Verslag Zeeuwse ATB Wintercompetitie; Westkapelle

Algemeen

WESTKAPELLE- Zeeuwse ATB wintercompetitie wedstrijd, 19 november 2022

Het is weer tijd voor de jaarlijkse wedstrijd in Westkapelle. Van te voren werd er al koud weer afgegeven. En als het koud is, dan is het in Westkapelle op de dijk zeker koud! Gelukkig is er dit jaar voor een ander parcours gekozen door de organisatie, en dat valt in de smaak! Vanaf de start gaat het richting de KNRM, waarmee deelnemers de dijk afduiken. Daarna een stukje bosje bij de Westkapelsche kreek, wat er mooi in meegenomen is. Hier loopt ook de vaste MTB route doorheen, en zijn een paar leuke features zoals een klein stukje pumptrack. Dan de dijk weer op en af, met uitdagende schuine kanten. Terug liggen er nog een paar balken, waar een hindernis over gemaakt is. De vrijwilligers hebben er weer werk van gemaakt. Voor de kijkers is het vooral fijn dat ze uit de wind kunnen staan.

Het inschrijven kan, lekker warm, bij onze sponsor Kasteel van Batavia. Daar krijgen de deelnemers gelijk een muntje mee, waar na de wedstrijd wat warms (of koud) te drinken mee gehaald kan worden. En voor alle jeugddeelnemers is er een sleutelhanger van de Westkappelse vuurtoren. Dat begint al goed!

De jongste deelnemers hebben een kleinere ronde en slaan het stukje door het Westkappelsche bosje over. Een mooi overzichtelijk rondje, waar we ze veel langs kunnen zien komen. Bij categorie 9/10 jaar zien we ook vandaag weer Bjorn Wisse met een goede start en een snelle wedstrijd. Hij wint de grootste beker, die vandaag in de vorm van diezelfde vuurtoren is, met echte verlichting erin. Een originele prijs die een mooie aanvulling op de prijzenkast van Bjorn zal zijn. Op de tweede plek ook vandaag weer Brent van den Bergen. Die derde plaats van de week ervoor zat hem nog wat dwars, dus deze week stelt hij de tweede plek weer veilig. Op drie, met ook weer een mooie voorsprong op zijn achtervolgers, de Vlaamse Wout de Meyer. Vandaag kon Mathieu van Belle weer voorzichtig aan meedoen met de wedstrijd, na ruim 4 weken verplicht rust, door een gebroken pols. Hij rijdt nog met een brace om zijn pols. Nog niet helemaal in de oude wedstrijdvorm, maar dat zullen we de komende weken steeds zien verbeteren. Vandaag plaats vier voor hem, maar een serieuze kanshebber voor een podiumplaats! Fabian de Bruine op plaats vijf en Joppe Bommeljé op een nette plaats zes. Weinig verrassend, maar ook deze week is Esmay de Hullu weer eerste meisje! Ze staat daarmee gelijk heel erg sterk in het algemeen klassement.

De allerkleinste deelnemers tot en met 8 jaar, starten met acht deelnemers. Een hele goede start van Morris Wagenaar! De eerste vier ronden weet hij een behoorlijke voorsprong te houden op zijn concurrent Fedde van den Bergen. Fedde heeft het daar best even moeilijk mee, maar weet zich te herpakken. Als bij Morris in de een na laatste ronde de vermoeidheid toe begint te slaan, weet Fedde naar hem toe te rijden, en gelijk er overheen te gaan. De winst gaat naar Fedde, maar Morris staat nog steeds met een lach op zijn gezicht omdat hij weer een mooie beker (rood/witte vuurtoren) voor de tweede plaats heeft binnengesleept. De in Hulst trainende Liam van Dorsselaar rijdt een goede wedstrijd en weet de derde podiumplaats te bezetten. Eerste meisje is Loes Wilstra, voor haar zusje Eefke.

Om één uur is de start van de categorie 13/14 jaar en een halve minuut later van de 11/12 jarigen. Het parcours is nu langer gemaakt. Bij de 13/14 jarigen gaat met een hele goede start Dennis Polfliet aan de leiding. Als eerste dendert hij de trap af, maar even later zien we hem helaas lopend terug komen. Een klapband! Balen, omdat hij op kop lag, maar zo snel niks aan te doen. Daarachter wordt geprofiteerd van de klapband van Dennis, en er vormt zich een groepje met Sam Mullaert, Sven Wisse en Sven Verduijn als koplopers. Sam fietst vandaag hartstikke goed. Alhoewel het nog even stuivertje wisselen is met Sven Verduijn, weet Sam toch in de laatste ronde weer op kop te komen. Sven heeft wat last van een achterligger die gedubbeld wordt, en niet snel genoeg aan de kant gaat. Sam weet dan ook met een paar seconden voorsprong solo over de finish te komen. Daarachter wordt gesprint om plaats twee en drie door Sven en Sven. Sven Verduijn is op een haar na de snelste van deze twee vandaag. Eerste meisje is ook deze week weer Anniek Voermans, die zich met een zesde plaats ook tussen de jongens goed staande weet te houden.

Bij de categorie 11/12 jaar is de uitslag hetzelfde als de week ervoor: 1e plaats voor Cedric van Belle, 2e plaats voor Mats Wagenaar, en de derde plaats voor Cas Lavooij. Eerste meisje is Nikita Walrave. We zien deze wedstrijd Guus Versloot lang bij Cas in het wiel zitten. Dat beloofd wat voor volgende week. De in Hulst trainende Senna Verschuren rijdt ook erg goed en weet de zesde plaats te bemachtigen. Samuel Blok en Joachim den Boon hebben elkaar gevonden tijdens de wedstrijd en rijden mooi met elkaar op. Plaats acht voor Samuel en plaats negen voor Joachim. De kou speelde bij sommigen wel wat parten. Zo was Joachim zijn handschoenen vergeten en voelde zijn vingers op den duur niet meer. Lucas de Rover merkte dat zijn schoenen toch wel wat koud zijn voor de winter, en kreeg door natte onderbenen van de vele plassen op het parcours, kramp in zijn been. Opgeven is echter geen optie voor hem, en hij heeft ook deze wedstrijd weer volbracht.

Om twee uur was de start van de 39+ mannen met dertig deelnemers deze keer. De eerste plaats voor Jan-Piet Saman, 2e

Hans Jurgen Verselder en de derde plaats voor Dennis Raadtgever.

Als laatste gaan de 15+ mannen van start en de dames. Bij de dames helaas maar één deelnemer, Melissa Nuijten. Zij weet voor zich zelf echter de strijd aan te gaan met de mannen, en zo is het voor haar toch een mooie oefenwedstrijd voor een volgende keer. Bij de mannen werd het spannend. Er ontstond een kopgroep van vijf renners. Er werd diverse malen geprobeerd weg te rijden, maar dat was moeilijk in dit sterke deelnemersveld. Jordan Koster weet na een aantal rondes een klein gaatje te slaan naar Diego Sandee en de andere achtervolgers en het lukt hem om dit tot de finish vast te houden. Diego wordt tweede gevolgd op vijf seconden door Rico van Damme.

De prijsuitreikingen zijn in het gezellige Kasteel van Batavia, wat weer goed verzorgd is. Organisatie, bedankt!!

Volgende week zaterdag, 26 november, mogen we naar Ouddorp. De wedstrijd zal verreden worden bij het hypisch centrum de Dijkgraaf te Ouddorp.

Volgens de aankondiging wordt daar een schitterend parkoers uitgezet en wordt er buiten gereden maar ook door de binnenmanege. Dat wordt iets speciaals! Ook daar hopen ze uiteraard op veel deelnemers, dus tot zaterdag!