Toestemming rijden MTB wedstrijden buitenland

Algemeen

BURGH-HAAMSTEDEAls je wilt deelnemen aan mountainbike wedstrijden in het buitenland dien je hiervoor toestemming van de KNWU te hebben. Die regel is in het leven geroepen om “eigen” wedstrijden te beschermen. Overigens klinkt dit erger dan het in het praktijk is, maar heel af en toe vraagt een buitenlandse organisator naar de toestemmingsbrief. Ja kunt er dus maar beter op voorbereid zijn.

Tekst KNWU

Als je wilt deelnemen aan mountainbike wedstrijden in het buitenland en er in Nederland geen wedstrijd op de KNWU kalender staat is er altijd een toestemmingsbrief te verkrijgen die te downloaden is per categorie (zie lijst met downloads).

Voor de jeugd, nieuwelingen, junioren en masters 40+ is de volgende voorwaarde gesteld indien ze een toestemmingsbrief willen aanvragen indien er ook een wedstrijd in Nederland is (we bekijken dit per individu):

  • Wanneer een Nederlandse nationale wedstrijd qua reisafstand verder weg is dan de buitenlandse wedstrijd krijgt de renner dispensatie.
  • We rekenen hierbij van woonplaats van de renner tot plaats waar de wedstrijd gehouden wordt en gebruiken hiervoor Google maps. Ter bescherming van de Nederlandse wedstrijden wordt bij de afstand naar de buitenlandse wedstrijd 20 km. opgeteld.

Indien je voldoet aan de bovenstaande voorwaarden dien je de volgende stappen te nemen:

  • Je mailt je club (geeft door om welke datum/wedstrijd het gaat)
  • De club doet een check op de KM’s
  • De club stuurt de aanvraag – uiterlijk 5 werkdagen voor de wedstrijd – door naar toestemmingsbrief@knwu.nl (en vermeld daarbij duidelijk om welke renner het gaat, wat zijn/haar UCI code is en benoemd de wedstrijddatum en locatie)

(Opmerking Verzoeken in dienen bij het secretariaat. Aanvragen voor meerdere wedstrijden tegelijk mag ook.) 

* Een renner uit een talentgroep/selectie krijgt toestemming voor het rijden in het buitenland in overleg met de coaches van de desbetreffende sport. Toestemmingen voor het rijden op de weg lopen onveranderd via de consuls.