Verslag MTB trainingswedstrijd jeugd

Algemeen

GOES – Eindelijk!! Na een lange periode zonder wedstrijden vanwege alle coronamaatregelen, was het zaterdag (12 juni) dan zover. We konden op het mountainbiketerrein in Goes een trainingswedstrijd organiseren voor de eigen jeugdleden van X-Treme.

Een groepje vrijwilligers was ’s-ochtends al om 9:00 uur paraat om de route uit te zetten. Daarvoor waren heel veel paaltjes en ruim 3 kilometer lint nodig, maar dan heb je ook wat. Een route van ongeveer 1,65 km op een relatief kleine oppervlakte, met genoeg hindernissen om het voor iedereen uitdagend te maken.

Tegen twaalf uur kwamen de eerste deelnemers al om hun stuurbordje op te halen en om de route te verkennen en in te fietsen. En natuurlijk ook nog een fietscheck, om de situatie van een landelijke wedstrijd zoveel mogelijk na te bootsen. Een paar dopjes in de handvaten hier en daar, en een enkele standaard die verwijderd moest worden, dat was alles.

In totaal hadden we maar liefst 46 deelnemers aan de start verdeeld over de verschillende categorieën. De start was achteraan het terrein gesitueerd, waar de kinderen werden opgesteld per categorie.

De eerste drie categorieën gingen om 13:15 uur van start, met een wedstrijdduur van ongeveer een kwartier. De gevaarlijkste hindernissen waren er voor deze categorieën nog uitgelaten, maar met de verschillende klimmetjes en trapjes toch een mooie uitdaging. Ook het carrousel op de helling viel nog niet mee voor sommigen. Bij categorie drie ging Finn Traas gelijk aan de leiding. Duidelijk te zien dat hij al wat wedstrijdervaring had vanuit de wintercompetitie 2019/2020. Die eerste plaats stond hij niet meer af gedurende de hele wedstrijd. Categorie twee had acht deelnemers aan de start. Sommigen zijn nog niet zo lang lid, en alles was dus nog nieuw. Maar wat deden ze het goed! Gelijk vanaf de start ging Brent van de Breggen als een speer weg. Tot aan de eindstreep had hij de snelheid er goed in zitten, en finishte hij met een ruime voorsprong op de andere deelnemers. Ook de andere deelnemers lieten ze zien dat het geleerde op de trainingen nu goed in de praktijk wisten te brengen.

Speciale vermelding voor Esmay de Hullu uit categorie 1. Zij was de enige deelnemer in haar categorie, maar ondanks haar nog jonge leeftijd fietste ze de wedstrijd helemaal uit! Ondanks dat het een trainingswedstrijd was, was er voor alle deelnemers een medaille en de winnaars kregen een paar echte ATB Team X-Treme sokken als extra prijs.

Uitslag cat. 1:

 1. Esmay de Hullu

Uitslag cat. 2:

 1. Brent van den Bergen

 2. Rama Zwart

 3. Joppe Bommeljé

 4. Fabian de Bruine

 5. Tristan Minderhoud

 6. Florian de Kramer

 7. Kayla Zwartepoorte

 DNF Kjell van Noord

Uitslag cat. 3:

 1. Finn Traas

 2. Roan van Nieuwenhuijze

 3. Laurens Delivorias

 4. Timo Delivorias

Na de eerste wedstrijd was er nog even gelegenheid om in te fietsen over het parcours voordat de volgende wedstrijd om 14:00 uur begon. De vrijwilligers konden in die tussentijd de lintjes verzetten, zodat de extra hindernissen nu ook gereden konden worden. Op de moeilijke stukken was gezorgd voor een ‘chickenrun’.

Om 14:00 klonk het fluitje voor de start van de wedstrijd van categorie 5, een minuutje later gevolgd door de start van categorie 4. Bij categorie 5 ging Florian Doens er als een speer van door, gevolgd door Guus Versloot in zijn wiel. Al snel wist Florian echter weg te rijden en het gat te vergroten. Florian had vooral veel plezier onderweg en wat last van een zadel die naar beneden was gezakt. De eerste plaats namen ze hem echter niet meer af. Guus kreeg inmiddels Melvin Couque achterop, die gebrand was op een podiumplaats vandaag. Guus en Melvin wisselden halverwege de wedstrijd van positie, maar beiden wisten goed stand te houden en een podiumplaats veilig te stellen. Daarachter werd hard gestreden. Ezra van Dongen wist lang op plaats 4 te blijven rijden, maar kreeg last van zijn mild en moest even een ronde wat rustiger aan doen. Xem van Dorsselaer zag zijn kans en wist Ezra in te halen. De laatste ronde kon Ezra weer voluit, maar het was niet meer genoeg om Xem terug te pakken. Ook daarachter zagen we Senna Verschuren een mooie strijd leveren, heel lang wist hij bij Xem in het wiel te blijven. Samuel Blok had een goede eerste ronde, maar misschien wat te hard van start gegaan, en zakte wat plaatsjes terug. Hij gaf echter niet op, en bleef een mooie wedstrijd rijden. Helaas voor Joachim den Boon, die in het begin van de wedstrijd lekker hard ging, had hij problemen met zijn ketting wat ervoor zorgde dat hij de wedstrijd niet uit kon fietsen. Volgende keer beter, Joachim! Job Kluijfhout was er ook op gebrand om een goed resultaat neer te zetten, maar was niet helemaal tevreden na de wedstrijd. Hij had echter al een voetbalwedstrijd gespeeld in de ochtend, dus begrijpelijk dat er dan al wat energie verbruikt was. Rishano Nelissen traint normaal gesproken in Vlissingen, en het parcours in Goes was dan ook nieuw voor hem. Net als voor Xem en Senna overigens die in Hulst trainen. Rishano bleef gedurende de wedstrijd echter goed door fietsen en kan trots op zichzelf zijn. Ook Thomas Delivorias en Hieronymus Koelhuis gingen misschien niet zo hard als de anderen, maar ze wisten dit parcours wel uit te fietsen. Goede prestatie, jongens!

Categorie 4 had wat minder deelnemers, maar zij zagen de jongens van categorie 5 als ‘prooien’ om in te halen. Zo konden ook zij er een mooie strijd van maken voor zichzelf. Cas Lavooij haalde al binnen een halve ronde de eerste jongens in van categorie vijf, en kon ze zo één voor één voorbij rijden. Alleen Florian had een te grote voorsprong op hem om in te kunnen halen. Nikita had haar eigen doel. Eigenlijk had zij als meisje nog in categorie drie mee mogen doen, maar over een paar weken staat de eerste landelijke wedstrijd op het programma, dus een beetje extra concurrentie was voor haar een goede training. Dat heeft ze goed laten zien! Mats Wagenaar traint in Vlissingen en rijdt vaak de mtb route van Vlissingen. Met zijn conditie zit het wel goed, en hij weet een mooie wedstrijd te fietsen. Met een grote lach staat hij op het podium na de wedstrijd, trots op zijn medaille. Alex Eygelsheim zit nog niet zo lang op mountainbiken, maar laat zien dat trainer Jan trots op hem kan zijn. Ook hij weet enkele jongens van categorie vijf in te halen, en blijft heel de wedstrijd lekker doorgaan.

Uitslag cat. 4:

 1. Cas Lavooij

 2. Nikita Walraven

 3. Mats Wagenaar

 4. Alex Eygelsheim

Uitslag cat. 5:

 1. Florian Doens

 2. Melvin Couque

 3. Guus Versloot

 4. Xem van Dorsselaer

 5. Ezra van Dongen

 6. Senna Verschuren

 7. Samuel Blok

 8. Job Kluijfhout

 9. Rishano Nelissen

 10. Thomas Delivorias

 11. Hieronymus Koelhuis

 DNF Joachim den Boon

Nog even infietsen voor de oudste categorieën en dan mogen ook zij van start om 15:00 uur. Bij categorie 7 fietsen twee nieuwelingen mee, omdat zij anders met twee man aan de start zouden staan. Een extra uitdaging dus voor de andere deelnemers in deze categorie. Wouter van de Kuijl gaat al snel aan de leiding, en finisht dan ook als eerste. Zijn moeder zorgt voor watervoorraad onderweg die snel op is op deze warme dag.

De Zeeuws Vlaamse Sander Janssens komt met twee fietsen aan bij het inschrijven. Het lijkt wel een echte pro. Eerst even het parcours uitproberen voordat je de keuze maakt voor een hard tail of een full suspension bike! Hij laat zien dat hij lekker weg kan komen op zijn fiets en maakt er een mooie wedstrijd van. Quinten Roelands heeft wat problemen met zijn zadel onderweg die naar beneden is gezakt. Zouden Florian en Quinten soms bij elkaar de zadels losser hebben gedraaid als grapje? Je zou het bijna gaan denken. Rocco Scholten heeft bij het in fietsen al een lekke band, die snel verwisseld is, maar helaas krijgt hij tijdens de wedstrijd nog een lekke band op de rocky garden. Zijn vader verwisseld zijn band en na wat tijdverlies kan hij toch nog een stuk van de wedstrijd meefietsen. Een podiumplaats zit er dan niet meer in, maar beter nu dan bij een officiële wedstrijd. Hugo Janse is net een weekje officieel lid van X-Treme, en erg enthousiast over het mountainbiken. Deze wedstrijd was nu nog wel een beetje zwaar voor hem, maar het zal niet lang duren of dat hij een gedegen tegenstander zal worden voor de anderen. Jordy Kraan begon ook goed aan de wedstrijd maar de warmte speelde hem parten, waardoor hij wat eerder is afgestapt. In ieder geval goed om weer eens ervaring op te doen met het wedstrijden rijden.

Categorie 6 gaat een minuutje na categorie 7 van start. Onze Nederlands kampioen Maike Tazelaar is blij dat hij weer eens een wedstrijdje kan rijden, zeker als voorbereiding op de LJC wedstrijden die begin juli weer van start gaan. Hij laat zien dat hij niet stil heeft gezeten tijdens de coronaperiode, want er staat geen maat op hem. Mooi om hem te zien rijden en al snel de kop te pakken, ook van cat. 7. Helaas na een half uur een lekke band op de rocky garden, waardoor hij de wedstrijd niet heeft uit kunnen rijden. Sam Mullaert gaat zoals altijd ook op volle snelheid, gevolgd door Melissa Nuijten. Ook Senna Klaasse, die eigenlijk nog in categorie 5 mag meefietsen, zorgt ervoor dat zij een podiumplek te pakken heeft. Daarachter zien we Anniek Voermans, op gepaste afstand gevolgd door Luuk Lavooij en Maud Struijk. Luuk en Maud wisselen nog even van positie halverwege de wedstrijd, maar door een ongelukkige val van Maud, weet Luuk er weer voor te komen. Ylaisah Poppe, Jarno Struijk en Veerle Bruijnes weten de wedstrijd ook uit te fietsen op deze warme dag. Ruim 50 minuten zijn ze aan het fietsen, en dat is toch even wat meer dan tijdens de wedstrijden van cat. 4, twee jaar geleden. Goed gedaan! Gio Meijer doet ook zijn best, maar moet helaas halverwege afstappen. Volgende keer beter, Gio!

Uitslag cat. 6:

 1. Sam Mullaert

 2. Melissa Nuijten

 3. Senna Klaasse

 4. Anniek Voermans

 5. Luuk Lavooij

 6. Maud Struijk

 7. Ylaisah Poppe

 8. Jarno Struijk

 9. Veerle Bruijnes

 DNF Maike Tazelaar

 DNF Gio Meijer

Uitslag cat. 7/Nieuwelingen:

 1. Wouter van der Kuijl

 2. Sander Janssens

 3. Quinten Roelands

 4. Rocco Scholten

 DNF Jordy Kraan

 DNF Hugo Janse

Omdat er nog geen toeschouwers aanwezig konden zijn, anders dan de begeleider per kind, hebben we nog een paar filmpjes gemaakt. Dan kunnen ook de andere familieleden, opa’s en oma’s nog even mee genieten van de fiets prestaties van de kinderen.

Filmpje cat. 1/2/3:

Filmpje cat. 4/5:

Filmpje cat. 6/7:

Als laatste ook nog een dikke dank je wel voor de vrijwilligers die hebben geholpen bij het uitzetten, tijdens de wedstrijd en na afloop met opruimen. We waarderen dit zeer! Samen maken we de wedstrijd tot een succes.