Zeeuwse ATB Wintercompetitie Burgh-Haamstede, Zeeuws Kampioenschap MTB

Algemeen

BURGH-HAAMSTEDE – Vandaag een extra spannende wedstrijd. Niet alleen telt deze wedstrijd op het Patrick Tolhoek parcours in boswachterij Westenschouwen mee voor de Wintercompetitie, het is tegelijkertijd ook de wedstrijd voor het Zeeuws Kampioenschap MTB. Onder leiding van onze penningmeester Johan Hendrikse is er de afgelopen dagen een mooi parcours uitgezet. Ook in de voorbereiding zit daar altijd al veel werk in voor de bestuursleden van X-Treme, met onder andere afspraken met Staatsbosbeheer en het aanvragen van vergunningen. Daarnaast wordt er ook gezorgd voor een leuke goodiebag, en zorgt onder andere onze secretaris Jan Slager voor de boodschappen voor de catering, en dat alle spullen ter plaatse komen, het regelen van de EHBO etc. Voorzitter Patrick Vader zorgde ervoor dat er voldoende vrijwilligers waren, zodat dit evenement door kon gaan, en speelde dit jaar zelf voor ronde miss… Een heel geregel allemaal, waarvoor onze dank, en ik denk dat ik dan namens alle deelnemers spreek.

In ieder geval is het weer een mooi uitdagend parcours. De jongste deelnemers hebben een kleinere ronde, maar ook daar zit een pittige klim in. Categorie 9/10 jaar gaat met 7 deelnemers van start. Ook vandaag beloofd het weer een spannende strijd te worden tussen Florian Doens en Sven Wisse. Gelukkig hebben ze allebei niks overgehouden aan de vervelende val van vorige week en gaan ze er fanatiek tegenaan. Dit keer neemt Sven de leiding, en ondanks diverse pogingen van Florian om er voorbij te gaan, weet Sven stand te houden. De winst, en de Zeeuws kampioen trui gaan naar Sven. Florian eindigt op plaats twee, gevolgd door Cedric van Belle op plaats drie. Guus versloot gaat vandaag ook lekker, en weet Melvin Couque voor te blijven. Op plaats zes vinden we Jelmer Baars en plaats zeven is voor Thomas Delivorias.

De kleinste categorie start 30 seconden na de 9/10 jarigen, met tien deelnemers aan de start. Ook vandaag neemt Cas Lavooij de leiding. Hij vindt dit een leuk parcours en is al weken gebrand op het Zeeuws kampioen shirt.

Vandaag moet hij het waar zien te maken, en dat lukt! Daarachter rijdt Bjorn Wisse zoals iedere week op de tweede plaats, en die komt ook totaal niet in gevaar voor hem. Nog een jaartje, Bjorn, dan sta jij waarschijnlijk iedere week op nummer 1! Bjorn is nog maar zeven, en mag volgend jaar nog een jaar in deze categorie fietsen.

Voor de plaats drie zijn meer gegadigden. Jari Thijssen, Mathieu van Belle en Mats Wagenaar hebben alledrie al eens op deze plek gestaan en zijn aan elkaar gewaagd. De kleine Mathieu is vandaag echter het snelste van deze mannen en staat op de derde plaats op het podium. Mats heeft pech, want tot twee keer toe loopt zijn ketting er af, al in de eerste ronde. Hij rijdt daardoor de wedstrijd niet uit. Hopelijk de volgende keer beter, Mats! Jari eindigt op plaats vier, en op plaats vijf zien we Tijn van Eijkeren, die keer op keer een plaatsje verder lijkt te komen.
Op plaats zes en zeven staan de broertjes Delivorias, en op acht Wout de Meyer. Cas de Nijs, die sinds kort heel enthousiast komt trainen op de dinsdagavond in Goes, finisht als negende.

Voor de categorie 15/16 jaar zijn er maar twee deelnemers. Anouk Naalden als enigste meisje, en Senna Remijn als enigste jongen. Jammer dat ze geen concurrenten hebben. Vooral Senna die ook landelijk erg goed fietst, zou het vast fijn vinden om wat meer uitdaging te hebben. In ieder geval is de Zeeuwse kampioenstrui voor hem!

In de categorie 13/14 jaar (8 deelnemers) is Senna van Iwaarden er op gebrand om die kampioenstrui om zijn schouders te hangen. Vorig jaar helaas net misgepakt, maar nu gaat hij er voor! De eerste paar rondes zit Joran Quist echter in zijn wiel. Op den duur weet Senna toch een gat te slaan, en wordt de lach op zijn gezicht steeds groter. De buit is binnen! Gefeliciteerd met dit Zeeuws kampioenschap, Senna. Je bent er altijd, zet steeds mooie prestaties neer, en denkt niet alleen aan jezelf, maar ook de jongere deelnemers kunnen altijd rekenen op je enthousiaste aanmoediging. Joran rijdt ook een prachtige wedstrijd vandaag, en staat op de tweede plaats van het podium. Knap gedaan. Op plaats drie zien we Tim Piessens, hersteld van zijn val van vorige week, ruim tien seconden voor zijn broer Arno. Op plaats zeven eindigt het eerste meisje, Demi Nuijten.

De categorie 11/12 start met 18 deelnemers. Zou het Maike Tazelaar lukken om voor het vierde jaar achter elkaar de Zeeuws kampioentrui te pakken? Eigenlijk is daar geen twijfel over het mogelijk, of hij zou materiaalpech moeten krijgen. Ook deze keer weet hij de deelnemers van de categorie 13/14 jaar nog voorbij te gaan, en finisht hij met grote voorsprong op de eerste plaats.
Nick Wisse zit net als zijn broertje Bjorn steeds op plaats twee. Hij fietst erg hard, en mag dan ook met trots op het podium staan. Op plaats drie vinden we vandaag een nog onbekende in deze competitie, Julian te Winkel. Hopelijk nodigt het uit om vaker aan deze competitie mee te doen.
Bij de start heeft Rocco Scholten nog niet zo’n goede positie. Hij is vandaag echter in een sterke bui. Hij ziet o.a. Luuk Lavooij en Melissa Nuijten voor hem fietsen, en dat werkt als een rode lap op een stier. Langzaam aan weet hij zichzelf steeds verder naar voren te werken, en strijdt uiteindelijk met Luuk om plaats vijf en zes. Rocco wint de sprint met 2 seconden voorsprong op Luuk. Melissa eindigt op plaats zeven, dicht gevolgd door Aiden Zwartepoorte en Anniek Voermans. Op plaats elf zien we Jarno Struijk gevolgd door Jens Slabbekoorn op plaats twaalf.

Voor de volwassen wordt de ronde nog iets langer gemaakt, ongeveer 3,5 km. Het duurt daarom even voordat we ze steeds weer zien. Bij de 39+ zien we 38 deelnemers. Er zijn meerdere kanshebbers voor de kampioenstrui. Uiteindelijk weet de belgische Sven Standaert de eerste plaats te pakken, na een hevige strijd met de nummer twee Dirk Verstraate. Als Zeeuw mag Dirk de kampioenstrui dit jaar dragen. Op nummer drie rijdt de gehele wedstrijd Dennis Raadtgever. Hij probeert aan te haken bij de nummer een en twee, maar die gingen vandaag toch net wat te hard. Op plaats vier de man naar wie dit parcours is vernoemd: Patrick Tolhoek! Mooi om te zien dat hij na al die jaren nog steeds erg hard fietst.

Eervolle vermelding voor Wim de Kok, hij eindigt dan wel in de achterste regionen, maar verteld dat hij dit jaar al twee operaties achter de rug heeft, en blij is dat hij in ieder geval mee kan doen. Respect!

Bij de categorie 17+ gaat het spannend worden. Weet Thijmen van de Vreede de trui te houden, of zal hij die dit jaar toch aan Marco Minaard moeten afstaan. Helaas kreeg Thijmen een lekke band tijdens de wedstrijd en moet hij de strijd opgeven. Marco weet na een wat mindere start, al snel naar voren te komen, en finisht met ruimte voorsprong op zijn tegenstanders. De tweede plaats gaat naar Joey de Decker en plaats drie naar Pim van de Swaluw.

Bij de dames zijn er drie deelnemers. Na wat zadelpen problemen bij Zoë Mulder voor de start, kan zij gelukkig toch meedoen. En niet voor niks. Ze weet de eerste prijs te pakken. Op plaats twee eindigt Maaike van Dijk, gevolgd door Anne van de Swaluw op plaats drie.

Iedereen bedankt voor deze leuke dag. Zowel de organisatie, als TMZ als alle deelnemers en toeschouwers. Jullie maken de wedstrijd!

De volgende wedstrijd vindt plaats op 30 november rondom Stelleplas in Heinkenszand.

Tot dan!

Filmverslag categorie t/m 8 jaar & 9 en 10 jaar

Filmverslag categorie 11 en 12 jaar

Auteur: Marijke Vanhommerig