Verslag Nederlands Kampioenschap MTB jeugd 2014 in Havelte

Algemeen

20140614-3 NK MTB jeugd 2014 Havelte podium cat.1-4 - foto Fam. Kastelein bOp zaterdag 14 juni werd het Nederlands Kampioenschap Jeugd Mountainbike gereden. Rondom de Havelterberg had MTB Havelte een parcours uitgezet op een oude Amerikaanse Legerbasis, overblijfsel uit de koude oorlog. Onder een oude wachtpost had de familie Moelker op vrijdagavond de X-Treme tenten al neergezet. De voorspelde regen was uitgebleven, iedereen was dus klaar voor een mooie Mountainbikedag …… en dat zou het worden.

 

 

 
20140614-7 NK MTB jeugd 2014 Havelte podium cat.1-4 - foto Ingrid Vader bDe volgende Zeeuwse renners reden mee:
 
Cat 1: Rob Kastelein.
Cat 3: Bart Kastelein en Alex Piso.
Cat 4: Dies Moelker.
Cat 5: Shirin van Anrooij (WV Breda), Emma Verloop (RSC De Zuidwesthoek), Mike Deutekom en Martijn Steenblok.
Cat 6: Zoe Mulder (RSC de Zuidwesthoek), Arthur Piso en Merien Moelker.
Cat 7: Tim en Mick van Dijke (WV Zeeuws Vlaanderen), Jarmo Visser (ZRTC-Theo Middelkamp) en Damy Vader.
 
Het gros van de Zeeuwse rijders was op vrijdagavond al afgereisd naar het Noorden van het land, dus de meeste renners konden wat later naar bed en hebben vrijdagavond ook de voetbalwedstrijd nog kunnen bekijken. Het hoogteverschil op het parcours viel een beetje tegen bij onze coureurs, maar technisch was het wel. Het parcours deed wel een beetje denken aan Westenschouwen, maar dan zonder de echt steile of wat langere klimstukken. Over publiek hadden onze renners niet te klagen, er waren veel broers, zussen, opa’s, oma’s en andere familieleden meegereisd. 

 
20140614-5 NK MTB jeugd 2014 Havelte podium cat.1-4 - foto Ingrid Vader B

Er werd voor het eerst met transponders gereden. De volledige uitslagen zijn hierdoor op het web na te lezen op de website van MTB Havelte (www.mtbhavelte.nl).
 In categorie 1 stond Rob vooraan, en hij was direct goed weg, samen met zijn 2 directe concurrenten. Door een val van Joeri Schaper van hen bleef hij samen met Antoine Quint over en samen hebben ze de wedstrijd spannend gemaakt. Uiteindelijk was Antoine sterker, Rob is mooi tweede geworden. Een mooi begin van de dag.
 

20140614-6 NK MTB jeugd 2014 Havelte podium cat.1-4 - foto Ingrid Vader b

 

 

 

In categorie 3 stond Bart op de eerste rij en Alex op de tweede. Ook in deze categorie viel het op dat er al snel grote verschillen zaten tussen de groepjes renners. In het begin van het parcours was een brug gebouwd, maar deze was vrij smal. Als er dan iemand stil komt te staan op de brug dan heb je al snel veel verschillen tussen de diverse groepjes renners. Bart kwam in de eerste ronde door op plaats 4 en Alex op plaats 7. Bart wist nog een plaats op te schuiven en kwam dus als derde op het podium. Alex is 7e geworden. 
 
20140614-4 NK MTB jeugd 2014 Havelte podium cat.1-4 - foto Ingrid Vader bIn categorie 4 stond Dies op de 1e rij in een erg sterk veld. Dies was in duel met Chris van Dijk in een duel om plaats 5 en 6, en dit was erg spannend tot de laatste sprint. Dies wist de sprint te winnen van Chris, waardoor hij als 5e is ge-eindigd.
 
In categorie 5 stond Mike op de eerste rij bij de jongens, en Martijn stond op de 3e rij. Inmiddels was het startvlak flink zanderig geworden, en vooral Martijn had daar wat last mee. Mike daarentegen was wel goed weg, en hij reed al snel op positie 5. Martijn reed rond op positie 17. Zo zijn beide heren ook ge-eindigd. Bij de meisjes categorie 5 stonden Emma en Shirin beide op de eerste rij. Al snel hadden zij de eerste jongens achterhaald. Shirin eindigde als 3e, dus ook op het podium, Emma was 5e op dit parcours.
 
20140614-2 NK MTB jeugd 2014 Havelte cat.3 Bart Kastelein - foto Fam. Kastelein BMerien en Arthur moesten zich mengen in het geweld van categorie 6. Arthur stond op de 5e rij, en Merien stond daar nog achter. Na het optrekken van de stofwolken heeft Arthur een plekje ingenomen rond positie 22, om uiteindelijk als 21e te eindigen. Voor Arthur had de wedstrijd nog wat langer mogen duren. Merien heeft een goede wedstrijd mooi afgerond, in een veld van 37 renners heeft hij 2 jongens achter zich gehouden. En ook dat was een spannende strijd in de wedstrijd!
Zoë is samen met 9 andere meisjes gestart voor haar wedstrijd. In de eerste ronde reed ze nog samen met haar concurrente Eva, maar na 1,5 ronde zette ze de gashendel open en is ze weggereden van de concurrentie. Ze mag dus voor voor een volgend jaar op rij de kampioenstrui dragen.
 
Bij de grote mannen stonden Mick en Tim vooraan. Damy stond op de 3e rij, en Jarmo stond op rij 6. Al in de eerste ronde zijn Mick en Tim losgereden van de rest van het peloton van 38 jongens, en die afstand bouwden ze tijdens de wedstrijd verder uit. Mick heeft de wedstrijd gewonnen, Tim is als tweede ge-eindigd, ondanks het aandringen van Stanley Beerepoot, die toch wel e20140614-1 NK MTB jeugd 2014 Havelte cat.1 Rob Kastelein  - foto Fam. Kastelein Ben beetje dichter bij kwam om uiteindelijk nog op 6 seconden van Tim te eindigen. Damy heeft een felle strijd geleverd met 4 – 5 man voor positie 5 – 10. Hij heeft moeten sprinten voor wat hij waard was, uiteindelijk is Damy als 7e ge-eindigd, in dezelfde tijd als nummer 6. Jarmo is al vrij snel na de start opgeschoven naar het midden van het startveld. Hij is als 21e ge-eindigd.
 
Het was al met al weer een mooie mountainbike dag, met kampioenstruien en mooie podiumplaatsen en mooie prestaties van de Zeeuwse deelnemers. Er was soms ook wel wat teleurstelling, het was tenslotte wel het NK, maar elke deelnemer kan trots en met een goed gevoel terugkijken op de wedstrijd.