Toerteam Goes: “Doop van de Koning”

Algemeen

Dinsdag 3 mei is de koning gedoopt!! Lees hier meer over in dit stukje. Voortaan zullen er drie belangrijke meidagen zijn, 3 mei “de doop”, 4 mei “dodenherdenking” en 5 mei “Bevrijdingsdag”.

Maar liefst 18 X-Tremisten van het A(tb) team staan op een zonnige maar koude mei avond klaar voor de nodige kilometers. We gaan eerst tegen de wind in richting Wemeldinge. Het waait al de nodige dagen en de wind zou gaan liggen, maar dat is een illusie gebleken. Richting Wilhelminadorp blijkt dat er een stevige noordoostenwind staat dus dat wordt stoempen.

De eerste halte is het W’dorpse bosje met daarna een stuk van het Kiekendiefpad. De achttien bikers rijden op een lint door de polder en dat is een mooi gezicht. Halverwege buigen we af richting de Oosterscheldedijk en buitendijks krijgen we de wind onbarmhartig op kop. Uit de wind gaan zitten is er nauwelijks bij omdat het een enkel spoor is. Er worden dan ook flinke gaten geslagen in het peloton door het straffe tempo van Piet. Bij de sluizen van het Sas wachten we weer tot alle achterblijvers aangesloten zijn en vervolgen onze weg richting Kattendijke. Daar doen we de ronde; steil van de dijk af en via het grindpad weer de dijk op. Daarna gaan we richting de waterval, het dorp en het zoute wegje richting Wemeldingse bos.

Het bos ligt er prima bij, alles is keihard door de aanhoudende droogte en dus lekker snel. Het is wel oppassen om niet al te schielijk van spoor te wisselen want dan lig je zo op je gezicht doordat de klei net beton is geworden. Na het bos gaan we achter de Oesterbaai weer steil de Oosterscheldedijk op en richting Postbrug. We nemen het steilste talud van de Postbrug om af te dalen. Dat is ruim 40% dalingshoek en dat is behoorlijk steil!. Iedereen komt zonder kleerscheuren beneden. Weer naar boven en over de Postbrug direct links onverhard weer steil naar beneden. Langs het kanaal pal tegen de wind richting de Oosterschelde. We maken een stop bij de afwerkplek van Yerseke onderaan de dijk. Alle condooms en pakjes shag zijn opgeruimd. We besluiten niet door het hek te gaan en door de kudde schapen te rijden. Verstandige bikers die X-Tremisten!!

We gaan terug en Ko neemt de kop omdat hij hier het bekendst is met de paden. We rijden binnendoor weer terug naar de postbrug en vliegen erop, erover en onverhard er weer steil vanaf. We hebben zodoende de dalingstechnieken weer eens goed kunnen oefenen.

Onderdoor de Postbrug gaan we over de dijk daar ligt een pad parallel aan de dijk, ik heb het nog nooit gereden maar de meeste van ons kennen het wel. Normaal is het een drassig pad maar nu is het keihard en loeisnel. Halverwege het pad gaan we rechtsaf van het talud af over een planken brugje boven een heupdiepe sloot, het gaat goed totdat de King erover moet. Voorafgegaan met een luide hihaaaaa zie ik hem vertwijfeld omkijken en langzaam in het riet verdwijnen gevolgd door een plons. Zijn doop is een feit althans één been, heup en edele delen zijn gedoopt met orgineel Kapelse moer slootwater. Gelukkig is de King niet helemaal kopje onder gegaan al was dat wel beter geweest voor een volledige doop en een complete bescherming van alle lichaamsdelen. Degene die achter de King aankomen lopen maar even over het planken brugje want niemand heeft zin in nog een doop. De King zijn linkerbeen ziet er lief uit en stinkt een uur in de wind, maar zoals een echte bikkel betaamt hoor je hem niet en we gaan vrolijk verder naar het Kapelse bos.

Na het bos blijkt de vers gedoopte King panne te hebben, zijn cranck zit weer eens los. Jammer dat zijn fiets ook niet gedoopt is dan hadden we geen panne gehad, het akkefietje hebben we echter al meer bij de hand gehad. Ondergetekende heeft een tool waar een cranckvastzetinbussleutel aan zit dus dat is snel verholpen. Joop merkt fijntjes op dat hij nog een echte Pro flex MTB in de aanbieding heeft, hij hoeft niet veel te kosten. Wie weet zien we de King binnenkort op een echte pro flex!!

Na 47 kilometer met een gemiddelde van 23,7 zijn we weer terug bij het sportpark. Tot volgende week.

Peter