Verslag JMW Berlicum, 22 maart 2014

Algemeen

BERLICUM Op zaterdag 22 maart werd de tweede wedstrijd in de landelijke jeugd Mountainbikecompetitie verreden in het Brabantse Berlicum. In het natuurterrein de Engelenstede heeft de organisatie een parcours neergelegd met daarin een aantal obstakels met aansprekende namen als de Zwanenberg en de Duvelsberg. Het parcours was aangelegd voor een tweedaagse wedstrijd.

20140322-3 JMW-2014 Berlicum Nina  aan de start-foto Niels SteenblokOp zaterdag de jeugdwedstijd en op zondag de eerste wedstrijd van de KNWU competitie voor volwassenen. Het hele parcours was onverhard, en bestond voornamelijk uit singletracks door de bossen en brede verbindingsstukken op gras of bosgrond.
 
In totaal deden 270 jeugdrenners mee. De volgende Zeeuwse renners stonden aan de start:

Categorie 1
Rob Kastelein
Nina Houmes
 
Categorie 3
Bart Kastelein
Alex Piso
 
Categorie 4
Tom Houmes
Dies Moelker
 
Categorie 5
Emma Verloop (RSC de Zuidwesthoek)
Shirin van Anrooij (WV Breda)
Mike Deutekom (ATB Team X-Treme/ZRTC Theo Middelkamp)
Martijn Steenblok
 
Categorie 6
Zoë Mulder (RSC de Zuidwesthoek)
Arthur Piso
 
Categorie 7
Tim van Dijke (WV Zeeuws Vlaanderen)
Mick van Dijke (WV Zeeuws Vlaanderen)
Damy Vader
Jarmo Visser (ATB Team X-Treme/ZTRC Theo Middelkamp)
 
20140322-1 JMW-2014 Berlicum Arthur in de klim-foto Niels SteenblokDe organisatie had parcoursen van 3 verschillende afstanden neergelegd. Cat 1 en2 reden een relatief kort rondje, en door het niveauverschil in de wedstrijd was de positie van de rennertjes soms lastig te volgen. Zowel Rob als Nina reden een leuke wedstrijd. Nina wist vooraf nog niet of ze mee ging doen en door die late inschrijving moest ze achteraan starten. Ze heeft erg veel rennners ingehaald en is 5e meisje geworden van de 10 deelnemende meisjes. Ze had nog pech omdat een meisje voor haar viel, en daarna de pad blokkeerde. Anders had ze misschien nog wel een plekje hoger gestaan. Bij Rob ging het niet zo goed als bij zijn eerste landelijke wedstrijd op 1 maart. Hij wist toen te winnen, vandaag werd hij 4e jongen. 
 
In Categorie 3 stonden Rob en Alex aan de start. Rob en Bart Kastelein rijden op dezelfde fiets vandaag, dus daar moesten nog wat stuurbordjes verhangen worden. Alex had zaterdag last van een vervelende kriebelhoest. Ook hier zagen we een leuke wedstrijd, in een al iets groter rondje. Van de 37 deelnemers werd Bart 7e jongen en Alex 8e.
 
De wedstrijd in categorie 4 gaat over een nog iets groter rondje, en een totale wedstrijdduur van ca. 30 minuten. Tom moest net als z’n zusje achteraan starten in het deelnemersveld van 46 renners.  Dan staan er al 8 startrijen voor je, dus dat zijn veel renners om in te halen. Hij is als 30e jongen geeindigd. Keurig gereden Tom! Dies stond op de derde rij, dus hij had een betere startpositie. Na het startschot stuiven de renners weg, en je kon zien dat Dies het parcours goed had verkend. Hij heeft op een aantal plekken in het parcours al snel in het begin een aantal renners ingehaald, en is daarna in een spannend gevecht terecht gekomen met Nederlands kampioen Tibor del Grosso. In het parcours zat een stuk met 2 drop-offs, en al de renners nemen die als 2 aparte trapjes. Dies had echter andere plannen. In de bocht voor de trap nam hij een flinke aanloop, en sprong rechtstreeks over de 2 trapjes heen. Daar heeft Dies een aantal meters mee gewonnen, maar later in de wedstrijd kwam Tibor weer terug. Dat had hem toch wel wat krachten gekost, waardoor Dies hem later in de wedstrijd nog een keer uit het wiel kon rijden. Het kwam daardoor niet tot een sprint tussen die 2, waardoor Dies in z’n eentje als derde over de meet kwam. 
 
20140322-2 JMW-2014 Berlicum De Zeeuwse tent-foto Niels SteenblokNa de lunch kwam categorie 5 aan de start. Hier in totaal 40 finishers. Emma, Shirin en Mike stonden op rij 2 en 3, Martijn moest starten op de 6e rij. De wedstrijdduur is ca. 35 minuten, en vanaf deze categorie gaan we ook over de nieuw aangelegde Zwanenberg. Op deze Zwanenberg hebben ze opeenvolgend 4 klimmetjes en steile technische afdelingen aangelegd. Onze renners kunnen dit tegenwoordig goed oefenen op het trainingsparcours in Goes, dus dit soort hindernissen zijn geen probleem meer. Ook hier zagen we dat Martijn het parcours goed had verkend. Net als Dies kon hij in het begin veel renners inhalen, waardoor hij in de tweede ronde in de buurt van positie 12 reed. Mike, Emma en Shirin zaten daar met een groepje voor, in de buurt van plek 6 – 10. Ondertussen was het weer flink veranderd. Tijdens de start zagen we al wat donkere wolken, maar in de 2e ronde is het erg hard gaan regenen en zelfs hagelen. Het parcours is hierdoor op sommige plekken erg glad geworden, waardoor de bochtjes door sommigen toch wat minder scherp aangesneden werden. Het was een spannende wedstrijd, met veel stuivertje wisselen tussen Mike, Shirin en Emma en hun directe tegenstanders. Uiteindelijk kwam Shirin als eerst Zeeuwse renner binnen (3e meisje, een keurige podiumplek), net voor Mike en Emma. Voor Martijn duurde de wedstrijd 1 rondje te lang, in de laatste 500 meter is hij nog 3 plaatsen kwijtgeraakt. Hij werd 11e jongen. Hij werd wel met gezang binnengehaald. Afgelopen zaterdag is hij 12 jaar oud geworden en z’n teammaats hebben voor hem gezongen toen hij over de finish ging.
 
In categorie 6 reden Zoë en Arthur mee. Ook dit was weer een spannende wedstrijd. Zoë was bijna direct als beste meisje gepositioneerd, en is dan ook uiteindelijk eerste geworden. Arthur zat goed in de wedstrijd en kon goed mee rondom de 10 – 15e positie. Op de technische beklimming van de Zwaneberg kon hij steeds een positie opschuiven, en heeft ook nog geprobeerd om een aantal van de renners die bij hem in het wiel zaten op de technische stukken kwijt te raken. Uiteindelijk was het ook bordje van Arthur leeg, en een aantal van de mannen achter hem hebben tijdens de wedstrijd wat zitten sparen en zijn hem daardoor nog voorbij gegaan. Hij is 18e geworden.
 
Daarna moesten de grote mannen van categorie 7 van start. Tim en Mick kozen direct voor de aanval en hebben lang samen gereden, tot Mick teveel last kreeg van een blessure. In een groepje juist daarachter reed Damy lang mee met een groep van ca. 8 renners, en vlak daarachter reed Jarmo rond positie 18. Tim heeft de wedstrijd gewonnen, voor Mick als tweede. Damy werd 9e en Jarmo is 18e geworden in een startveld van 37 man.
 
Voor de volledige uitslagen www.jeugdmountainbike.nl.
 
Al met al was het een mooie wedstrijddag op een veelzijdig parcours. Onze renners hebben goed gepresteerd en leuke wedstrijden gereden. Door het grote deelnemersveld is er veel competitie met andere renners. Waar we in de Zeeuwse competitie soms een vrij voorspelbaar wedstrijdverloop kennen, zie je hier dat onze jeugd veel meer competitie krijgt van renners met een vergelijkbaar niveau. Soms blaas je je dan op, en ook daar leer je van. Maar het leukste aan de competitie vinden wij in ieder geval de technisch uitdagende parcoursen. Daarvoor willen wij best wel 2 uur in de auto zitten, en na een hele dag buiten slaapt het ook best lekker op de achterbank van de auto.
 
As. zaterdag de wedstrijd in Westerschouwen. Lekker zonnetje erbij, dat wordt weer een mooi MTB-dagje!