Verslag Zeeuwse ATB Wintercompetitie; Axel

Algemeen

AXEL, Zeeuwse ATB wintercompetitie, 13 november 2022

Na een afwezigheid van bijna tien jaar, vindt er vandaag weer een mountainbike wedstrijd plaats in Axel. Op een andere plaats dan vroeger, maar wel een erg mooie locatie: het RES motorcrossterrein aan de Lageweg in Axel. Rondom de motorcrossbaan is een uitdagend parcours uitgezet. Voor de jeugd een route van ongeveer 1 km, waarbij we de jeugdrenners veel zien langskomen, erg leuk voor het publiek dat komt aanmoedigen. De categorieën vanaf 15+ krijgen een nog wat technischer parcours voor de kiezen van ruim 2,5 km lang. Inschrijven kan in de kantine van de RES, waar ook lekkere bakjes koffie te verkrijgen zijn.

De schuine kanten op het terrein worden van te voren goed verkend, want die zijn voor sommigen best uitdagend. Om half één is het verzamelen op de startstrook voor de jongste jeugd. Deze keer wordt er niet op klassement opgeroepen, dus proberen de rennertjes in een zo breed mogelijke startrij op te stellen, om op de voorste rij te kunnen staan. Gelukkig is de strook na de start breed, en  kan het deelnemersveld gelijk wat verspreiden. Vandaag zijn er zoveel jeugdrenners aan de start dat het niet lukt om over iedereen wat te schrijven. Zo zijn er 13 deelnemers voor de categorie 9/10 jaar, en ook voor de categorie t/m 8 jaar zijn er 13 deelnemers. Mooi om te zien dat er diverse Zeeuws-Vlaamse deelnemers zijn. Hopelijk smaakt deze kennismaking met de mountainbike wedstrijden naar meer, en zien we ze ook terug in andere wedstrijden. Bij de categorie 9/10 jaar gaat ‘kanon’ Bjorn Wisse als het eerste het parcours op, een plaats die hij niet meer afgeeft. Alhoewel we vandaag nieuwkomer Ward Boon uit België toch enige weerstand zien bieden. Hij weet Bjorn lang in het zicht te houden, maar rondje voor rondje weet Bjorn seconden op Ward te pakken, waardoor Bjorn uiteindelijk met een voorsprong van een kleine minuut als eerste over de finish komt. Onze X-Tremist Brent van den Bergen is zelf niet helemaal tevreden over zijn wedstrijd, terwijl hij hartstikke goed fietst. Hij weet toch op een halve minuut achter Ward, als derde over de finishlijn te komen. Eerste meisje wordt ook deze week weer Esmay de Hullu. Waarschijnlijk heeft ze samen met haar vader Peter het parcours al even wat extra verkend bij het uitzetten, en daar kun je natuurlijk alleen maar profijt van hebben. Ongeslagen staat ze in het klassement als eerste meisje aan de leiding in deze categorie.

De categorie t/m 8 jaar levert ook vandaag weer een strijd op tussen Fedde van den Bergen en Morris Wagenaar. De twee zijn mooi aan elkaar gewaagd, en na een paar rondjes zie je de uitputtingsslag wel een beetje op de gezichten aftekenen. Fedde weet het net wat langer vol te houden, en kan in de één na laatste ronde toch wat wegrijden van Morris. Veel wordt die voorsprong niet, maar de 10 seconden zijn ruim genoeg om als eerste over de finish te gaan. De Belgische Tuur de Meyer eindigt op de derde plaats.

Bij de categorie 13/14 jaar staan er vandaag maar liefst 21 deelnemers aan de start. De eerste plaats is voor Sven Wisse, gevolgd door Dennis Polfliet op plaats twee. X-Tremist Quinten Roelands heeft voor de wedstrijd pech met zijn fiets. Gelukkig hebben ze nog een andere fiets mee, en ondanks dat deze niet goed op Quinten afgesteld is, weet hij daar toch een prima wedstrijd op te fietsen. Alsnog een mooie derde plaats! Op plaats acht, negen en tien zien we ook nog een paar X-Tremisten. Manoah de Quelerij (8) Jarno Struijk (9) en Anniek Voermans (10), gaan met elkaar de strijd aan. Voor Manoah is het de eerste wedstrijd in deze competitie, maar dat hij goed kan rijden laat hij gelijk zien. Het is af en toe wat stuivertje wisselen van plaats, en of dat samenwerken is, of echte strijd laat ik maar in het midden. Het houdt de wedstrijd wel spannend. Anniek is tevens eerste meisje in deze categorie. De andere dames zien we terug op plaats 13, Senna Klaasse, die hard onderuit ging op het grind in een van de eerste bochten, maar knap doorgaat en terug vecht. Op plaats 16 eindigt Ylaisah Poppe, en plaats 17 voor Veerle Bruijnes, die ook deze week weer pech heeft. Vorige week een lekke band, en nu loopt haar ketting er af, die er lastig terug opgaat, doordat er een kettinggeleider in de weg zit. Ze geeft echter niet op, en gaat de achtervolging op Ylaisah in. Leuk dat er ook twee Axelse deelnemers zijn: Senna Verschuren en Aäron Zootjes. Volgend jaar een wedstrijd over de pumptrack waar jullie zo hard voor strijden in Axel, jongens?

De categorie 11/12 jaar heeft 15 deelnemers. Ook gaat de start hier een beetje chaotisch, doordat er niet op klassement wordt gestart. Nikita Walraven weet als eerste het veld in te gaan met een razendsnelle start, en eindigt uiteindelijk op plaats zes, als eerste meisje. Cedric van Belle start vanaf de achterste rij, maar heeft weinig moeite om naar voren te rijden. Hij wordt ook vandaag weer eerste, en staat onverslagen op deze plaats in het klassement. Ook Mats Wagenaar heeft een snelle start, en een erg goede wedstrijd. Hij eindigt op plaats twee. In de eerste bocht net na de start maakt Melvin Couqué een schuiver op het grind. Een lelijke schaafwond en bloed als gevolg. Hij laat zich echter niet zomaar uit het veld slaan, en begint met wat vertraging de achtervolging. Cas Lavooij wordt even opgehouden door de val van Melvin, maar al snel begint hij de andere deelnemers in te halen. Daarbij zien we ook Guus Versloot in de buurt. Het eerste wedstrijdje voor Guus sinds lange tijd, maar hij laat zien dat hij het nog kan. Op den duur zien we Melvin en Cas strijden om plaats drie in de wedstrijd. Cas heeft nog wat reserve in zijn benen, en rijdt de laatste ronde sneller dan al zijn andere rondes, en weet daarmee Melvin achter zich te laten. Een derde plaats voor Cas. Fenne Bommeljé heeft nog een blessure van korfbal, maar stapt toch op de fiets vandaag. En dat doet ze prima! Ook erg leuk dat er vandaag aparte podiums zijn voor de meiden, zo staat Fenne mooi op de tweede plaats op het podium. Mika Nijboer van X-Treme Vlissingen doet vandaag voor de eerste keer mee aan een wedstrijd, en is daar best een beetje zenuwachtig voor. Tijdens de wedstrijd schrikt hij van al het fiets geweld om hem heen, en besluit hij om na één ronde af te stappen. Niet opgeven, Mika! Lekker blijven trainen, en de volgende keer gaat het vast beter. Leuk dat je erbij was.

De overige uitslagen van de jeugd en van de volwassen zijn terug te vinden op de website van www.tmzzeeland.nl.

Het was een mooie dag met dank aan de organisatie onder leiding van Danny Verduijn, Peter de Hullu en Robbert de Moor, en natuurlijk ook alle andere vrijwilligers. Voor ons mag deze locatie er zeker in blijven!

Tot volgende week, zaterdag 19 november, in Westkapelle voor de volgende wedstrijd