X-Treme trainers leren vallen met de fiets

Algemeen

20160620-3 TDT ValtrainingGOES – Zondag 22 mei jongstleden verzamelde zich 8 trainers in de sportzaal aan de Thorbeckelaan te Goes voor een dagje “Train de trainer” Onder leiding van Michel Schoenmakers, werkzaam voor de KNWU (wieleracademie), werd het thema vallen besproken. Natuurlijk gaat het bij het mountainbiken om het fietsen, maar zelfs de beste renner kan wel eens in de fout gaan en ten val komen. En ja, ook voor het vallen bestaat er training. Vandaag werden er dus 8 X-Treme trainers opgeleid om deze training ook te mogen geven aan de renners van ATB Team X-Treme.

 

 

20160620-1 TDT ValtrainingDe ochtend begon met koffie en theorie. Wat houd deze dag in, de cursusmap en er werd ons ook alvast spierpijn beloofd voor de dag erna. Na een klein uurtje begon het echte werk. Eerst een uitgebreide warming up, zonder fiets en daarna wat oefeningen om ook de motoriek op gang te brengen. Dit was lastig op de zondagmorgen.

Na de opwarming namen we alle plaats op de lange judo mat en was het tijd om te vallen. Eerst vanuit de kleermakers zit, later vanaf de knieën, dan gehurkt en uiteindelijk staand. De eerste blauwe plekken waren een feit. Tijd voor de lunch.

Nadat iedereen zijn broodtrommeltje leeg had, begon het meer op fietstraining te lijken. Eerst de judo rol oefenen, daarna een stuur in je handen en weer de judo rol. Dit begon al op een val met de fiets te lijken. Daarna nog een paar koprollen over het stuur van een mountainbike om het voorover afstappen te oefenen.

20160620-2 TDT ValtrainingDe een na laatste stap was daadwerkelijk met de fiets. Rustig fietsend langs de dikke mat werd je omgeduwd, en daar was het moment dat je de zojuist geoefende rol gaat toepassen met fiets! Een heus spektakel om te zien, hoe alle trainers met de fietsen aan het rollen sloegen! De laatste oefening was ook de spannendste oefening. Al fietsend over een constructie van matten en banken om een vlakke valvloer te creeren, werd er een stukje zeil onder je vandaan getrokken. En ook nu was het de kunst om de klap op te vangen met je hele lichaam en door te rollen.

20160620-4 TDT ValtrainingNa deze geslaagde training hebben we nu 8 trainers binnen de vereniging die staan te popelen om deze training aan de jeugd voor te schotelen. Wellicht iets moois voor de winterperiode als we de trainingen weer naar de zaal verplaatsen.