Verslag Zeeuwse ATB wintercompetitie Oude Tonge

Algemeen

OUDE-TONGE – De derde wedstrijd in de Zeeuwse ATB wintercompetitie wordt gereden in Oude Tonge. Een enthousiaste groep vrijwilligers heeft er weer veel tijd ingestoken om een parcours uit te zetten, en alles in goede banen te leiden. In de kantine van de honkbalclub, die voor deze dag als inschrijflocatie gebruikt mag worden, staan de grote bekers al te pronken. Die wil iedereen wel winnen!

Bij de twee jongste categorieën zien we bij de categorie 9/10 jaar zes deelnemers aan de start. Na het startsein sprinten de deelnemers weg, en is het al snel duidelijk dat Florian Doens en Sven Wisse het ‘gevecht’ met elkaar aan gaan voor de eerste plaats. Florian rijdt op kop, en weet iedere keer de inhaalpogingen van Sven af te slaan. Sven, die deze week nog een paar dagen ziek is geweest, doet zijn uiterste best om toch steeds gaatjes te zoeken om er voorbij te gaan. De eindsprint is spannend! Sven komt in de laatste meters steeds dichterbij, maar Florian weet als eerste de finish over te gaan. Dat is inmiddels drie keer eerste plaats voor Florian, van de drie wedstrijden die geweest zijn. Zou Sven het tij nog kunnen keren in de komende wedstrijden? Op plaats drie rijdt Cedric van Belle een heel constante wedstrijd. Ook Melvin Couque rijdt de hele wedstrijd netjes op de vierde plaats. Het is jammer dat er niet wat meer deelnemers zijn in deze categorie. Dat zou de strijd voor deze jongens wat spannender maken. Hierbij dan ook een oproep om in grote getale naar de volgende wedstrijd te komen! Op plaats vijf zien we Jens Roos, gevolgd door Thomas Delivorias op de zesde plaats.

De jongste categorie start met tien deelnemers. We zien daar de kleine Mathieu van Belle (6 jaar) hard weg sprinten. Cas Lavooij laat dat echter niet zo maar gebeuren, en weet vrijwel gelijk na de start de leiding te pakken, en staat deze niet meer af. Daarachter gebeurd echter nog van alles. Bjorn Wisse ( 7 jaar), die alle wedstrijden al laat zien, dat die kleine benen al veel kracht hebben, rijdt op de tweede plaats. Hij heeft echter pech….zijn ketting loopt er af! Altijd balen als dat tijdens een wedstrijd gebeurd. Groot respect voor deze kleine man, die zelf zijn ketting er weer op weet te leggen, en dan met extra power aan een inhaalslag begint. Teruggevallen naar plaats vijf, weet hij een voor een zijn voorgangers weer in te halen, en komt dan alsnog als tweede over de finish.
Mathieu van Belle, die voor de wedstrijd nog wheelie’s aan het oefenen is, aast deze keer ook op een podium plek. Helaas voor hem is Mats Wagenaar hem sneller af. Mats stond vorige week op het podium en dat smaakt natuurlijk naar meer. Misschien speelt het ook mee dat hij sinds deze week in X-Treme clubkleding rijdt. Dan ga je natuurlijk altijd wat harder. Bij het oversteken van het bruggetje heeft hij echter nog even pech. Zijn stuur is breder dan hij dacht, waardoor hij blijft haken, en zo het publiek in valt. Gelukkig snel overeind, en de derde plaats is niet in gevaar gebracht. Mathieu eindigt op de vierde plaats. Finn Traas eindigt op de vijfde plaats, en mag trots zijn op deze plaats! Daarachter zien we op de zesde plaats Tijn van Eijkeren, op plaats zeven Wout de Meyer, plaats acht Laurens Delivorias. Gevolgd door zijn broer Timo Delivorias. De strijd tussen deze broers is leuk om te zien. Reed Timo bij de zomercup wedstrijden vaak nog harder dan Laurens, nu bij de wintercup is het net andersom. Thijs Visser finisht op plaats tien, en hefet de wedstrijd toch maar mooi uit gefietst.

De oudere jeugd start om 13:00 uur. In de categorie 15/16 jaar raken de twee snelste deelnemers elkaar geen moment uit het oog. Marijn Dingemans en Maurits Neele vliegen over het terrein, waarbij Marijn eerste van de twee weet te worden. In deze categorie zien we vandaag ook Anouk Naalden weer terug. Vorig jaar reed ze iedere wedstrijd van de wintercup mee, dus we misten haar al bij de eerste paar wedstrijden. Leuk dat ze weer mee doet. Weinig concurrentie verder in deze categorie, waardoor ze zowel derde als eerste meisje wordt.

Categorie 13/14 jaar heeft 5 deelnemers. Gelet op het snelle parcours, met veel lange stukken en wat minder technisch, is Storm Klaase, in het voordeel. Storm traint ook veel op de weg, dus heeft behoorlijk wat snelheid ontwikkelt. Dat laat hij deze wedstrijd zien. Normaal gesproken weet Senna van Iwaarden hem voor te blijven, of zijn ze in ieder geval elkaars directe concurrenten. Nu weet Storm een gat te slaan, en hij gaat voor die eerste plaats. Met ruime voorsprong gaat hij over de finish. Senna rijdt echter ook een prima wedstrijd, en finisht als tweede. In het tussen klassement staat Senna nog op de eerste plaats, maar dat zou zomaar een spannende competitie kunnen worden tussen deze twee jongens. Op plaats drie eindigt Arno Piessens. Demi Nuijten als enige meisje op de vierde plaats, en op vijf Michael Mantchev, die vandaag voor de eerste keer meerijdt.

Categorie 11/12 jaar is altijd een leuke club deelnemers. Deze keer zijn het 17 deelnemers, waarvan een groot deel allemaal in dezelfde trainingsgroep zit bij X-Treme, getraind door Andre Goosen. De een is wat beter in techniek, de andere in snelheid, er zit een Nederlands Kampioen tussen (Maike Tazelaar), en zo is het een hele diverse groep, die echter naast dat ze ook vrijwel allemaal mee doen aan de regionale wedstrijden ook veel plezier heeft met elkaar. Gelukkig zijn het echter niet alleen X-Treme leden die meedoen, maar zien we ook een aantal andere deelnemers. Luc Keijl uit Halsteren doet al een aantal jaren mee aan de wintercompetitie, samen met zijn vader. Ook Joey Spuij en zijn vader rijden regelmatig mee. Helaas zit X-Treme voor hun net wat te ver, om mee te komen trainen. En dit jaar zijn er een aantal nieuwe gezichten, Sven Verduijn (vandaag vierde) en Bas Bussem (vandaag zevende) Zij zorgen voor een extra strijd in de competitie. Het is niet meer vanzelfsprekend dat je altijd derde of altijd vijfde wordt. Hoe meer deelnemers, hoe leuker de onderlinge strijd.

Vandaag is de eerste plaats wel een soort van vanzelfsprekendheid. Maike Tazelaar wint de wedstrijd en ervaart weinig concurrentie. Dat ligt echter niet zo zeer aan het feit dat er daarachter niet hard wordt gefietst, maar Maike rijdt echt als een malle. Gelukkig heeft hij de oudere categorieën boven hem, zodat ook hij nog jongens heeft om naar toe te rijden.
Plaats twee en drie is spannender. Een heel groot deel van de wedstrijd weet Sam Mullaert op de tweede plaats te rijden, en zit er nog best een gat achter hem naar het achtervolgingsgroepje. Het lijkt er op dat Nick Wisse, Dennis Polfliet en Sven Verduijn de strijd aan gaan voor plaats drie. Halverwege weet Nick echter bij dit groepje weg te rijden en zet hij de achtervolging in naar Sam. Zijn vijfde ronde is zelfs zijn snelste ronde. Tot aan de finish weten ze het spannend te houden. Nick wint de sprint, en wordt tweede. Sam op de derde plaats.
Deze groep is te groot om iedereen individueel op te noemen, dus allen een paar bijzonderheden. Joey Spui ligt in het begin op plaats zes, maar gaat helaas onderuit. Hierdoor moet hij twee plaatsjes opgeven, en eindigt op de achtste plaats. Anniek Voermans en Luuk Lavooij zijn ook deze wedstrijd weer aan elkaar gewaagd. Luuk rijdt de eerste rondes voor Anniek, maar is wat te hard van start gegaan. Uiteindelijk weet Anniek hem voorbij te komen, en ook nog een klein gat te slaan. Anniek wordt negende, en daarmee ook eerste meisje. Senna Klaasse heeft besloten toch liever in deze categorie mee te rijden met de andere meiden, dan in categorie 9/10 jaar, waar ze eigenlijk nog mee mag doen. Samen met Jens Slabbekoorn, maken zij er een mooie wedstrijd van, waarbij Jens de eindsprint weet te winnen van Senna.

Bij de volwassen zijn 39 deelnemers. Helaas gaat er bij het inrijden van de 39+ voor Karel van Iwaarden iets mis. Waarschijnlijk zijn pols gebroken bij een val. De EHBO en vrijwilligers helpen hem om hem naar de eerste hulp post te brengen. Hopelijk valt het mee, en hersteld hij voorspoedig.
De eerste plaats voor de 39+ is voor Sven Standaert. Plaats twee voor Jaap Weststrate en de derde plaats voor Dirk Verstraate.

De jongere mannen uit de 17+ categorie zijn met 29 deelnemers. De eerste plaats is voor Mick van Dijke. Plaats twee voor Joey de Decker, en plaats drie voor Pim van de Swaluw.

De enige dame was vandaag Anne van de Swaluw.

De volgende wedstrijd vindt plaats op 16 november in Ossendrecht op een voor deze competitie nieuw parcours.

We zijn benieuwd! Hier in huis hopen ze op een mooi technisch parcours.

 

Auteur: Marijke Vanhommerig