Vijftien Zeeuwen streden in JMW Beesel-Reuver

Algemeen

20140531-3 JMW Beesel Knusse bikerszone - foto Niels SteenblokBEESEL Op zaterdag 31 mei is de alweer de 6e wedstrijd van de landelijke jeugdmountainbike competitie verreden. Rondom een natuurgebied op de Walsberg in Beesel-Reuver waren 3 parcoursen uitgezet voor een afwisselende MTB wedstrijd.

 

 

 

 
Uit Zeeland waren de volgende renners en hun ouders afgereisd naar het noorden van Limburg.
 
Cat 1: Rob Kastelein.
Cat 3: Bart Kastelein en Alex Piso.
Cat 4: Dies Moelker.
Cat 5: Shirin van Anrooij (WV Breda), Emma Verloop (RSC De Zuidwesthoek), Mike Deutekom en Martijn Steenblok.
Cat 6: Zoë Mulder (RSC de Zuidwesthoek), Arthur Piso en Merien Moelker.
Cat 7: Tim en Mick van Dijke (WV Zeeuws Vlaanderen), Jarmo Visser (ZRTC-Theo Middelkamp) en Damy Vader.
 
20140531-1 JMW Beesel Arthur Piso full speed - foto Niels SteenblokVoor het begin van de wedstrijd was er veel te doen over de startvolgorde. Dit jaar wordt voor het opmaken van het algemeen klassement een nieuwe rekenmethode gehanteerd. Er wordt van elke serie van 3 wedstrijden de slechtste wedstrijd geschrapt. Het kan dus zijn dat een goede uitslag wordt geschrapt en een slechtere uitslag uit de 2e serie van 3 wedstrijden blijft staan. Vanwege de vele uitvallers in Oss, en omdat veel ATB Team X-treme renners niet naar Den Helder zijn afgereisd was de startvolgorde anders dan gebruikelijk. Het werd voor veel renners een flinke inhaalrace om op de gebruikelijke positie te komen, en ik vermoed dat het zeker invloed heeft gehad op de einduitslag. Er kon redelijk wat opgeschoven worden in het parcours, maar er zullen zeker renners opgehouden zijn door voorgangers die ze verleden jaar niet tegen zouden komen op dit parcours.
 
In categorie 1 was Rob Kastelein vanaf het begin van de wedstrijd goed weg. Hij stoof als eerste door de eerste bocht, en was later in de wedstrijd in spannende strijd gewikkeld met Joeri Schaper. Ze hebben allebei al een paar wedstrijden gewonnen en zijn erg aan elkaar gewaagd. Joeri was vandaag iets sterker dan Rob, die dus op een mooie tweede plaats eindigde.
 
In Categorie 2 hebben we geen Zeeuwse deelnemers. In categorie 3 stonden Bart Kastelein en Alex Piso aan de start. Bart mocht vooraan beginnen, maar Alex stond pas op de 4e startrij, in een veld van 26 deelnemers. Zowel Bart als Alex waren erg sterk weg, in een mum van tijd kwam Bart als eerste en Alex als 6e door. Ze hebben hun positie goed vast kunnen houden en zijn 2e (Bart) en 5e (Alex) geworden.
 
In Categorie 4 stond Dies Moelker op de 4e startrij in een veld van 33 renners. Het parcours was inmiddels uitgebreid met een steile afdaling incl. een mooie drop-off en je kon zien dat Dies die afdaling goed had geoefend. Hij ging sterk van start en lag na 2 ronden al op de 8e plek. In de volgende ronden wist hij elke keer een plekje op te schuiven om af te sluiten met een mooi duel met Chris van Dijk. Dies is na 30 minuten wedstrijd als 5e ge-eindigd. 
 
20140531-2 JMW Beesel Mike Deutekom na 3 kombochten - foto Niels SteenblokNa de middag ging categorie 5 van start, en hierbij was het Zeeuwse deelnemersveld wat groter. Shirin stond mooi op de eerste startrij, maar Emma, Mike en Martijn moesten helemaal achteraan starten in een veld van 31 deelnemers. Toen had Martijn ook nog de pech dat de renner voor hem uit z’n klikpedaal schoot, dus hij kon echt aan een mooie inhaalrace beginnen. Categorie 5 had nog een extra klim en drop-off in het parcours, dus het was echt afzien voor de renners. Mike kon direct bij de start al flink opschuiven, hij zat na 1 ronde al op de 7e positie. Voor hem pakten de nieuwe regels heel erg negatief uit, anders had er vast wel een nog betere uitslag in gezeten. Uiteindelijk is Shirin 5e geworden (2e meisje), Mike is 7e geworden en Emma en Martijn zijn op positie 18 en 19 ge-eindigd.
 
Voor categorie 6 had de parcoursbouwer nog een extra klim in petto. In totaal moesten ze elke ronde 6 keer een flinke klim nemen. Het deelnemersveld bestond uit 40 renners, en ook hier startten Arthur en Merien in het achterveld. Zoë stond op de 2e rij en heeft na een prima wedstrijd opnieuw de hoofdprijs bij de meisjes behaald. Merien had in de eerste ronde al direct een lekke voorband. Snel een andere band er op, maar de jury had daar wat vraagtekens bij. De definitieve uitslag is nog niet gepubliceerd, maar vooralsnog is Merien nog niet geklasseerd, ondanks de zware ronden die hij heeft gereden. Ook Arthur heeft gestaag z’n tegenstanders weten in te halen. Hij eindigde als 21e in dit sterke veld.
 
De laatste categorie bestond uit 37 renners (36 jongens en slechts 1 meisje). In tegenstelling tot overige wedstrijden stonden Mick, Tim, Jarmo en Damy nu eens niet vooraan, maar pas op rij 5 en 6. Een mooie uitdaging voor de renners, te meer omdat Damy hier verleden jaar op dit parcours nog had gewonnen. Al voor de start had Tim er na enig onderhandelen met de deelnemers in de rij voor hem al voor gezorgd dat hij vrij baan had voor een snelle inhaalrace. Hij kwam na 1 ronde al als 1e door, met Mick op positie 3. Damy en Jarmo bouwden het wat anders op en schoven geleidelijk verder naar voor. Voorin wisselden Mick en Tim van positie, oa. nadat Tim onzacht in aanraking was gekomen met één van de bomen van het bos. Een flinke schaafwond op z’n rug was het gevolg. Mick was ondertussen gaan vliegen, terwijl Tim in een felle strijd was gewikkeld met Stanley Beerepoot. Jammer genoeg had die materiaalpech in de laatste ronde, waardoor Tim nog redelijk relaxed naar de tweede plaats kon rijden. Damy heeft een keurige race gereden en reed rond de 9e positie. Jarmo heeft in het begin flink wat plekken goedgemaakt en is rond positie 17 terecht gekomen. Kijk voor de definitieve uitslagen en het nieuwe algemeen klassement regelmatig op www.jeugdmountainbike.nl. De geplaatste foto’s zijn gehaald van www.mtbbaarlo.nl waar ook nog meerdere foto’s zijn te vinden.

A.s. zaterdag (7 juni)  wordt de volgende wedstrijd gereden rondom de Skibaan in Wychen. Dit parcours is misschien nog wel een beetje technischer dan het parcours in Beesel. Ook volwassenen kunnen hun kwaliteiten laten zien na afloop van de jeugdwedstrijd. Er wordt nl. een wedstrijd in de funklasse georganiseerd. Kijk voor meer informatie op http://www.mtbgelderlandzuid.nl/funklasse-jmw/