Verslag Nederlands Kampioenschap MTB jeugd zaterdag 21 september 2019

Algemeen

APPELSCHA – Het is een eindje rijden dit jaar om aan het Nederlands Kampioenschap mee te kunnen doen, maar des al niet te min waren vele X-Tremisten afgereisd naar Appelscha om hier aan mee te doen. Op vrijdag was er al de mogelijkheid om in te rijden. Voor sommigen een rit van ruim 3 uur en voor andere betekende dit minstens 5 uur onderweg zijn. Iedereen arriveerde tijdig op het parcours om in te rijden en al gauw werd het duidelijk. Het zou zwaar worden. Heel zwaar.

Ook zat er een steile drop in die al tijdens het inrijden voor wat ernstige ongelukken zorgde waardoor de organisatie besloot om in ieder geval voor de categorie 3 en 4 deze eruit te halen. Nadat iedereen goed had verkend ging ieder zijn eigen weg naar de overnachtingsplaats. Voor 4 gezinnen betekende dit een vakantiepark vlakbij. En waar we elkaar helpen met materiaal en banden tijdens het fietsen word ook hier assistentie en sleepdiensten verleend bij het weigeren van een voertuig. Samen uit samen thuis. Ondanks de gezelligheid en 2 jarigen in ons midden, (Senna van Iwaarden en Melissa Nuijten) gingen we allemaal op tijd slapen om uitgerust aan de start te staan.

De volgende ochtend was het zo ver. De spanning was af te lezen van al die gezichtjes maar wat hadden ze er zin in. Als eerste was Florian aan de beurt. De zenuwen gierden door zijn lichaam. De start was helaas niet optimaal en Florian zakte wat terug in de groep. Ondanks de verbetenheid op zijn gezicht lukte het vandaag niet om te rijden zoals hij het zelf wilde. Terwijl de supporters hem aanmoedigde bleef Florian door fietsen en wist als 12e te finishen van de 26 deelnemers.

In categorie 4 stonden de vertrouwde gezichten aan de start. Anniek Voermans, Melissa Nuijten en Maud Struijk vertegenwoordigden de meiden in deze categorie en Maike Tazelaar en Jarno Struijk bij de jongens, De jongens starten als eerste gevolgd na 1 minuut door de meiden. Maike kon vanaf de start met de snelste jongens mee terwijl Jarno een slechte start had en achteraan belandde. Maike wist lang in de wedstrijd voor een 2e plek te rijden want de nummer 1 wist al gauw een gaatje te slaan, maar samen met de nummer 3 wist Maike terug te komen bij de nummer 1 in de wedstrijd en hem voorbij te rijden. De laatste rondes gaf hij deze plek dan ook niet meer op.

Maike was zelfs zo snel dat de jury hem niet voorbij zag komen toen hij over de finish kwam. En daardoor reed Maike onverschrokken door. Terwijl iedereen achter hem gefinishte. Het was een ere rondje voor Maike. Want Maike werd Nederlands kampioen.

Jarno reed de wedstrijd keurig uit maar had zijn dag niet. Maakte veel fouten naar eigen zeggen en kwam niet lekker in de wedstrijd te zitten. Als 29e eindigde hij en hoopt volgend jaar een betere wedstrijd te kunnen rijden.

Melissa haar start was ook niet optimaal maar ze wist al snel weer bij de voorste meiden terecht te komen, Anniek en Maud reden in het begin wat meer naar achter. Maud had het zwaar en de eerste rondjes moest ze dan ook iedereen laten gaan. Maar ze bleef knokken en de laatste 2 rondes kon ze haar ritme weer vinden. Als 14e meisje kwam ze over de streep. Anniek reed een sterke wedstrijd. Zeer constant en ze lijkt iedere wedstrijd harder te gaan. Ze wilde dolgraag in de top 10 rijden en jawel hoor dat deed ze dan ook. Ze eindigde als 9e, Melissa strijde lang om de 3e plek echter moest ze deze plek toch in de laatste rondes afstaan en wist als 4e meisje over de streep te komen.

In categorie 5 was alleen Nina Houmes aanwezig. Al het hele seizoen kampt zij met wat gezondheidsproblemen en het warme weer werkte hier niet aan mee, maar wat een wedstrijd reed ze vandaag. Zeer constant reed ze haar wedstrijd. Als 4e meisje kwam Nina over de streep. Ondanks alle tegenslagen was dit een top prestatie.

Senna Remijn had wel zin in een spannende wedstrijd, Na vorige week zeer sterk gereden te hebben bij de LJC was hij er klaar voor om de strijd aan te gaan. Vol spanning staan de mannen aan de start. Maar helaas was een pech voor Senna bij de start. Doordat iemand af week van zijn lijn met materiaal pech moest Senna stoppen en dat koste de aansluiting met de nummer 1. Gebrand om toch nog naar voren te rijden en onder luidde aanmoedigingen van de supporters kwam Senna sterk terug en wist al heel snel naar de 2e plek te rijden. Echter was de nummer 1 gevlogen en werd het onmogelijk om hem nog in te halen en moest Senna tevreden zijn met een 2e plek.

En dan voor het laatst dit jaar stond Senna van Iwaarden aan de start van categorie 7. Wat gaan we hem missen bij de wedstrijden. Voor de jonge rijders is zijn enthousiasme aanstekelijk. Hij heeft dan ook geen wedstrijd gemist om de jongeren te komen aanmoedigen. En wat bleef iedereen dan ook graag om ook Senna aan te moedigen en ook vandaag werd dat uit volle borst gedaan. Bij iedere bocht stond dan ook wel een X-Tremist hem naar de finish te schreeuwen. Met een goede wedstrijd kwam Senna als 25e over de finish van de 43 deelnemers,

Senna we gaan je missen en wensen je heel veel succes bij de nieuwelingen en alle andere deelnemers tot volgende jaar. Dat we na de Wintercompetitie er weer een mooi seizoen van gaan maken!

Met veel zwart/rood op het podium!

Auteur: Christien Struijk