Vijf mooie podiumplaatsen in JMW Wychen !

Algemeen

WIJCHEN Op zaterdag 7 juni is in Wychen alweer de 7e nationale jeugdmountainbike wedstrijd (JMW) gereden. Rondom de skibaan in Wychen had de organiserende vereniging Licht Verzet uit Nijmegen een aantal mooie routes uitgezet. Vooraf verheugden de Zeeuwse MTB rijders zich al op een uitdagend parcours, en dat kregen ze afgelopen zaterdag inderdaad.

De Zeeuwse inbreng was wat minder dan gewoonlijk vanwege de Nationale wegkampioenschappen voor de Jeugd in Philippine, maar het aantal podiumplaatsen wat desondanks niet mis!!
 
De volgende Zeeuwse renners reden mee in Wychen:
 
Cat 1: Rob Kastelein.
Cat 3: Bart Kastelein en Alex Piso.
Cat 4: Dies Moelker.
Cat 5: Emma Verloop (RSC De Zuidwesthoek), Mike Deutekom en Martijn Steenblok.
Cat 6: Arthur Piso en Merien Moelker.
Cat 7: Damy Vader.
 
Verder was Marijn Vermue afgereist naar Wychen om mee te doen aan de wedstrijd in de Funklasse. In een veld van 26 renners is hij als 5e ge-eindigd. Keurig gedaan Marijn!
 
De ATB Team X-Treme tenten stonden alweer mooi opgesteld in het bikers-park toen we aankwamen in Wychen. Ze stonden onderaan de ski-piste, maar het weer was allesbehalve winters. De renners kwamen enthousiast terug van de verkenning; het werd vandaag lekker veel klimmen, met daarbij een aantal flink technische afdalingen, die volgens de mannen het beste “al slippend” genomen konden worden.
 
De organisatie van de JMW heeft afgelopen week de nieuwe regelgeving n.a.v. de schrapresultaten ge-evalueerd en daarna besloten om de regels iets aan te passen. Hierdoor was de startvolgorde meer gebaseerd op de gemiddelde resultaten van de renners, waardoor de renners met voldoende wedstrijden weer op hun “normale” startpositie staan.
 
Rob Kastelein mocht in categorie 1 het spits afbijten. Hij was direct goed weg, en reed na 2 ronden ver voor op zijn eerste concurrente, Carmen Ziemerink. Door een onfortuinlijke val van een achterblijver in de laatste ronde is Rob zelf ook gevallen. Hij had een paar flinke schrammen op zijn elleboog, maar hij baalde vooral omdat hij daardoor zijn eerste plek in de wedstrijd kwijt was. Hij is nog wel als eerste jongen ge-eindigd, maar overall wel op een spijtige 2e plek.
 
In categorie 3 stonden Bart en Alex mooi voorin in het startveld van 31 deelnemers. Ze waren allebei goed weg, en reden lang rond op positie 3 (Bart) en 9 (Alex). In de slotronden wisten ze allebei nog een plekje op te schuiven, waardoor Bart uiteindelijk als 2e en Alex als 8e eindigde.
 
Vanaf categorie 4 werd het parcours een flink stuk zwaarder gemaakt. Er kwam een steile klim op gravel bij en via allerlei omzwervingen op de ski-berg kwamen de renners uiteindelijk ook op het hoogste punt terecht, met een ruim uitzicht over de Ooijpolder en het Duitse achterland. Niet dat de renners daar veel aandacht voor hadden, die waren vooral bezig met drinken en afkoelen.
 
In categorie 4 stond Dies op de eerste startrij. In de eerste ronde moest hij nog wat toegeven op zijn directe concurrentie, maar na 2 ronden reed hij rond op de 3e positie. Die heeft hij vast kunnen houden, dus dat was de 3e podiumplek van de dag.
 
Na de huldiging van categorie 1 t/m 4 mochten de renners van categorie 5 om half twee van start voor hun wedstrijd.

In een veld van 28 renners stond Mike door het anders hanteren van de regels nu wel lekker vooraan op de 2e rij. Emma stond in rij 3 en Martijn moest starten vanaf de 5e rij. Na het startschot stoof de meute weg en direct in de eerste bocht konden onze renners hun stuurmanskunsten al goed laten zien en zijn ze gelijk flink opgeschoven. Mike kwam als 3e boven op het hoogste punt, Emma als 8e en Martijn als 10e. Mike heeft zijn positie in de loop van de wedstrijd prima uitgebouwd en hij heeft zijn positie keurig vastgehouden. Een mooie podiumplek was het resultaat voor Mike, super gedaan!

In de achtervolgende groep was het een beetje stuivertje wisselen tussen de posities 6 t/m 12.  Zowel Emma en Martijn konden hier goed in mee en ze hebben de concurrentie letterlijk het “snot voor de ogen gereden”. Emma werd 8e (1e meisje, dus weer een podiumplek) en Martijn werd op korte afstand van Emma 9e.
 
In categorie 6 stonden Arthur en Merien aan de start. Vanwege perikelen met startnummers en stuurborden was Merien nog niet geklasseerd bij eerdere wedstrijden. Hij had nu eindelijk zijn goede nummer, en heeft gelijk laten zien wat hij waard was. Beide renners konden goed mee op dit zware terrein en ze konden geleidelijk mooi plekjes opschuiven. Maar de concurrentie was heel sterk vandaag. In een veld van 43 renners is Athur 17e geworden en Merien 36e.
 
De Zeeuwse inbreng in categorie 7 bestond dit keer alleen uit Damy. Na het inrijden moest er nog wat gesleuteld worden aan de achterderailleur, maar dat was voor de wedstrijd al weer helemaal vergeten, natuurlijk ook voor een deel door de mooie prestatie van zijn broer op het EK.  In de eerste ronde zat Damy nog samen met een groepje, maar als snel reed hij z’n rondjes helemaal in z’n eentje. Het veld met 30 renners was helemaal uit elkaar geslagen. Damy is als 8e ge-eindigd.
 
Met VIJF!!!!!!! podiumplaatsen was dit dus een mooie generale repetitie voor het NK MTB Jeugd 2014 van aanstaande zaterdag in Havelte. En nu maar hopen dat het parcours daar ook weer uitdagend is, zodat de aangeleerde techniek weer goed van pas kan komen!

 

De redactie wenst alle ATB Team X-Treme renners heel veel succes en plezier op het NK MTB jeugd !!!!!!