Verslag Wintercompetitie Westkapelle,

Algemeen

WESTKAPELLE – Het is altijd winderig op de dijk van Westkapelle, wat zorgt voor een extra uitdaging tijdens de negende wintercompetitie wedstrijd van dit seizoen. Het inschrijven kan bij ‘Kasteel van Batavia’, en daar zal ook later de prijsuitreiking plaatsvinden. Bij het inrijden van de jeugdcategorieën is er nog wat onduidelijkheid over het parcours, omdat de parcoursbouwers nog druk bezig zijn om er een mooi uitdagend parcours van te maken. Gelukkig zijn ze net op tijd klaar en ligt er een afwisselend parcours met diverse hindernissen op en langs de dijk.

De twee jongste categorieën starten en finishen bovenop de dijk, omdat zij een korter rondje mogen rijden. Het voordeel voor de toeschouwers is daardoor dat we de jonge mountainbikertjes vaak voorbij zien komen.

Zoals gebruikelijk wordt eerst de categorie 9/10 jaar weggefloten. Cedric van Belle heeft een goede start en rijdt het eerste stuk op kop. Dat laten Sven Wisse en Florian Doens echter niet al te lang gebeuren, en zij zetten flink de achtervolging in. Sven weet er na een half rondje voorbij te komen, en daarbij een gat te slaan. Dit gat op zijn achtervolgers lijkt steeds iets groter te worden, en met een mooie voorsprong wint hij vandaag de wedstrijd. Florian en Cedric zijn vandaag aan elkaar gewaagd. Cedric weet lang in het wiel van Florian te blijven. Uiteindelijk weet Florian nog een stukje weg te rijden en als tweede te finishen. Dat betekent een derde plaats voor Cedric. Daarachter rijdt Melvin Couque. De gehele wedstrijd blijft hij zicht houden op Florian en Cedric, maar hoe goed hij zijn best ook doet, het lukt hem helaas niet om dichterbij te komen. Hij eindigt op een mooie vierde plaats, gevolgd door Guus Versloot op plaats vijf.

De jongste categorie start vandaag met negen deelnemers. Al snel zet Cas Lavooij de achtervolging in op de jongens uit de oudere categorie. Hij blijft de hele wedstrijd op kop, en finisht op de eerste plaats. Normaal gesproken is de tweede plaats voor Bjorn Wisse niet in gevaar, maar vandaag rijdt Mats Wagenaar ook erg sterk. Het is mooi om te zien hoe deze twee jongens strijden om plaats twee en drie. Bjorn weet zich echter op plaats twee te handhaven, en zorgt ervoor dat Mats achter hem blijft. Mats, die ondanks dat de tweede plaats niet gelukt is, toch erg blij is dat hij op de derde plaats van het podium staat. Mathieu van Belle rijdt ook weer een mooie wedstrijd, leuk om te zien dat hij zoveel plezier in het fietsen heeft en altijd enthousiast aan de wedstrijd begint. Een vierde plaats voor hem vandaag. Laurens Delivorias maakt er een sport van om in ieder geval voor zijn broertje Timo te eindigen, en dat lukt hem heel goed vandaag. Tijn van Eijkeren heeft even pech net na de start, bij de eerste bocht. Hij komt tegen een van de paaltjes aan, en moet dan in de achtervolging. Toch nog een zesde plaats voor hem! De nog jonge Wout de Meijer eindigt op plaats zeven. Helaas lukt het Finn Traas niet om de wedstrijd uit te rijden. Volgende keer beter, Finn!

De oudere jeugd categorieën mogen het gehele parcours rijden. Als eerste worden de twee deelnemers van categorie 15/16 jaar weggefloten. Anouk Naalden rijdt vandaag erg goed. Achteraf zegt ze dat dit echt haar parcours is. Mooi gedaan! Wouter van de Kuijl eindigt op de tweede plaats.

Categorie 13/14 jaar heeft vijf deelnemers, en die zijn allemaal aan elkaar gewaagd. Senna van Iwaarden rijdt vandaag weer erg sterk, en ondanks dat hij de hete adem van Guus van Beljouw in zijn nek voelt, weet hij de eindsprint te winnen. Joran Quist, Tim en Arno Piessens rijden een groot deel van de wedstrijd bij elkaar in de buurt. Een poosje weet Tim voor Joran te rijden, maar Joran weet hem weer in te halen en de derde plaats te pakken. Op maar zes seconden gevolgd door Tim. Plaats vijf is voor Arno.

De grootste jeugdcategorie is dit jaar de categorie 11/12 jaar. Vandaag zijn er 16 deelnemers, en daaronder zijn vijf meiden. Maike Tazelaar rijdt een mooie wedstrijd en finisht als eerste. Vandaag zien we echter een verrassing voor de strijd voor plaats twee. Rocco Scholten heeft er zin in! Hij gaat flink hard van start, en weet zelfs gedurende een groot deel van de wedstrijd voor Nick Wisse te blijven. Voor Nick kwam tijdens de vorige wedstrijden deze plaats eigenlijk nooit in gevaar, dus ook weleens een mooie uitdaging voor hem dat hij nu serieus moet strijden om deze tweede plaats. Ondanks dat Rocco echt een super goede wedstrijd rijdt, weet Nick er in de laatste ronde voorbij te gaan en nog een behoorlijk gat te slaan. Rocco is op dat moment echter al verzekerd van de derde plaats, en met de armen in de lucht komt hij de finishlijn over. Eindelijk die felbegeerde podiumplaats voor hem!
Op plaats vier zien we Sven Verduijn, en op plaats vijf zien we het eerste meisje van vandaag, Anniek Voermans. Het lijkt wel of ze vleugels heeft gekregen, zo hard rijdt ze vandaag. Een zeer verdiende vijfde plaats voor haar, en eerste meisje.
Ook in de achterste regionen worden persoonlijke overwinningen gehaald, want we zien Kenzo de Vos eindigen op plaats veertien, maar blij over de finish komen. Al deze toppers hebben het toch maar mooi weer gedaan.

Bij de 39+ mannen, rijden vandaag 29 deelnemers mee. De strijd om de eerste plaatsen gaat vaak tussen dezelfde mannen. Vandaag rijdt Danny Sleeckx weer mee, die de eerste plaats weet te pakken. Plaats twee is voor Sven Standaert, gevolgd op een paar seconden door Dirk Verstraate op plaats drie.

De 17+ deelnemers mogen samen met de dames als laatste van start. Ook hier zien we vaak dezelfde namen terugkeren. Marco Minnaard op plaats een, Thijmen van de Vrede op twee en Joey de Decker op de derde plaats.

Bij de dames doet Rosita Reijnhout weer een keertje mee. Zij eindigt als eerste vrouw, voor Anne van de Swaluw op plaats twee.

De volgende wedstrijd vindt plaats op 11 januari 2020 in Kruiningen, en zal daarmee ook de laatste wedstrijd zijn van de wintercompetitie. Er is dus nog even tijd om flink te trainen tijdens de vrije dagen rondom kerst. Zou het nog voor verrassingen kunnen zorgen in de laatste wedstrijd voor het algemeen klassement? Waar voor sommige de eerste plaats al een vast gegeven is, gaat het in andere categorieën nog een spannende laatste wedstrijd worden. Fijne feestdagen en tot in 2020!

Zie de video’s van:

Marijke Vanhommerig: Jeugd t/m 8 jaar en 9+10 jaar

Michel Couqué: Jeugd t/m 8 jaar en 9+10 jaar

Marijke Vanhommerig: Jeugd 11+12 jaar en 13+13 jaar en 15+16 jaar

Michel Couqué: Jeugd 11+12 jaar en 13+13 jaar en 15+16 jaar