Verrassende uitslagen in Zomercup Burgh-Haamstede (UPDATE)

Algemeen

BURGH-HAAMSTEDE – Op zondag 30 augustus is op het Patrick Tolhoek Mountainbike parcours de 5e wedstrijd van de X-Treme ATB Zomercup 2015 verreden. De organisatie heeft vanwege een ander sportevenement in het bos op zaterdag moeten uitwijken naar zondag. We zijn duidelijk niet de enige die graag van het mooie terrein wil genieten om zich lekker uit te leven. Ook zondag was het druk met veel wandelaars, hardlopers en recreatieve mountainbikers. We zijn erg blij dat Staatsbosbeheer het natuurgebied altijd weer beschikbaar stelt voor al die mooie activiteiten.

‘s-Ochtends om 10.00 uur verzamelen een flinke groep X-Treme vrijwilligers zich op het parkeerterrein aan de Adriaan van der Weijdeweg. We rijden met z’n allen naar een open plek in het bos en daar staan in mum van tijd de tenten klaar voor de jury, de inschrijving en de catering. Tegelijkertijd worden de nieuwe parcoursen uitgezet en de jury van TMZ zorgt ook nog voor een ondersteunend muziekje. Die parcoursen zijn net weer een klein beetje anders dan bij eerdere wedstrijden op het parcours. De mogelijkheden zijn natuurlijk heel uitgebreid in dit bosgebied, maar door bijv. een rondje andersom te rijden kun je weer een heel andere wedstrijd krijgen.
 
Om 12 uur starten in totaal 20 renners voor de eerste wedstrijden van de dag. In categorie 0 – 1 staan o.a. de 2 Nederlandse kampioenen Nina Houmes uit Wissenkerke (cat. 1) en Mae Cabaca (cat. 0) uit Vlaardingen aan de start.  Ze hebben hun truien eer aan gedaan. Mae eindigde als eerste, Nina was tweede. Chiel Moelker deed na een lange tijd ook weer mee aan een wedstrijd en hij eindigde als derde achter beide snelle dames.
 
In categorie 2 – 3 stond nog een Nederlands Kampioen aan de start, Rob Kastelein uit Burgh-Haamstede. Ook hij wist de wedstrijd te winnen, voor Rosita Reijnhout en Tycho Goosen, beiden uit Wolphaartsdijk.
 
Om 12.30 uur was het de beurt aan de Nieuwelingen, gevolgd door de Vrouwen en daarna de jeugd van categorie 4 – 7.  In al deze categorieën ontstaat al snel een kopgroep. Bij de Nieuwelingen zijn het Marijn Vermue uit Nisse en Damy Vader uit Middelburg die samen aan kop gaan. Tegen het einde aan neemt Marijn steeds meer afstand om onbedreigd over de finish te gaan. Damy wordt tweede en Koen Reijnhout uit Wolphaartsdijk maakt het podium compleet.
 
Bij de Vrouwen gaan Lindy van Anrooij uit Kapelle en Rieke Vermue uit Nisse samen op kop, op enige afstand gevolgd door Aimée Schoe uit Vrouwenpolder en Saskia Vantricht uit Sint-Niklaas. Lindy heeft heel de week een zwaar trainingskamp gehad in de Franse Ardennen en dat zorgt in combinatie met het warme weer dat ze de wedstrijd niet kan uitrijden. We zien de hele dag nog best veel uitvallers, in al de categorieën. Ook Aimée valt uit en zo staat Rieke samen met Saskia op het podium.
 
In de categorie 4 – 7 bestaat de kopgroep eerst uit 4 man. De leider van de tussenstand in de competitie, Arthur Piso uit Wolphaartsdijk zit erbij, net als Bart Kastelein uit Burgh-Haamstede, Dies Moelker uit Kloetinge en Martijn Steenblok uit Heinkenszand. De volgende ronde bestaat de kopgroep nog uit Bart, Dies en Martijn. Je ziet de jongens een beetje naar elkaar kijken en ze willen de tegenstanders het werk laten doen. In de voorlaatste ronde proberen zowel Dies als Martijn een sprint te ontlopen, maar uiteindelijk gaan ze samen de laatste ronde in. Het is een beetje stuivertje wisselen en in de laatste mogelijkheid komt Martijn er voorbij. Hij komt als laatste het rechte stuk op en samen sprinten ze om de dagwinst. Martijn duwt zijn stuur als eerste over de finish. Dies heeft positie 2 en Bart maakt het podium compleet.
 
Bij de veteranen staan 13 mannen aan de start. Het was een leuke wedstrijd met toch wel wat bijzondere uitslagen. Franky Taelman uit Zelzate fietste niet op z’n gewone fiets en de leider uit de tussenstand, Dirk Verstraate uit Middelburg had ook niet de beste voorbereiding. De wedstrijd is gewonnen door Filip van Hecke uit Stekene, hij was eerder al 3e in Vlissingen dus hij doet goede zaken in het klassement. Tweede was Marc Vanacker uit Sint-Niklaas (al eerder tweede in Kruiningen) en de derde plaats was voor Peter van de Vreede uit Middelburg.
 
In de A-categorie stonden ook 13 renners aan de start. Dick van den Berg uit Gapinge (winnaar in Vlissingen) kende een bliksemstart en lag bij de eerste doorkomst al ca. 200 meter voor op de rest van het veld. Mogelijk is hij te hard gestart, want Daniël Paardekoper uit Middelburg kwam steeds dichterbij. Daarachter vormden zich verschillende groepjes, oa. met Olaf Zweedijk, Jacob de Roo en Jacob Wijnstra, allemaal uit Kapelle. Olaf en Jacob de Roo reden buiten mededinging mee met een veldrijfiets. Voor Jacob Wijnstra was het de eerste wedstrijd op een mountainbike, en hij had zich behoorlijk geamuseerd en kon goed mee in het veld. Hij is derde geworden in deze wedstrijd. Ondertussen ging voorin de strijd tussen Daniël en Dick onverminderd voort. Enkele ronden oor het einde was Daniël uiteindelijk toch in het wiel van Dick gekomen en beiden probeerden hard om van elkaar af te komen. Daniël slaagt daarin en hij komt alleen over de finish.
 
Foto’s ontbreken nog op dit moment. Wilt u foto’s van o.a. de diverse podia opsturen naar coördinator Zomercup ? Dan kunnen die eventueel nog geplaatst worden.
 
Na de huldiging door speaker Bert van Gils wordt alles in mum van tijd ook weer afgebroken. Om 16 uur is de rust in het bos weer weergekeerd en lijkt het net of er niet op het scherp van de snede is gestreden in de diverse wedstrijden. Aanstaande zaterdag is de laatste wedstrijd van de zomercup in Westkapelle.

Filmverslag Jacco van Iwaarden (deel 1: het parcours)

Filmverslag Jacco van Iwaarden (deel 2: de race)