Verslag X-Treme ATB Zomercup wedstrijd Wemeldinge

Algemeen

WEMELDINGE – Voor de laatste wedstrijd van de zomercup van 2019 kunnen we terecht bij het Wemeldingse ‘bos’. Bos is een groot woord, maar tussen de bomen kan altijd wel een leuk afwisselend parcours worden uitgezet. Zowel draaien en keren, af en toe wat hobbels, maar ook langere stukken waar goed op gepasseerd kan worden. Het comite van Wemeldinge heeft er weer wat moois van gemaakt.

Het inschrijven kan in de keet naast het parcours, en al vroeg komen de eerste deelnemers aan. De wedstrijden zijn deze avond een half uurtje vroeger dan normaal, zodat ook de volwassen deelnemers nog in het daglicht kunnen fietsen. Deze zomer wordt er geen algemeen klassement gemaakt, iedere wedstrijd telt op zich. Het is heerlijk weer om nog eens even lekker te knallen deze avond en daarna voor te bereiden op het winterseizoen.

Om 18:00 uur gaan de jongste deelnemers van start. Zestien deelnemers bij de categorie 9/10 jaar. Zoals we gewend zijn van Florian Doens is hij als snelste weg. Hij heeft vandaag echter concurrentie van Sven Wisse. Sven start wat verder naar achter, omdat hij een aantal wedstrijden niet heeft mee gedaan. Binnen de kortste keren is hij echter vooraan te vinden. Samen met Florian, rijdt hij de hele wedstrijd op kop. Helaas komt Florian in de laatste ronde ten val, omdat zijn voorwiel wegschuift. Hij weet weer terug op zijn fiets te komen, maar lekker gaat het niet meer. Sven komt alleen over de finish, Florian weet nog wel zijn tweede plaats vast te houden.

Daarachter rijden er in de eerste ronde een aantal deelnemers bij elkaar in de buurt. Ezra van Dongen, Cas Lavooij, Guus Versloot, Senna Klaasse en Melvin Couque. Bij een doorgang door een sloot, valt Ezra met zijn fiets op de derailleur en daardoor wil zijn fiets waarschijnlijk niet meer goed schakelen en is het einde wedstrijd voor hem. Cas maakt er gelijk gebruik van om flink weg te sprinten en zo een voorsprong op de anderen te creëren. In de tweede ronde komt Melvin Couque steeds wat dichterbij. De voorsprong van Cas blijkt echter net wat te groot. Cas finisht als derde en Melvin als vierde. Niet ver achter Melvin eindigen Guus Versloot op vijf en Senna Klaasse als eerste meisje op de zesde plaats. Daarachter rijdt Owen Thoen een mooie wedstrijd. Bij het inrijden kwam hij nog te val, maar dat weerhoudt hem niet de wedstrijd te rijden. Samuel Blok en Senne Neels zijn vandaag mooie concurrenten van elkaar, met een achtste plaats voor Samuel en op een paar seconden daarachter Senne. Na de finish vallen ze elkaar om de hals. In de wedstrijd concurrenten, maar daarna vrienden!

De categorie t/m 8 jaar heeft vandaag twaalf deelnemers. Weet Nikita Walrave vanavond weer als eerste op het podium te komen, of zou ze concurrentie krijgen? We zien in ieder geval genoeg enthousiasme en gedrevenheid bij de jonge deelnemers. Nikita doet haar uiterste best, maar krijgt stevige concurrentie van Bjorn Wisse en Mats Wagenaar. Deze twee jongens knallen naar voren en maken er een spannende strijd van, die Bjorn op 2 seconden wint! Nikita fiets echter ook erg goed, en eindigt op drie en als eerste meisje. Daarachter rijden de tweelingbroers Timo en Laurens Delivorias op de vierde en vijfde plaats. Ruben Nieuwenhuijse (7) en Tim Vermeulen (8) maken het nog spannend voor plaats 7 en 8.

Na de eerste twee categorieën is daarna de oudere jeugd aan de beurt. Bij de jeugd 13/14 jaar staan zes mountainbikers aan de start. We hopen weer een mooie strijd te zien vanavond in deze categorie. Senna Remijn weet zoals altijd direct weg te rijden bij de anderen. We zien echter Renzo Moretti en Mees de Vos heel de tijd dicht bij elkaar in de buurt. Mees rijdt grotendeels op kop, maar Renzo weet er toch nog langs te komen en eindigt op de tweede plaats. Ook voor plaats vier en vijf is het spannend. Joran Quist en Storm Klaasse raken elkaar niet uit het oog. Joran heeft nog flink last van een blessure van een valpartij bij de wedstrijd in Vlissingen maar weet deze wedstrijd toch tot een goed einde te brengen met een vierde plaats. Demi Nuijten is het enige meisje en rijdt met een ingetapete knie haar rondjes. Ondanks de pijn lukt het haar toch de wedstrijd vol te houden.

Categorie 11/12 jaar gaat met zestien deelnemers de wedstrijd in. Maike Tazelaar ligt ook bij deze laatste Zomercup wedstrijd op kop, met weinig concurrentie uit zijn categorie. Hij gaat de strijd aan met de jongens uit de hogere categorie, waarvan hij er verschillende inhaalt. Daarachter worden vandaag meerdere strijden gestreden. Voor plaats twee en drie maken Sam Mullaert en Nick Wisse het spannend. In de eerste paar rondes verliezen ze elkaar niet uit het oog. Uiteindelijk weet Nick weg te rijden, en eindigt hij op de tweede plaats. De derde plaats is voor Sam. Dicht achter Nick en Sam rijden Melissa Nuijten en Dennis Polfliet. Dennis heeft de laatste tijd ervaring opgedaan met Derny rijden en daar mooie resultaten mee geboekt. Waarschijnlijk gebruikt hij nu Melissa als derny, want hij blijft heel de tijd vlak bij haar in het achterwiel. Melissa wordt vierde, en daarmee eerste meisje. Een mooie vijfde plaats voor Dennis.

Rocco Scholten en Luuk Lavooij gaan net als bij de wedstrijd in Vlissingen ook weer de strijd aan met elkaar, op den duur ook nog in gezelschap van Aiden Zwartepoorte. Op dit parcours met veel lange stukken weet Rocco deze twee concurrenten net voor te blijven. Met zijn drieën sprinten ze naar de finish, met een zesde plaats voor Rocco, zevende voor Luuk en achtste voor Aiden.
Jens Slabbekoorn rijdt als negende over de finishlijn, na een mooie wedstrijd. Anniek Voermans daarachter heeft een inhaalslag gemaakt. In de eerste rondes reed ze wat verder naar achter, ronde voor ronde is ze opgeschoven. Jarno Struijk maakt een mooie ‘bunnyhop’ over de finishlijn, maar wordt toch geregistreerd. Even later komt zijn zus Maud Struijk over de finish. Veerle Bruines en Ryan Slooter zijn vanavond ook mooi aan elkaar gewaagd. Met 2 seconden verschil komt Veerle als eerste over de finish. Even later gevolgd door Sven van de Kruijsweg. Ylaisah Poppe sluit de rij af, maar reed met een lach op haar gezicht de rondes!

Als laatste gaan de nieuwelingen, dames en mannen tegelijkertijd van start. Het is een iets grotere groep dan vorige week met 28 deelnemers. Rustig aan doen in het begin van de wedstrijd zit er niet in. Iedereen moet gelijk aan de bak, en er wordt hard getrapt op de pedalen. De nog jonge Mike Deutekom rijdt al snel van voren. Deze positie weet hij te behouden.
Al in de eerste ronde zijn er een paar mannen met pech. Henk Wouterse rijdt lek evenals Davy van Mourik. Davy houdt het voor gezien. Henk legt er een andere binnenband in en gaat door met de wedstrijd. Weliswaar wordt het geen toptijd meer, maar hij kan toch de wedstrijd uit fietsen.

Daniël Paardekooper die vorige week nog eerste werd in Vlissingen, is ook deze keer weer vooraan van de partij. Hij eindigt op de tweede plaats, op korte afstand gevolgd door Patrick Tolhoek die op de derde plaats eindigt. Rosita Reijnhout is de enige dame vanavond. Ze weet goed stand te houden tussen de mannen en eindigt op een 21ste plaats overall.

Het was weer een mooie zomer, met vijf leuke wedstrijden. Het laagdrempelige niveau van de wedstrijden zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen, en dat het naast een strijd voor het podium, ook vooral erg gezellig is, en iedereen elkaar aanmoedigt. Natuurlijk zijn het vaak dezelfde namen op het podium. Dat zijn nu eenmaal diegene die echt heel hard kunnen fietsen, en de podiumplaatsen dan ook terecht verdienen. Neemt niet weg dat het voor iedereen leuk moet zijn. De medailles voor de jeugd helpen daar zeker aan mee! Ook iemand die laatste is geworden, misschien nog niet zo lang fietst, krijgt een aandenken. En daar zijn ze vaak maar wat trots op! Voor veel jeugdleden is dit een eerste kennismaking met mountainbike wedstrijden.

Alle comités, TMZ en ATB Team X-Treme, bedankt voor de leuke wedstrijden, en de tijd die alle vrijwilligers hier in hebben gestoken om het mogelijk te maken.

Voor diegene die nu denken…. ’help, de Zomercup is afgelopen, wat moet ik nu?’… wees niet ongerust. Zaterdag 14 september organiseert ATB Team X-Treme de ‘X-Treme Mountainbike Challenge Schouwen Duiveland’ of te wel de LJC wedstrijd Burgh-Haamstede. Naast deelname van de jeugd kunnen ook de ouderen vanaf 15 jaar van start over hetzelfde parcours in de FUN-klasse. Wil je meedoen ……. zie de wedstrijdpagina. Ook vrijwilligers nog zéér welkom.

Vanaf 19 oktober start vervolgens de eerste wedstrijd van de Zeeuwse ATB Wintercompetitie met een wedstrijd in Middelharnis. Het programma is inmiddels bekend (zie www.atbteamx-treme.nl/zeeuwse-atb-wintercompetitie). Het beloofd weer een sportieve winter te worden, met onder andere een nieuwe wedstrijd locatie in Ossendrecht.

Auteur: Marijke Vanhommerig