Verslag ATB wintercompetitie Kruiningen, 11 januari 2020

Algemeen

KRUININGEN – Vandaag vindt alweer de laatste wedstrijd plaats van de Zeeuwse ATB competitie. Voor het eindklassement is het voor sommige categorieën nog spannend wie er op het podium gaan staan, dus het kan nog mooie wedstrijden opleveren.

De organisatie van Kruiningen heeft haar best gedaan een leuk parcours uit te zetten, binnen de mogelijkheden die door Staatsbosbeheer zijn aangegeven. Helaas zal het voorlopig de laatste keer zijn dat er hier een wedstrijd gereden kan worden. De regelgeving wordt steeds strenger, en zonder vast parcours mag er geen wedstrijd meer georganiseerd worden. Bij deze willen we in ieder geval de organisatie bedanken voor de inzet die zij alle afgelopen jaren hebben getoond. Vandaag kunnen we er echter nog even van genieten en vanaf half één barst de strijd los onder de mountainbikers.

Categorie 9/10 jaar gaat als eerste van start met zes deelnemers. De strijd tussen Florian Doens en Sven Wisse gaat los. Wie er vandaag wint, staat gelijk ook eerste in het algemeen klassement. Deze jongens hebben de afgelopen weken laten zien dat ze allebei heel sterk fietsen, en niet opgeven. Vandaag lukt het Sven om voor Florian te blijven. Met maar een seconde verschil finishen deze twee kanjers. Onze trouwe Belgische deelnemer Cedric van Belle rijdt vandaag op zijn nieuwe fiets. Cedric eindigt op de derde plaats, ook in het algemeen klassement. We hopen jullie volgend jaar weer terug te zien! Voor plaats vier en vijf strijden Guus Versloot en Melvin Couque. Deze keer is het de vierde plaats voor Guus, en plaats vijf voor Melvin. In het algemeen klassement is dit echter net andersom, met een vierde plaats voor Melvin. Jurian Fierloos eindigt op de zesde plaats.

Categorie tm 8 jaar heeft 10 deelnemers aan de start, met een paar nieuwe gezichten. Hopelijk zijn zij gemotiveerd om volgend jaar ook weer mee te doen. Zoals iedere week eindigt Cas Lavooij met ruime voorsprong op de eerste plaats. Bjorn Wisse heeft alle wedstrijden nog op de tweede plaats van het podium gestaan, maar krijgt de laatste paar wedstrijden concurrentie van Mats Wagenaar. Bjorn weet Mats echter goed voor te blijven, en finisht ook deze keer weer op plaats twee. Een mooie derde plaats voor Mats. Mathieu van Belle rijdt deze keer op de grote fiets van zijn broer Cedric, maar weet daar al goed weg mee te komen. Hij eindigt op plaats vier, ook in het eindklassement. Finn Traas rijdt in het begin van de wedstrijd wat verder achteraan, maar hij weet steeds wat verder naar voren te fietsen, en andere deelnemers in te halen. Hij finisht netjes op de vijfde plaats. Tijn van Eijkeren eindigt op plaats zes.

Om 13:00 uur starten de categorieën 13/14 jaar en 15/16 jaar tegelijkertijd. Senna Remijn heeft in de categorie 15/16 jaar helaas geen tegenstanders. Hij fietst erg hard, maar halverwege de wedstrijd neemt hij Renzo Moretti uit de categorie 13/14 jaar nog een rondje op sleeptouw, die deze wedstrijd op zijn gemakje lijkt rond te rijden, en zich niet zoveel van het wedstrijd element lijkt aan te trekken. In de categorie 13/14 jaar rijdt Storm Klaasse al snel op kop. Er zijn veel snelle stukken, dus dat ligt hem goed. Hij finisht als eerste, gevolgd door Senna van Iwaarden op twee. In het eindklassement is Senna eerste en Storm tweede. Joran Quist is ziek en fietst daardoor niet mee, maar komt nog wel kijken naar de wedstrijd. In het eindklassement eindigt hij als derde. Arno Piesens staat vandaag op de derde plaats van het podium. Helaas is zijn broer Tim vandaag ook ziek. Demi eindigt als vijfde en eerste meisje. Ook in het eindklassement is zij eerste meisje.

Categorie 11/12 jaar heeft 17 deelnemers. Doordat er hier wat meer deelnemers zijn, is niet alleen de strijd om de podium plaatsen spannend, maar ook in het achterveld wordt er om plaatsen gestreden. Net na de start heeft Veerle Bruijnes pech. Haar ketting loopt er af, of loopt vast, en zij ziet de rest van de deelnemers van haar weg rijden. Gelukkig kan ze snel de achtervolging in zetten, en weet ze nog verschillende plaatsen op te schuiven. Ze eindigt nog netjes op plaats 12.
Maike Tazelaar rijdt vandaag zijn eerste wedstrijd op zijn nieuwe veldrij fiets ipv op zijn mountainbike. Hij is van plan nog een aantal cross wedstrijden te rijden, en over twee weken mee te doen met het NK veldrijden voor de jeugd. Hij kan nu nog mooi even oefenen en wennen aan zijn fiets. Dat wennen lijkt niet nodig, hij vliegt met de fiets over het parcours en finisht met grote voorsprong als eerste. We wensen je veel succes met het NK veldrijden, Maike!

Voor plaats twee heeft Nick deze keer concurrentie van Melissa Nuijten. Melissa weet een poos op plaats twee te rijden, maar moet zich uiteindelijk toch een beetje af laten zakken. Nick maakt daar gebruik van om nog een gat van 20 seconden te slaan. De tweede plaats is voor Nick, derde plaats, en eerste plaats meisjes voor Melissa. Om plaats vier/vijf/zes wordt gestreden door Sven Verduijn, Aiden Zwartepoorte en Rocco Scholten. Vooral Sven en Aiden gaan tot het laatst vol power door. Sven weet net een aantal seconden weg te rijden bij Aiden, en finisht als vierde. Dennis Polfliet achtervolgt het groepje van drie, maar het lukt hem vandaag niet om dichterbij te komen. Wel heeft hij de hele competitie mooi constant gefietst, en hij sluit dan ook het algemeen klassement af met een zesde plaats. Anniek Voermans en Luuk Lavooij zijn ook mooi aan elkaar gewaagd. Halverwege weet Anniek weg te rijden bij Luuk. In de laatste ronde krijgt Luuk echter hulp van Senna van Iwaarden, die naar Luuk roept dat hij bij hem moet aanhaken. Luuk weet op deze manier het gat naar Anniek weer wat kleiner te maken. Anniek finisht op plaats acht, en wordt eerste meisje in het algemeen klassement. Luuk eindigt op plaats negen, en zevende in het algemeen klassement. Vandaag rijden Jens Slabbekoorn en Jarno Struijk ook erg lekker. Ze blijven de hele wedstrijd bij elkaar in de buurt, en laten het op een sprint aankomen in de laatste meters. Dat loopt voor Jarno echter niet goed af. Zijn stuur blijft achter een stalen paaltje hangen en zijn fiets slaat over de kop. Hij rolt er zelf achteraan, maar weet gelijk op te springen en met fiets naar de finish te rennen. Gelukkig heeft hij er zelf niet te veel pijn van, behalve dat hij wel wat blauwe plekken zal krijgen. Zijn fiets heeft wel wat schade bij de remmen. Het zag er in ieder geval spectaculair uit!

Bij de volwassen (39+) wordt Danny Sleeckx de winnaar, met op de tweede plaats Sven Standaert. Richard de Visser finisht op 2 seconden na Sven op de derde plaats.

De categorie 17+ wint Marco Minaard, gevolgd door Thijmen van de Vrede. De derde plaats is voor Joey de Decker.

Bij de dames is de eerste plaats voor Anne van de Swaluw. De tweede plaats is voor Marjolein Gernler-Van Westen. De derde plaats is voor Anouk Naalden, die deze keer bij de dames mee rijdt ipv de categorie 15/16.

Hierbij wil ik nog alle vrijwilligers, verenigingen en TMZ bedanken voor de mooie wintercompetitie. Zonder deze mensen zou deze competitie niet mogelijk zijn.

Zie het filmverslag cat. t/m 8 jaar en 9/10 jaar, 11 januari 2020 Marijke Vanhommerig

Zie het filmverslag cat. 11/12, 13/14 en 15/16  jaar, 11 januari 2020 Marijke Vanhommerig