Toerteam Schouwen: ”Dykebiken”

Algemeen

Daar stonden we dan. Met zestien mannen, vrouwen en kinderen bij Sportcentrum Westerschouwen voor de 2e rit van het Toerteam Schouwen.

Klokslag 10 uur gaf onze voorzitter ongemerkt het startsein. Luid toeterend en zwaaiend passeerde hij onze verzamelplaats om met z’n zonen richting Honselersdijk te gaan voor een wedstrijd. Ik wed dat hij het jammer vond dat hij niet mee kon. De Schouwse ambiance is toch heel wat anders dan de Westlandse. En meerijden in zo’n gezelschap is natuurlijk wel …….. het summum.

Leidsman Ricky zette zich op kop en koerste via de Hogeweg naar Boswachterij Westerschouwen. Het parcours lieten we maar links liggen en namen het fietspad als warming up met “Col du Dirk”nabij de hoofdingang van de boswachterij.

Vandaar ging de tocht richting de Stormvloedkering. In een heerlijk voorjaars zonnetje is het dan toch lekker genieten van zon, zee en zaligheid. De jonge honden hadden het voorjaar ook in hun kop en lieten zich even gaan op de afdaling om vervolgens “dijkje op” te rijden. “Master” Peter liet even zien hoe dat moet.
Op naar “‘t sluusje” maar dan wel buitendijks. Tijdens de verzwaring van de zeedijk is hier een schitterend fietspad aangelegd, waar uiteraard veel gebruik van wordt gemaakt. Met een beetje mazzel kan je hier bruinvissen en zeehonden spotten. We hebben ze nu niet gezien. Waarschijnlijk waren ze naar de kerk of aan het uitslapen. ’t Was tenslotte zondag.

Eénmaal het haventje van ‘t sluusje gepasseerd had Ricky een verrassing in petto; linksaf over een muraltmuurtje en over de bovenberm van de zeedijk. Deze keer geen geasfalteerd paadje maar gras, klei en stenen! Toch wel effe opletten. Voor je het weet maak je een slippertje en lig je op je platte ….. Hier was het trouwen Nikita die haar klasse liet zien. Met haar tanden op elkaar trapte ze de meters door het “hos” weg. Klasse!!! Het was Willem die hier een nieuwe Schouwse (wieler)sport in ontdekte het “Dykbiken”.

Voorbij de Plompetoren zochten we de verharde weg weer op om via het schelpenpad van “de Schelphoek” naar Serooskerke te koersen. Hier ervoeren we ook dat sommige tegenliggers (op gewone fietsjes) beslist geen gas terug willen nemen met de groep in het zicht en gewoon vol gas doorsturen. Serooskerke door en via enkele polderweggetjes, waar ik het bestaan niet eens van wist, naar “de muur” van “den ouwen diek” (Ellemeet). Nog even werd de BrouwersDAM aangedaan waar Monique een hert ontwaarde in het struikgewas. Sommigen dachten er een REE in te zien (?)! Overigens weten we nu ook het antwoord op de vraag van Toon Hermans wat er in het struikgewas ruist. Juist ja ….. een BrouwersDAMHERT.

Goed, we gaan weer verder. De Rampweg op (gelukkig bleven we gespaard) en via het schelpenpad onder aan de duinen naar de Jan van Renesseweg. Toch wel veel bekijks in Renesse. Snel door naar de vroongronden, want ook daar ligt weer zo’n uitdagend schelpenpad wat sommigen uitnodigde om het gas effe iets verder open te trekken. Moet kunnen. Het eind is dan alweer in zicht. Haamstede door en dik twee uurtjes later en zo’n 25 km op de teller (kan ook iets meer geweest zijn) weer terug bij het Sportcentrum.

Een lekker ritje, ik heb genoten.
Tot volgende week,

Jan

 

Dus: Zondag 17 april 10.00 uur
Vertrek: Sportcentrum Westerschouwen, Daleboutsweg 9, 4328 PN Burgh-Haamstede

Vereisten: Een deugdelijke mountainbike, een goed passende helm en comfortabel zittende fiets- of sportkleding.

Informatie: Ricky Sluijs, 06-25368146 of x-treme.tts@zeelandnet.nl