Toerteam: ”De Ganzenrijders”

Algemeen

Zondagmorgen 6 maart staan er weer 11 X-Tremisten te trappelen om naar Kalmthout te vertrekken, da’s niet zo gek want het is prachtig weer.

Kalmthout is wat verder dan de west Brabantse tochten, volgens de tomtom 50 minuten rijden. De reis verloopt voorspoedig tot Stabroek waar ze bezig zijn met de voorbereiding voor het Carnaval. Er rijden zeker 80 Zeeuwse knollen met daarop in het geel gestoken Belgen. Ze rijden midden op de weg en niemand kan er langs. Stomme Belgen, Ganzenrijders op Zeeuwse knollen?, rij dan op ganzen!

Na het oponthoud in Stabroek komen we in Kalmthout het volgende probleem tegen, een omleiding. We worden zeker 5 kilometer omgeleid. Na 1 uur en 10 minuten zijn we er dan eindelijk. Het is niet druk, de meeste zijn waarschijnlijk aan het Ganzenrijden of zoiets. We verkleden, schrijven in en vertrekken.

Bijna traditiegetrouw treffen we Peter Boone bij de inschrijving, volgens mij heeft Peter niet veel toertochten overgeslagen. We vertrekken in Ganzetred in een rustig tempo. Dat kunnen we dus ook rustig vertrekken. In het begin van de tocht is het erg veel asfalt en lange rechte stukken macadamweg. Na de ravitaillering wordt het beter en bestaat de tocht voornamelijk uit mooie singletracks. Net voor de ravitaillering halen we een vetgemeste gans op een mountainbike in. Hij is waarschijnlijk een plaatselijke ganzenrijder die ongeschikt is bevonden om op een knol plaats te nemen en dus het bos is ingestuurd met een mountainbike.

Het is een misdaad om een mountainbike zo te belasten, het frame en de onderdelen kreunen onder het imposante gewicht van zijn berijder. Na de ravitaillering wordt het tempo weer opgevoerd en valt de groep uit elkaar. Het is heerlijk in het bos, ondanks de temperatuur van 4 graden en toch een stevig windje lijkt het wel lente. We hebben bijna het rijk alleen dus kunnen we lekker doorscheuren. Af en toe komen we een slecht stuk tegen in het parcours maar over het algemeen ligt het er goed bij. In de laatste kilometer doemt een enorme modderplas op het lijkt of je erdoor kan maar dat valt tegen. Midden in de plas komt menigeen tot stilstand en dan zit er niets anders op dan je schoenen in de stinkende modder te zetten, lekker zo net voor de finish. Gelukkig zijn er verschillende slangen om je fiets af te spuiten.

Na een verkleedpartij en een lekker stuk vlaai van Ad gaan we op huis aan. Zo rond half 3 zijn we weer in Goes. Het was een geslaagde tocht en tevens de laatste van dit seizoen uit de ATB kalender van west Brabant. Natuurlijk zijn we nog niet uitgereden nog twee keer Fitland en op 20 maart naar Oud Heverlee.

Tot volgende week (13 maart), Fitland half tien.

Peter