Verslag Zeeuwse ATB Wintercompetitie, Heinkenszand-Stelleplas

Algemeen

HEINKENSZAND – Met een heerlijk winterzonnetje is het rond de plas goed toeven. De inschrijvingen zijn in de brasserie, en buiten staat de finishboog en de jurywagen. Het is een parcours met veel lange rechte stukken, en aan de overzijde van de plas nog wat mooie uitdagingen tussen de bomen.

De jongste categorieën gaan ook helemaal rond het water heen, maar daarvoor is een steile helling er uit gehaald. Om half een start de categorie 9/10 jaar met zes deelnemers. Het beloofd weer een spannende strijd te worden tussen Sven Wisse en Florian Doens, voor de eerste plaats. Even een stukje rustig aan doen is er niet bij voor deze jongens. Beiden gaan vol gas! Florian rijdt voorop, en geeft Sven geen ruimte om er langs te komen. Tot en met de finishlijn blijft het spannend, maar Florian weet met een halve fietslengte als eerste te finishen. Ook is de strijd voor plaats 3 en 4 spannend vandaag. Cedric van Belle rijdt eerst op plaats drie, maar Melvin Couque heeft ook zijn zinnen gezet op deze plaats. Het snelle parcours ligt hem wel, en met iedere ronde gaat hij nog wat sneller. Aan het einde van de eerste ronde weet Melvin Cedric voorbij te rijden, maar dat laat Cedric uiteraard niet zomaar gebeuren. Hij knokt terug en weet even later Melvin weer voorbij te gaan. Een halve ronde weet hij dat vol te houden, maar dan moet hij Melvin weer laten gaan. Een mooie derde plaats voor Melvin vandaag, Cedric op vier. Guus Versloot zit er niet ver achter. Hij heeft al een korfbalwedstrijd achter de rug, maar wil toch ook graag met het mountainbiken meedoen. Knap hoor, twee wedstrijden op een dag. Sija van der Veen eindigt als eerste meisje op plaats zes.

Ook de allerjongste categorie heeft vandaag maar zes deelnemers. Cas Lavooij rijdt rond in zijn zeeuws kampioenshirt, en laat ook vandaag weer zien, dat hij die niet voor niks heeft. Plaats 1 voor hem. Bjorn Wisse zit daarachter en finisht op plaats twee. Ook Mathieu van Belle heeft de smaak van het podium te pakken, en eindigt op een mooie derde plaats. Daarachter is de strijd spannender tussen Tijn van Eijkeren, Finn Traas en Cas de Nijs. Zij zitten in de eerste ronde dicht bij elkaar, en Tijn weet met een slimme inhaalactie bij het stukje ‘pumptrack’ voorbij Finn te komen. Hij weet deze positie niet vast te houden, want even later rijdt Finn weer op plaats vier. Mooi gereden door deze mannen!

Voor de categorie 15/16 jaar zal Anouk Naalden vast een beetje teleurgesteld zijn geweest dat ze vandaag de enige was. Dat is eerste en eerste meisje zonder concurrentie. Hopelijk de volgende keer meer deelnemers. Gelukkig gaat een paar seconden daarna de categorie 13/14 van start met acht deelnemers. Grote pechvogel van deze wintercompetitie is toch wel Renzo Moretti. Hij heeft al twee keer eerder pech gehad deze competitie. Nu breekt hij zijn ketting met inrijden. Gelukkig is er hulp! Erwin Tazelaar heeft zijn mobiele werkplaats bij (zijn volkswagenbus) en heeft gelukkig nog een kettingschakel en gereedschap. Samen met Ronald Quist weten ze de ketting weer te maken, en is Renzo net op tijd voor de start. Er zit echter toch iets nog niet helemaal goed, en de ketting blijft er steeds aflopen met schakelen. Daardoor kan Renzo niet voluit, en fietst op een voor hem veel te langzaam tempo de wedstrijd uit. In ieder geval uitgefietst, en hopelijk de volgende keer beter, Renzo!

Bij de start heeft Joran Quist een baalmoment. Terwijl hij kracht zet om weg te fietsen, loopt zijn ketting er af aan de voorkant. Gelukkig loopt deze er ook weer vanzelf op, maar de rest is weg. Hij moet in de achtervolging. Dat doet hij met verve, uiteindelijk weet hij als derde te finishen. Vooraan is het weer spannend tussen Senna van Iwaarden, en Storm Klaasse. Het is een parcours met veel lange rechte stukken, waarbij Storm als wielrenner in het voordeel blijkt te zijn. Vandaag gaat de overwinning naar hem. Dat gaat nog spannend worden voor het eindklassement.

19 deelnemers bij de categorie 11/12 jaar, waaronder twee lokale jongens die wel eens een keertje mee willen doen. Ze doen hun best, maar tegen de snelheid van de andere deelnemers zijn ze nog niet opgewassen. Na een rondje houden ze het voor gezien.
Het behoeft eigenlijk geen toelichting meer, want iedere week staat Maike Tazelaar op plaats 1. Ook deze week weet hij de oudere deelnemers weer voorbij te gaan. Een hobbeltje of een dijkje op, het lijkt wel of dit voor Maike geen hindernissen zijn, hij vliegt er overheen!
Nick Wisse rijdt daarachter zonder verdere concurrentie op plaats twee. Ook achter hem zit een groot gat naar de plaats drie, Sven Verduijn. Sven Verduijn heeft vandaag een harde dobber aan Melissa Nuijten. Gedurende een groot deel van de wedstrijd rijdt Melissa op plaats drie. In de laatste ronde weet Sven Verduijn er echter langs te gaan. En ook Aiden Zwartepoorte weet het gat dicht te rijden naar Melissa en uiteindelijk nog voorbij te gaan. Melissa rijdt overigens hartstikke goed, gelet op het feit dat ze niet meer traint op de mountainbike. Rocco Scholten heeft haar in de laatste ronde ook in het vizier, maar hij eindigt op een paar seconden achter Melissa. Gevolgd door Dennis Polfliet, die aan het begin van de wedstrijd ook nog wat ketting problemen had. Daarachter wordt ook weer hard gestreden voor een goede plek. De uitslagen zijn te vinden op de website van TMZ.

De 39+ categorie heeft 37 deelnemers, waarbij de strijd om het podium toch ook vaak om dezelfde mannen gaat. Vandaag de eerste plaats voor Sven Standaert, de tweede plaats voor Dirk Verstraate, en plaats drie voor Marc Vanacker.

Categorie 17+ start met 25 deelnemers. De eerste plaats gaat naar Marco Minnaard, gevolgd op een minuut tijdsverschil door Thijmen van de Vrede. Plaats drie is voor Pim van de Swaluw.

Bij de dames zijn drie deelnemers. Plaats 1 voor Anne van de Swaluw, plaats 2 voor Marlou
Eckhardt, en plaats drie voor Steffie Verdickt.

De zevende wedstrijd van de wintercup zal plaatsvinden in Wemeldinge op 7 december 2019.

We hopen jullie daar allemaal weer te zien.

Auteur: Marijke Vanhommerig