Toerteam: “De twintig van Heverlee”

Algemeen

Zondagochtend 7.15 uur is het een drukte van belang bij de ZLM; het lijkt wel een doordeweekse dag. We staan met 20 man klaar voor de reis naar Oud Heverlee. De tocht in Heverlee is de afsluiting van het winterseizoen van de toertrainingen.

We laden de fietsen in de bussen maar missen Ho nog. Even later komt hij aangereden in zijn rode 16 kilometer wagentje (dat wagentje reed net voor zijn bus) en wordt uitbundig geknuffeld. Nadat we de laatste fietsen in de bus hebben geladen vertrekken we om half acht richting Heverlee. Na een voorspoedige reis staan we om kwart voor negen bij het Don Bosco klooster.
Na een striptease staan we er helemaal klaar voor en we zijn niet alleen. 2000 inschrijvingen zal later blijken zorgen voor een flinke rij bij de inschrijving. Omdat de dag op kosten van X-Treme georganiseerd wordt hoeven we niet allemaal in de rij maar ondergetekende (kasbeheerder) en Ad nemen deze taak op zich. De meisjes bij de inschrijving worden helemaal zenuwachtig als ik om twintig inschrijvingen vraag voor de 70 kilometer. We krijgen er ook nog een koek bij.

Na alle formaliteiten vertrekken we om half 10 precies. We hebben afgesproken om het eerste uur tot aan de eerste ravitaillering rustig aan te doen omdat 70 kilometer niet niks is en sommigen onder ons niet elke dag 70 kilometer in de heuvels rijden. Dit rustige tempo lukt heel aardig en onder een strak blauwe hemel rijden we heerlijk door de bossen. De eerste ravitaillering is al na 20 kilometer, we willen hem eerst overslaan maar spotten dan wat mooie meiden achter een red bull stand, de mosselman is niet meer te houden en we moeten hem vasthouden. Nadat de meisjes in veiligheid zijn gebracht komen we Ko Vleugel tegen die pech heeft en terug wordt gebracht naar de start. Zijn derailleur zit onder zijn zadel en dat fietst niet zo lekker. Later die dag zien we Ko nog nadat hij de helft van de voorraad Leffe heeft opgezopen in de kantine, hij loopt wat onvast.

Na de ravitaillering gaat het tempo omhoog, de paden zijn nog breed en niet al te moeilijk dus het tempo komt er lekker in. We rijden in twee groepen de paden liggen er prachtig bij, soms is er wat blubber maar die is redelijk te ontwijken. Het eerste deel van de tocht moeten we veel inhalen en is het behoorlijk druk op het parcours. Halverwege de tocht komen de steilere klimmetjes en moeten we in de beugels, de klimgeiten gaan er vandoor en de mindere goden moeten aanklampen. Er zitten mooie afdalingen in die zonder remmen kunnen worden genomen, helaas denken heel veel Belgen daar anders over en gaan vol in de beugels waardoor er nauwelijks langs te komen is. Voor de dalers onder ons is dat knarsetanden.
De tweede ravitaillering is na 42 kilometer. Daar besluiten er drie de 50 kilometer te doen en de rest gaat door voor de 70. De mosselman rijdt de hele tocht in het laatste wiel om de pechgevallen te helpen, gelukkig hebben we die nog niet al teveel gehad. Ik wil het wel van hem overnemen maar hij geeft aan het laatste stuk ook in laatste wiel te willen rijden, niet wetend dat de pech pas de laatste 27 kilometer komt. Na de tweede bevoorrading komt het tempo er goed in en wordt het voor sommigen het echte tong op de schoenenwerk, we rijden in een groepje van 11 lekker door. Eelco belt na een poosje om door te geven dat Rob T door zijn binnenbanden heen is en weer lek is gereden. De Mosselman heeft alleen maar tractorbinnenbanden en die passen niet in een 26 inch wiel. Na zijn beschrijving waar ze zitten probeer ik ze te vinden maar nergens geen Rob of Eelco, ik probeer de Mosselman te bellen maar die heeft zijn telefoon op voicemail dus dat schiet niet op. Ik besluit maar door te fietsen en ben inmiddels alleen. Ik pik de andere Peter op en samen rijden we naar de finish. Omdat we Eelco niet te pakken kunnen krijgen bellen we Rob zelf maar die blijkt de weg kwijt te zijn en even later is hij weer terug bij de tweede ravitaillering, Eelco is hij ook kwijt, hij krijgt een nieuwe binnenband van de organisatie en komt over de weg terug.

Intussen druppelt iedereen binnen en wordt getrakteerd op (multi) vlaai en AA drink, dat smaakt na zo’n tocht. De meeste gaan wassen, douchen en verkleden. Michel geeft nog een beste striptease weg en danst in zijn blote Johannes rond de auto. Jammer dat de Red bull meisjes er niet meer zijn. Nadat we zijn opgefrist besluiten we bij het Klooster wat te eten en te drinken, we moeten toch op Rob wachten. We zijn net op tijd om voor iedereen een broodje braadworst te bestellen, de barbecue telt nog 21 worsten en we hebben er 20 nodig dus dat is precies genoeg. De red bull meisjes zijn er niet maar wel een Jagermeisterchick. Eelco van E is vorige week 38 geworden en trakteert op een borrel. Inmiddels komt Rob T ook binnen en heeft door zijn extra lussen geen 70 maar 78 kilometer gereden en ziet er niet al te fris meer uit. Na een douche, broodje braadworst, Jagermeister en een Leffe toe komt hij weer een beetje bij. Na een lekker uurtje in de zon met broodjes worst, bier en jagermeister zijn we weer helemaal het heertje. De Mosselman neemt nog een mooie overzichtsfoto van het zooitje ongeregeld en rijden rond drie uur terug naar Goes. Om kwart over vier staan we weer bij de ZLM. We missen alleen Ho, net als vanmorgen is hij wat later.

Jongens bedankt voor de belangstelling en de waarderende woorden voor de organisatie, X-Treme bedankt voor de financiële ondersteuning van deze dag. Volgende week zondag nog één keer Fitland en dan weer naar buiten op de dinsdagavonden. De kalender staat deze week op de site.

Namens alle deelnemers van vandaag bedankt, Ad, RobS, Flip, Jack, Eelco van E, de Mosselman, Ko, Jan, Michel, RobT, Joop, Ho, Jaap de V, Jaap N, Matthijs, Peter, Henk, Aldo, Mart Jan en Peter H.