Verslag Salzkammergut Trophy 2014

Algemeen

20140712 -3 Salzkammergut Johan HendrikseNa een goede voorbereiding ben ik zaterdag 12 juli deelnemer aan de Salzkammergut Trophy 2014.

Langzaam vulde het startvak zich om 9 uur ‘s-morgens met bijna 1500 deelnemers uit 40 landen die deze 119,5 loodzware kilometers willen uitrijden. Echter aan het eind van de dag, als de balans opgemaakt wordt, blijkt dat er maar 823 hun doel bereikt hebben.

 

 

20140712 -1 Salzkammergut Johan HendrikseAl voor de startopstelling regende het maar de vooruitzichten waren dat het in de middag beter zou worden. Dus wat trek ik aan en welke banden monteren enz. enz.  Het zijn de gebruikelijke zenuwen die voor een wedstrijd opkomen.

Ik besluit om gewoon als extra alleen maar regenjas aan te trekken en de banden niet te verwisselen tenslotte zijn de stukken die onbegaanbaar zijn ook met modderbanden vandaag niet te rijden. Dus alles laten zo ik gepland had.

Onder grote publieke belangstelling en na een kus van Tineke die me heel veel succes toe wenst en “oppassen jij, ik wil je weer wel heel mee naar Nederland nemen”. “Ja, ja komt goed”, riep ik nog en weg ben ik en ga het avontuur aan.

De eerste klim is direct na de start naar Rehkogl is asfalt en loopt lekker. Daarna offroad en de regen doet hier zijn uiterste best om ons het fietsen zo moeilijk mogelijk te maken. En als we bijna bij 1350 hm zijn is het  lopen het achterwiel slipt bij elke trap op de gladde losse ronde stenen. 20140712-5 Salzkammergut2014 hoogte profielDaarna een stukje dalen naar 900hm om vervolgens over het brede schotter pad met een aanzienlijk stijgingspercentage te klimmen naar 1200hm.Via de mooie passage Ewige Wand terug naar Bad Goiseren . Tijdens de daling heeft de voortreffelijke organisatie nog enkel stukken onbegaanbaar gevonden. Dwars door het bos een pad kan je het niet noemen en door het vele water wat nog steeds ruim naar beneden komt nu totaal onbegaanbaar gemaakt zeker omdat de grote boomwortels uitsteken en je graag in de modder zien vallen. Ik doe dit stuk net als de anderen lopend en glibberend naar beneden maar val toch enkele keren.

20140712 -2 Salzkammergut Johan HendrikseBeneden na ongeveer 32 km Bad Goiseren vele besluiten te stoppen ik zeker niet voelde me heel goed en weet van vorig jaar dat de volgende 20 km rond de Halstatterssee recuperen is en dan ben ik weer opgeladen voor de verschrikkelijke Salzberg dit is niet met de gondel maar over het voetpad naar boven. Velen lopen hier maar ik kan goed fietsend een heel eind komen. Op het laatst stukje lopen stukje fietsen en boven.

Dan stukje dalen maar dan is het zo ver de verschrikkelijke Roßalm 10km lang met stukken tot 30% de scherprechter van de Salzkammergut .

Van de eerste meters stappen bijna alle bikers af en stappen naar boven. Ik kies om op het kleinste verzetje zover mogelijk te komen maar of dat sneller gaat? 3 a 4 km per uur kan je ook lopen. Ook ik ontkom er niet aan dat ik stukken loop. Zeker het stukje alpenweiden is niet meer te fietsen alleen maar modder. Een maal boven 1500hm is de afdaling een ramp echter door het vele water eerder de dag is het super technisch en vele biker gaan tegen de grond ik ga naar beneden met remmen bijna dicht en kom heelhuids op het asfalt onderaan de Gosaukammbahn . Eerder deze week ben ik met Tineke met de gondel nog boven wezen wandelen maar daar heb ik nu geen weet van ben blij dat ik beneden ben en nu is het nog 35 km met nog een berg te gaan. Deze is best nog lastig het gaat me moeizaam af maar tijdens de klim kom ik weer in mijn ritme en ga steeds meer Bikers voorbij die het moeilijk hebben en zelfs lopen.

20140712 -4 Salzkammergut 2014 Johan Hendrikse oorkondeTijdens de laatste berg kijk ik naar het hoogte profiel ik moet boven zijn op 90 km. Maar bij 90km is het nog niet gedaan ik baal, wat nu door trappen maar. Ik ben er pas bij 95. Nu afdalen en na nog wat op en af en wat smalle paadjes langs de rivier Bad Goiseren rij ik de finish straat in.

Na 10 uur fietsen zit mijn Salzkammergut Trophy 2014 er voor mij op. Het was me veel zwaarder dan vorig jaar en dat viel me tegen temeer dat ik voor mijn gevoel veel betere voorbereiding had ik was sterk.

Maar de regen heeft deze aflevering echt tot een ware hel gemaakt het was d’n allerzwearsten.

Van de 1500 starters zijn er slechts 823 geregistreerd. Mijn plaats is 743 overall en plaats 19 bij de masters M60. Foto’s kan je bekijken op mijn album