X-Treme ATB Zomercup Wolphaartsdijk 25 juni 2019

Algemeen

WOLPHAARTSDIJK – Op een zinderende zomerdag met temperaturen boven de dertig graden vindt de derde wedstrijd van de “X-Treme ATB Zomercup” plaats. De locatie is perfect voor het warme weer: het MTB parcours “de Schelphoek” aan het Veerse meer. De wind die over het water heen komt geeft nog wat verkoeling voor de deelnemers. De wedstrijd is dit keer georganiseerd door Stichting Wielersport Wolphaartsdijk. Zij hebben er weer een mooi rondje van weten te maken, dat toch weer net wat anders was als voorgaande jaren. Uiteraard zijn ook de vrijwilligers van TMZ en ATB Team X-Treme weer paraat. Zonder deze mensen geen wedstrijd!

Tijdens het in fietsen worden er al heel wat bidonnetjes water gedronken. Om half zeven staan de twee jongste categorieën klaar om weggefloten te worden. Als eerste start de categorie 2/3 met 11 deelnemers. Niet geheel verrassend sprint Florian Doens gelijk naar voren, en slaat een gat naar de anderen. Hij heeft vandaag weinig concurrentie, en komt als eerste over de finish. Daarachter is het wat spannender. Senna Klaasse, Owen Thoen, Ezra van Dongen, Boaz Scholten en Senne Neels zitten dicht bij elkaar in het begin. Langzaam aan trekt het steeds iets verder uit elkaar, en ontstaat er een spannende strijd tussen Cas, Owen en Ezra. Cas rijdt op een tweede plaats, maar Ezra kruipt steeds wat dichterbij. Cas weet zijn voorsprong te houden en finisht zes seconden voor Ezra, die daarmee ook op het podium komt voor de derde plaats. Het eerste meisje is Senna Klaasse, die een mooie roze beker ontvangt. Ook wat verder naar achteren wordt lekker gefietst. Zo hoor ik bijvoorbeeld Hieronymus Koelhuis in de eerste ronde al naar zijn vader roepen dat hij er al een heeft ingehaald, en zie ik hem later met een lach op zijn gezicht verder zijn rondes fietsen. Dat is toch waar het om draait, plezier in het mountainbiken!

Bij de jongste categorie (0/1) zijn er deze keer zes deelnemers. Iedere week wordt er hard getraind door de kinderen, nu is het tijd om de trainingen in de praktijk te brengen. Vrijwel direct neemt de altijd enthousiaste Nikita Walrave de leiding. Ze zal die jongens weleens even laten zien dat ze lekker hard kan fietsen. De hele wedstrijd behoudt ze haar koppositie, en komt als eerste, en dan natuurlijk ook eerste meisje, over de finish. Daarachter fietst Mats Wagenaar een mooie wedstrijd. Hij finisht op 10 seconden na Nikita. Timo en Laurens Delivorias en Ruben Nieuwenhuijse gaan met zijn drieën een mooie strijd aan. Het lukt Timo om de andere voor te blijven, en sprint als derde over de finish. Finn Traas gaat met de aanmoedigingsprijs naar huis, want wat heeft hij zijn best gedaan!

Tegen zeven uur starten de categorieen 4/5 en 6/7. Als eerste gaat de oudste categorie van start, met helaas maar vier deelnemers vanavond. Misschien vinden sommigen het te warm, of zijn ze nog hard aan het blokken voor toetsweken zo aan het einde van het schooljaar. Senna Remijn maakt het niet uit, hij rijdt zoals altijd op kop, en rijdt vrolijk zijn rondes. In de eerste ronde weten Mees de Vos en Storm Klaasse nog in de buurt van Senna te blijven. Daarna wordt het gat langzaamaan groter. Het valt ook niet mee in de hitte. Toch weten ze goed stand te houden. Een tweede plaats voor Mees en een derde plaats voor Storm. Ieben Jacobs pakt de aanmoedigingsprijs.

De categorie 4/5 heeft 14 deelnemers, met altijd een mooie mix jongens en meisjes. Vanaf de start gaat Maike Tazelaar er van door en vindt al snel aansluiting bij de jongens uit de hogere categorie. Met een overtuigende voorsprong wint hij deze wedstrijd. De strijd om plaats twee en drie is echter in de eerste rondes spannend. Sam Mullaert rijdt de eerste rondes voor Melissa Nuijten, maar dat is niet veel meer dan een wiellengte. Beide renners hebben al bewezen erg goed te zijn, en hebben al veel mooie podiumplaatsen op hun naam staan. In een van de laatste rondes weet Melissa voorbij Sam te komen en trekt ze door. Uiteindelijk komt ze met een overtuigende voorsprong blij als tweede over de finish, en natuurlijk ook nog als eerste meisje. Sam had waarschijnlijk in de laatste ronde nogal last van de hitte, maar heeft toch een mooie derde podiumplaats. Daarachter wordt een strijd geleverd voor de plaats vier, vijf en zes. Maud Struijk, Luuk Lavooij en Rocco Scholten verliezen elkaar niet uit het oog. Maud blijkt vandaag de sterkste van de drie, en wint in de eindsprint met een wiellengte van Luuk. Ook daarachter wordt lekker gereden ondanks de warmte. Na de wedstrijd nemen enkele van de deelnemers een verkoelende duik in het Veerse Meer.

Als laatste starten de Nieuwelingen, de heren 40-, de heren 40+ en de dames. In totaal staan er 42 deelnemers aan de start. Ook daar is te zien dat sommigen zichtbaar last hebben van de warmte. Joppe de Vries weet als eerste over de finish te komen. Daarachter zitten de nummers twee en drie dicht bij elkaar. Erik Boer weet als tweede te finishen, gevolgd op een paar seconden door Michiel van Echelpoel. De eerste dame van deze avond is Rosita Reijnhout.
Het was weer een mooie strijd zo aan het Veerse Meer. De volgende wedstrijd vindt pas na de zomer plaats op dinsdagavond 27 Augustus in het ‘Wemeldingse Bos’.

Zie het filmverslagje van de jeugd

en een paar foto’s

Auteur, film en foto’s: Marijke Vanhommerig