijd te behouden. Wat kijkt ze blij als ze over de finish komt! Eerste meisje.
Sam Mullaert heeft de eerste wedstrijd gemist, en start daarom achteraan samen met de belgische Tijl Vanhaeverbeke die deze wintercup ervoor gekozen heeft om in een hogere categorie te rijden. Beide rijden ze echter al snel naar voren. Sam ligt na een halve ronde op kop, maar dan gaat het mis! Hij wil over een boomstam heen springen, maar zijn achterwiel wipt tegen de boomstam omhoog, en Sam vliegt over zijn stuur heen. Een behoorlijke klap, maar hij stapt snel op, en weet degene die hem door de val voorbij zijn gereden snel weer in te halen.
Het blijkt wel dat Tijl Vanhaeverbeke niet voor niks in deze categorie is gaan rijden, want hij neemt de leiding over. Sam rijdt op een tweede plaats, achtervolgd door Sven Wisse en op de vierde plaats Luuk Lavooij. In de laatste ronde heeft Luuk echter pech, de steekas van zijn achterwiel komt los te zitten, waardoor hij de laatste paar honderd meter moet rennen. Dat kost hem zijn vierde plaats, uiteindelijk eindigend op een 8ste plek.
 
30 seconden na categorie 9/10 start de jongste categorie. Maar liefst 24 mountainbikertjes staan aan de start. Gelijk na de start weten Florian Doens en Cedric van Belle weg te fietsen van de rest. Op korte afstand gevolgd door Cas Lavooij en Boaz Scholten. Daarachter doen de deelnemers ook goed hun best. Dit is de wedstrijd waar  altijd het grootste aantal jonge mountainbikertjes aan de start staan. Leuk dat ze op deze manier eens kunnen proeven aan het rijden van een wedstrijd. Als eerste komt Florian over de eindstreep, gevolgd door Cedric en een mooie derde plaats voor Boaz, die wel heel relaxed over de finish komt. Het beste meisje in deze categorie is Nikita Walrave.
 
Om 13:00 uur mogen de volgende drie categorien van start. Ook hier gelukkig meer deelnemers dan vorige week. Alleen de categorie 15/16 jaar is dun bezaaid met drie deelnemers. Net als de week daarvoor weet Job Blankestein de winst in de wacht te slepen, gevolgd door Jefke Daneel en op de derde plaats Thijs Koops.
In de categorie 13/14 jaar is het spannender. Jens de Keersmaeker rijdt op kop, maar daarachter zit er niet veel tijdverschil tussen de extremist Senna van Iwaarden en de belgische Lennert van de Cruyssen. Senna zorgt voor een rood/zwart tintje op het podium met een mooie derde plaats. Storm Klaasse en Joran Quist rijden daarachter. En vooral bij Joran is het een spannende eindsprint met Lars van Lierop, die hij met een nipte overwinning weet voor te blijven.
 
Categorie 11/12 had deze keer 13 deelnemers. Zoals altijd ligt de snelle Maike Tazelaar op kop, gevolgd door Xander van de Cruyssen. Was vorige week Xander de snelste, nu wist Maike hem ruim voor te blijven. Mathias de Keersmaeker en Nick Wisse zitten daarachter, waarbij Nick uiteindelijk als vierde weet te finishen. Melissa Nuyten is beste meisje en eindigt als vijfde. Renzo Moretti heeft pech, zijn ketting breekt, wat einde wedstrijd betekent.
 
Bij de volwassen rijden 37 mannen mee met de 39+ categorie. Eerste plaats is voor Danny Sleeckx, maar ook de extremisten zetten mooie tijden neer. Zo finisht Andre Goosen op een 13de plaats, Imre Voermans op een 18de plaats en 2 plaatsen daarachter Raoul Blomaard. Deze mannen bewijzen maar weer eens dat ze niet voor niks trainer zijn bij de jeugd, goede voorbeelden.
 
Bij de categorie 17+ eindigt Jurgen de Kunder op plaats een, Thijmen van de Vrede op een tweede plaats en Joey de Decker op drie. Bij de dames eindigt de belgische Mieke de Craene weer als eerste.
 
De volgende wedstrijd vindt plaats op zaterdag 3 november in Wemeldinge.