Zaterdag 5 januari 2019, de finale van de Wintercompetitie

Algemeen
HEINKENSZAND – De laatste wedstrijd van de wintercup vindt plaats in Heinkenszand bij Stelle Plas. Zou deze laatste wedstrijd nog verschil kunnen maken in het eindklassement? Of zijn de kaarten al geschud? In ieder geval zal dat de deelnemers niet weerhouden om ook deze dag weer voor een dagzege te gaan.  De inschrijving is bij restaurant brasserie Stelle Plas, waar het lekker warm is binnen, en waar tevens een broodje en drinken gehaald kan worden.
 

De rondes van het parcours liggen om de visvijver heen, en zijn voor de jeugd vrij lang. (1,7 km) Jammer genoeg niet zo veel uitdagingen in het parcours, maar toch een compliment voor de organisatie, want het is weer een heel werk geweest om alles uit te zetten.

Zoals gebruikelijk start de jongste jeugd om 12:30 uur. Ze hebben twee weken vakantie gehad, dus verschijnen als het goed is allemaal goed uitgerust aan de start. De categorie 9/10 jaar heeft 13 deelnemers, en worden als eerste weggefloten. In de eerste ronde rijden Sam Mullaert, Sven Wisse en Dennis Polfliet nog vrij dicht bij elkaar in de buurt. Vanaf de achterste rij, komt echter ook al snel de Vlaamse Tijl Vanhaverbeke naar voren rijden. Hij heeft deze competitie niet veel wedstrijden kunnen rijden ivm een gebroken arm, maar gelukkig is die grotendeels hersteld. Hij is zijn vechtlust op de fiets niet verloren, en weet in de tweede ronde voorbij Dennis Polfliet te komen. Dennis blijft de rest van de wedstrijd vlak bij, maar het lukt hem niet meer er voorbij te komen.
 
Sam rijdt op kop, en Sven doet zijn uiterste best dat gat te dichten. Hij geeft alles, maar het gat blijkt toch echt te groot. Een mooie eerste plaats voor Sam, tweede plaats voor Sven en de derde plaats voor Tijl. Daarachter rijden Maud Struijk en Luuk Lavooij om plaats vijf en zes. Weet Maud in de eerste ronde nog voor Luuk het bos in te duiken, daarna weet Luuk er voorbij te gaan. Met de bochtige gedeeltes lukt het Luuk iets weg te rijden, maar zodra het weer wat rechter is komt Maud weer dichterbij. Een vijfde plaats voor Luuk, en Maud als zesde en eerste meisje over de finish. Waar de strijd soms heftig is tussen Maud, Senna Klaasse en Anniek Voermans, liggen ze deze keer wat verder uit elkaar. Senna weet dat ze in het eindklassement veilig staat, misschien heeft dat er mee te maken. Ze eindigt op een zevende plaats, en Anniek op een mooie negende plaats. Op de elfde plaats finisht Jarno Struijk die graag nog wat meer drops en sprongetjes in het parcours had willen hebben, dan is hij in zijn element. Veerle eindigt op een twaalfde plaats, gevolgd door Kyano Nguyen.
 
De categorie tm 8 jaar heeft vandaag tien deelnemers. Ze sprinten weg bij de start, en direct weet Florian Doens de leiding te pakken. Ondanks dat hij de dag ervoor zijn voet nog gekneusd heeft, en ingetapet op de fiets zit, deert hem dat niet. Een prachtige finish met tien vingers in de lucht. Tien keer eerste plaats uit tien wedstrijden, wat een mooie prestatie. De vlaamse Cedric heeft zijn zinnen gezet op de tweede plaats. Hij heeft niet stilgezeten in de kerstvakantie en zelfs nog aan baanwielrennen gedaan. Dat is te merken, want hij heeft een goede conditie en eindigt op de tweede plaats. Cas Lavooij gaat vandaag ook voor de twee bekers. Een voor het eindklassement, maar hij is er op gebrand om deze wedstrijd ook op het podium te komen.
 
Dat lukt hem op de derde plaats! Daar achter rijdt Boaz Scholten naar de vierde plaats. Tuur Vanhaverbeke en Bjorn Wisse fietsen een poos dicht bij elkaar in de buurt, maar uiteindelijk weet Tuur voor Bjorn te finishen. Melvin Couque heeft het zwaar in de laatste ronde, maar geeft niet op. Hij eindigt op een zevende plaats, gevolgd door Mathieu van Belle op acht.
 
Om 13:00 uur is de start van de oudere jeugd. De categorie 15/16 jaar heeft 6 deelnemers. Job Blankenstijn neemt gelijk de leiding en die plaats komt gedurende de hele wedstrijd niet meer in gevaar. Daarachter is de strijd echter spannend tussen Tom Houmes en Jefke Daneel. De gehele wedstrijd zitten ze vlakbij elkaar. Net voor de finish neemt Jefke echter een eindsprint, die Job niet meer kan bijhouden. Een tweede plaats voor Jefke en een derde plaats voor Tom. Daarachter rijden Dies Moelker(vierde plaats), Chris Veerhoek (vijfde plaats) en Anouk Naalden een prima wedstrijd.
 
In de categorie 13/14 jaar zijn er acht deelnemers. Jens de Keersmaeker rijdt voorop, maar Senna van Iwaarden heeft deze competitie ook laten zien dat hij behoorlijk hard kan fietsen. Ook vandaag heeft hij weinig concurrentie voor de tweede podiumplaats. Op nummer drie eindigt Lennert van de Cruyssen. Daarachter zit een groepje jongens bij elkaar. Joran Quist, Storm Klaasse en Mirko de Jonghe, rijden ronde na ronde bij elkaar in het wiel. Ook Nina Houmes weet daar gedurende de eerste drie rondes goed bij te blijven, maar moet ze op den duur laten gaan. In de eindsprint weet Joran vierde te worden, en Storm op een vijfde plaats. Nina eindigt op de zevende plaats, en Demi Nuijten eindigt op plaats acht.
 
De laatste jeugdcategorie die start is categorie 11/12, met zes deelnemers. Was in bijna iedere wedstrijd Maike Tazelaar onverslaanbaar met grote voorsprong, vandaag staat zijn vlaamse concurrent Xsander van de Cruyssen weer een keer aan de start. Dat gaat een mooie strijd opleveren. Heel de wedstrijd blijven ze dicht bij elkaar in de buurt. In de eindsprint weet de ruim twee jaar jongere Maike, Xsander echter achter zich te laten. Met zijn vuist als overwinning de lucht in gaat hij als eerste over de finish. Voor plaats drie en vier is er vandaag ook een mooi ‘gevecht’. Nick Wisse en Melissa Nuijten fietsen vandaag ontzettend hard. Ze weten na een paar rondes aan te haken bij de jongens uit categorie 13/14 jaar, en blijven daar goed bij. Nick en Melissa wisselen een paar keer van plaats, maar in de eindsprint heeft Nick nog net wat meer over dan Melissa. Daardoor eindigt Nick op een derde plaats, en Melissa als eerste meisje op de vierde plaats. Heel knap gereden. Rocco Scholten eindigt op de vijfde plaats, en Finn Blomaard, die de avond ervoor nog meegedaan heeft met het Zeeuwse wattkampioenschap, gaat als zesde over de finish.
 
Na de finish van de jeugd kunnen de volwassen gaan in fietsen. Om twee uur mag de categorie 39+ van start met 34 deelnemers. Het is een spannende wedstrijd. Op kop wordt er lang gestreden om de eerste en tweede plaats door Dennis Raadtgever en Sven Standaert. De ene keer rijdt Sven voor, de andere keer Dennis. Uiteindelijk weet Dennis de wedstrijd te winnen. De derde plaats is voor Kurt Vanhaverbeke. Daarachter zien we een mooie wedstrijd voor Dennis Doens (vader van Florian, zevende plaats) en Andre Goosen (tiende plaats). Ook is het mooi om te zien dat Michel Nuijten (15de plaats), Raoul Blomaard (16de) en Robin Scholten (17de) heel de tijd bij elkaar in de buurt blijven, en goed aan elkaar gewaagd zijn. Verder nog een vermelding voor de man met de grootste lach op de fiets, Pieter Moelker op plaats 22. Daarnaast zijn er nog een aantal deelnemers die af moeten stappen. Ik zie lekke banden en Sebastiaan van de Jagt loopt met een losse trapper in zijn handen. Jammer om zo af te moeten stappen.
 
Als laatste starten de categorie 17+ en de dames. 25 deelnemers bij de categorie 17+. Marco Minnaard weet met bijna anderhalve minuut voorsprong de finish als eerste over te komen. Op de tweede plaats eindigt Marc Bouwmeester en Thijmen van de Vrede, die een hele sterke wintercompetitie heeft gereden, eindigt op de derde plaats. Bij de dames zijn er zeven deelnemers. De vlaamse Mieke de Craene eindigt op de eerste plaats, gevolgd door Rosita Reijnhout. De derde plaats is voor Zoë Mulder.
 
Na de wedstrijden is er de prijsuitreiking voor het algemeen klassement. Het was een mooie wintercompetitie, met spannende wedstrijden. Alle vrijwilligers die op de een of andere manier hierbij betrokken zijn geweest, hartelijk bedankt. Wat was het iedere keer weer goed georganiseerd. Van het inschrijven, het uitzetten van de wedstrijden, de jurering, omroeper en catering. Petje af voor iedereen.