X-Treme ToerTeam Goes: “BACKSWEAPEN in Ossendrecht”

Algemeen

Zaterdag nog even de Wapp gechecked welke muddiggers Ossendrecht gaan bestrijden. Logistiek was alles geregeld. Jaap, Philip, Michel en Henk staan voor half negen op de parkeerplaats van Fitland als ook Ad aan komt rijden met zijn bus.

 

Hij biedt genereus aan om allen bij hem in te stappen. Nogmaals dank, Ad! We laden alles in de bus en verlaten maar al te graag de frisse en winderige parkeerplaats. Pluvius is ons goed gezind want op de buienradar is te zien dat de regen pas halverwege de middag gaat vallen. Lekker buiten spelen dus!

Die regen is zaterdag al genoeg gevallen en we vermoeden dan ook dat het lekker glibberen wordt. Het kan daar spoken in Ossendrek. Ik kan me een tocht herinneren van een jaar of 4 terug. Ik reed samen op met Huis. Tijdens de rit staan we plots voor een waterbassin van onbekende diepte. We keken rond, op zoek naar reddingsboeien en zwemvesten. Halverwege geploeter van dappere strijders. Ze staan tot aan hun knieën in de prut. Hoe we die hindernis precies hebben overwonnen weet ik niet meer maar alle deelnemers stonden die dag onherkenbaar aan de finish. Baggerweer.
Niets van dat alles vandaag!  Stevige ondergrond met een dun laagje bosslik, afgewisseld met mulle zandstroken. Ook wat venijnige korte klimmetjes.Top dus.

Vanwege de massale opkomst in het begin wat opstoppingen op het parcour. Geen probleem, we hoeven tenslotte niet de trein te halen.
Of toch wel?! Want nadat we vrij baan hebben wordt het gas serieus open gedraaid door de heren. Ik weet ook niet wat Philip thuis te eten krijgt want die stevige kost in combinatie met zijn nieuwe ros staan garant voor boomontwortelende acceleraties. Ad, Jaap en Michel schudden ook flink aan de boom waarbij Jaap net voor mij een paar leuke drifts laat zien. Ik hoorde dat ze ook wel backsweaps genoemd worden. We gebruiken dat woord later in wat andere contexten en besluiten backsweap het woord van de dag te maken. Al met al zit ik door het sprinttempo en door te warme kleding (regenjack met lange mouwen en helmmuts) op zo’n 25 km in het rood en moet even laten lopen. Vooraan houden ze even in en ik hoor Philip nog roepen: “Henk, ben je er weer klaar voor? Dan gaat ie weer!” Ik roep nog wel “JA!” maar als ze daarna aanzetten vliegen de kluiten bosgrond in het rond en zijn snel uit het zicht. Ik moet passen. Op 29 km is de bevoorrading en kan op mijn gemak mijn kleding wat aanpassen. Na wat wafels en drankjes gaat de tocht weer snel verder en besluit het tempo iets aan te passen om de gaatjes niet steeds dicht te hoeven sprinten.

Heb de mannen gezegd niet te wachten. De benen beginnen nu ook eindeijk op spanning te komen en rijdt van groepje naar groepje in een stevig tempo naar de finish. De boys zijn ook net bij de bus als ik arriveer.
Omkleden en de kop weer fris met een door Michel verzorgde douche. Warm water uit zijn thermosfles doet wonderen voor de mens en goed geluimd reizen we weer terug naar Goes. Even kijken of backsweapen ook op de bank lukt.
 
Henk