Waar is Jan nu weer bezig?

Algemeen

20140428-1 Onderhoud parcours westerschouwen Jan van Dongen - foto Jan van DongenBURGH-HAAMSTEDE Waar gaat hij nu weer aan het werk zal Jerina zich wel eens afvragen als vriend Jan de schop ter hand neemt. Stevast meldt hij dat hij in z’n tuintje bezig gaat. Maar welk tuintje dan? De voortuin zal het niet zijn. Die heeft hij pas geheel gerenoveerd. De achtertuin en de moestuin zullen het ook niet zijn. Aan tegels hoef je niets te doen en groente verbouwen is niet echt Jan z’n ding, schat ik zo in.

 

 

 

20140428-2 Onderhoud parcours westerschouwen Jeroen Rietveld - foto Jan van Dongen20140428-3 Onderhoud parcours westerschouwen Jeroen Rietveld en zn - foto Jan van DongenNee, Jan bedoelt daarmee het Patrick Tolhoek MTB parcours in Boswachterij Westerschouwen op een steenworp van zijn huis.

Als fanatiek en ervaren biker gaat hij met regelmaat met schep en hark het bos in om delen van het parcours nóg mooier of beter bereidbaar te maken en daardoor nóg veiliger en erosiebestendiger.

Zijn opgedane ervaring met het rijden op heel veel verschillende parcoursen en ondergronden in binnen en buitenland komt daarbij heel goed van pas.

Als eerste heeft hij de kombocht (vanaf nu het “Jan van Dongen kommetje”) onderaan de lange afdaling aangepakt en ligt er nu perfect bij. Overigens doet Jan dit vaak met hulp van Jeroen en (zoon) Emiel Rietveld die ook fanatiek aan de slag gaan om het parcours in picco bello staat te houden.

Dat is dan ook precies wat de onderhoudscoördinator ( x-treme.tfr@zeelandnet.nl ) van ATB Team X-Treme, Johan Hendrikse, nastreeft; “een goed en veilig berijdbaar parcours”. Dat valt niet altijd mee want vooral in lange droge periodes is het lastig om degelijke reparaties te verrichten en is het dus zaak om de tracks zo aan te leggen dat erosie tot een minimum wordt beperkt en dat lukt steeds beter.

Het is overigens beslist niet de bedoeling dat bikers zelf, zonder overleg, aan de slag gaan op het parcours. Alle werkzaamheden aan het parcours worden door Johan gecoördineerd. Uitgebreider onderhoud aan het parcours of wensen worden met parcourseigenaar Staatsbosbeheer overlegd en zelfs kleine veranderingen worden met hem doorgesproken zodat we niet voor verrassingen komen te staan zoals een tijdje terug.

Wellicht goed bedoelende fanaten bouwden zelf een nieuw schansje in het parcours maar maakten voor het benodigde zand een diepe kuil pal naast de schans. En dat is nu net niet de bedoeling.

Wordt vervolgd!