Vanaf dinsdag 7 maart traint de jeugd weer buiten! Fiets in orde?

Algemeen

GOES – We hebben er naar uitgekeken. De valtraining was natuurlijk super belangrijk en leuk maar het echte werk speelt zich toch buiten af!! Vanaf dinsdagavond 7 maart is het weer zover. Even een paar puntjes namens de trainers.De meeste kinderen zitten nog gewoon in dezelfde groep. Hier en daar wordt er nog wat geschoven en gekeken wie waar het beste past.

 

We letten hierbij extra goed op of je er niet alleen technisch aan toe bent om door te schuiven maar ook conditioneel. Niemand heeft er immers wat aan als je een super afdaling kan maken maar nog niet de heuvel op kan rijden toch? Zeker voor bij de groepen van Jürgen, Jan en Raoul is het belangrijk om aan te geven of je het gewoon leuk vind om te trainen of misschien ook wedstrijden wilt gaan rijden, want dan kunnen we daar rekening mee houden. Weet wel, niets moet en alles mag, als je het fietsen maar leuk vind.

20170228-1 Artikeltje aanvang trainingEen aantal belangrijke punten zo aan het begin van het seizoen. Iedereen zorgt er natuurlijk voor dat zijn fiets helemaal piekobello in orde is. Laad je lamp weer op en monteer die op je fiets, het wordt echt nog donker. De standaard er af (we gaan mountainbiken en niet naar school), handvatten controleren en dopjes in de uiteinden.  Goed kijken of hij schoon is, alles goed gesmeerd en werkt, doen je remmen het en schakelt hij goed en vooral niet te zwaar?

Trainers geven training en zijn geen fietsenmakers! Op deze link zie je hoe je je fiets goed kan onderhouden.

 

 

20170228-2 Artikeltje aanvang trainingEn poetsspulletjes …. die kun je bijvoorbeeld bij onze sponsor Fiets en Fitness XXL kopen. En zijn schoonmaakspulletjes duur? Nieuwe ketting en pionnen omdat ze hard slijten zonder onderhoud zijn veel duurder en verpesten je rijplezier. Overigens krijg je 10% korting op deze spulletjes bij Fiets en Fitness XXL.

Ga ook even langs je kleren. Heb ik kleren die warm genoeg zijn voor het weer van die dag en bijvoorbeeld een regenjas. Plastic zakje voor in mijn schoenen voor als het regent of overschoenen? Handschoenen die warm zijn en waar je mee kunt remmen en schakelen. Niet kijken naar de kleur maar of ze goed zitten. En ook je (passende – en met het juiste ventiel) reserve bandje mee hoor!

En zeker zo belangrijk – pas ik nog op mijn fiets? Misschien moet je zadel wel iets hoger of ben je gewoon heel hard gegroeid.

Beste papa’s en mama’s,  geen té grote fietsen hé. Hoe aantrekkelijk het ook is om een fiets op te groei te kopen, uw kind kan er geen weg mee en krijgt misschien wel vervelende blessures. We zien vooral te grote crancken (trapperstangen). 175mm (staat aan de binnenzijde ingeslagen) is een maat voor volwassen en een kind maakt hierdoor veel te grote rondjes met zijn benen. 165 mm is al groot genoeg voor een kind van 10 jaar. Door die paar millimeter komen knieën te hoog en overstrekt in de laagste stand. U raadt het al, na een poosje gaan de knieën pijn doen.

 

20170228-3 Artikeltje aanvang trainingOok te grote frames, te lange stuurpennen en verkeerde zadelpenen zien we vaak. Hiermee leunt een kind veel te ver naar voren en is het sturen erg moeilijk, krijg het last van de rug en kan het zijn benen niet kwijt. Ook wordt het ademen bemoeilijkt.

Op een passend frame kan altijd het zadel hoger en een grotere stuurpen maar een te grote fiets is al grotendeels versleten voor uw pupil er ingegroeid is (zoals op de foto rechts). En dat is jammer van die mooie fiets die toch vaak de trots is.

 

Maar voetballen op te grote schoenen of tennis met een te zwaar en lang racket is ook niets. Voor (gratis) advies mag u altijd langs een van de trainers komen hoor. Liever dat dan een fiets die een teleurstelling wordt!