X-Treme jeugd test banden in meivakantie

Algemeen

20150501-1 BandenBURGH-HAAMSTEDE – Ook AL vond iedereen de druk en breedte belangrijker, als fijnste banden werden gewaardeerd: “Dugast Rhino en dan vooral wat zachter, de combinatie Nobi-Nick en Racing-Ralph en de – inmiddels niet meer verkrijgbare – Vredestein Tiger-Claw.

De bandentestdag ligt alweer drie weken achter ons – zo’n 60 banden werden er door André, Jürgen en Richard op die zesde mei gewisseld en ongeveer 180 keer opgepompt – maar de uitslag heeft iedereen nog te goed. Dus bij deze “the results of the jury”.

 

 

20150601-1 Bandentest X-Treme jeugd 6-5-2015 - foto Richard PisoAl was de opkomst niet zo groot, er was wel sprake van een zeer bekwame en kritische  groep testers. Achtereenvolgens waren dit in de categorie:

  • 26 inch: Tycho, Jochem en Alex
  • 27.5 inch: Arthur en Senna
  • 29 inch: Max

De aftrap werd gegeven door Milan. Hij hield een zeer inspirerende voorlichting over banden, de juiste druk, welke maten, welke combinaties en tips. Wil je het nog eens nakijken, stuur dan even een mailtje naar Richard Piso

De test zelf vond plaats op het stukje van het parcours in Burgh-Haamstede van de parkeerplaats bij de groene duintjes. Af en toe regende het en er waren dus stukjes zand, modder, nat gras en droog bospad. Er werd een veelvoud van banden in diverse maten en combinaties en vooral ook op diverse spanningen getest: Vredesteijn Tiger-Claw, Black-Panther en Spotted-Cat, Schwalbe Nobi-Nick, Racing-Ralph en Rocket-Ron, diverse soorten strandbanden en Dugast tubeless.

Opvallend en erg leuk waren de mogelijkheid om enkele banden te kunnen proberen van Maxxis die alleen als testband zijn uitgegeven. Hier zaten verrassende profielen bij die erg leuk reden. Damy, erg bedankt hiervoor net als Johan, Milan, Pieter, Andrè, Jürgen en Richard die allemaal belangeloos diverse banden ter beschikking stelden.

Ook de rijders op de grote maten lieten zich verleiden om eens een keer een kleinere maat in de fiets te steken om eens iets heel ander te proberen.

20150601-2 Bandentest X-Treme jeugd 6-5-2015 - foto Richard PisoEnkele commentaren van de testers:
Max:  “Betere grip en meer snelheid in de bochten met de Nobi-Nick en Racing-Ralph combinatie waarbij ik meer meer grip had als de banden zachter staan”.
Tycho:  “Vooral de Dugast reden heel zacht heel lekker”.
Jochem: “Voor bijna elke band geldt, een zachtere band (1.0 tot 1.8 bar) geeft meer grip en harder  (vanaf 2.0 bar) meer snelheid, ik ga liever voor meer snelheid”.
Senna: “De strandbanden reden best goed, de Racing Ralph redden erg snel”.
Alex: “die Maxxis is een super snelle band bij lage druk, Strandbanden doen het  prima op het zand maar verder weinig grip”.
Arthur: ”Dugast gingen lekker maar ik vind 27,5 toch sneller op dit relatief vlakkere parcours. Ook de strandband ging lekker tot dat je meer grip wil”.

De algemene conclusie was dat met name de bandenspanning belangrijker werd gevonden dan het soort band. Ook viel op dat iedereen een bredere band (2.1 of nog breder) sneller en fijner vond rijder dan een smallere band.

Als fijnste banden werden genoemd de Dugast Rhino en dan vooral wat zachter,  de combinatie Nobi-Nick en Racing-Ralph werden ook erg gewaardeerd. Opvallend was dat de inmiddels niet meer verkrijgbare Vredestein Tiger-Claw door iedereen als fijne band werd gewaardeerd, met name door zijn ronde en brede vorm.