Toerteam: “Bergse Bagger”

Algemeen

Dat de toertocht Bergen op Zoom populair is wisten we al, dat blijkt ook als we zondagochtend 13 februari bij de ZLM verzamelen. Inclusief de mannen die staan te wachten op de BP tippelzone zijn het er 18! (inclusief 2 introducees).

Voordat de Kasteelheer, dokter en ondergetekende er zijn moet er nog ff gesleuteld worden aan de fietsendrager van de dokter. Het past niet allemaal maar na wat gefoeter en getrek staan er drie fietsen op. Hopelijk blijven ze staan. Ik krijg nog een geheimzinnig smsje van een onbekende die ook naar de tippelzone bij de BP komt, spannend. Eenmaal vertrokken probeer ik de “zelfautomatischesatellietzoekendetomtom” van de dokter te programmeren.

Dat lukt niet helemaal omdat het apparaatje zo uitgebreid is dat je zelfs de grot in het Tora Bora gebergte van Osama Bin Laden erin kan programmeren maar niet Boulevard Noord in BoZ. Blijkt het later DE Boulevard Noord te zijn dus dat is ook weer geregeld. We draaien na 10 minuten de BP tippelzone op en naast de gebruikelijke prostituerende bikers Jacky, Filippa, Mauria is Jopie er ook, die had dus het smsje gestuurd en ik maar hopen dat het Doutzen Kroes was, dat valt tegen.

Dat de toertocht Bergen op Zoom ook bij anderen populair is zien we als we de Boulevard opdraaien. Er staan honderden auto’s. Na de inschrijving vertrekken we met nog enkele tientallen anderen. We spreken af dat we allemaal lekker gaan rijden en niet op elke bocht gaan staan wachten op elkaar dat is met deze drukte en een groep van 18 ook nauwelijks te doen. Het eerste stuk is traditiegetrouw langs het Markiezaatmeer en enorm zwaar, een laag blubber schuin aflopend naar de waterkant soms met stenen eronder maakt het dat je van links naar rechts over het talud zwiert, gelukkig beland niemand in het water. Ze hebben het stuk veel langer gemaakt dan voorheen dus dat is extra stoempen.

Na een stuk verharde weg door Bergen op Zoom komen we in het bos en daar gaat het los! Mooie paden stevige klimmetjes en soms enorme blubber, alle ingrediënten waar we zo van houden. Voor dat we er erg in hebben zijn we al bij de ravitaillering dan hebben we 23 kilometer gedaan dus zijn we al bijna op de helft. Na een kilometer of wat begeeft ineens de derailleurkabel van de Sensai het. Samen met Jopie probeer ik te ontdekken wat het euvel precies is, echter ik heb alleen mijn zonnebril op waarin geen leesgedeelte zit en Jopie is ook bijziend, dus dat is in het kader van de lamme helpt de blinde er zit niets anders op dan de kasteelheer te bellen die na korte tijd op zijn John Deere komt aanrijden. Blijkt dat de kabel helemaal door is, geknapt, kaput niet meer te repareren. Ik heb alleen maar 22-11, 32-11, 42-11 om mee te rijden en met die klimmetjes gaat dat niet. Het is de tweede keer in successie dat ik pech heb in Bergen. De eerste keer in 2009 een lekke voorvork nu een kapotte kabel. Bergen op Zoom en de Sensai is geen gelukkig huwelijk.

We besluiten gezamenlijk over de weg richting de auto te rijden. Na wat omzwervingen door Bergen op Zoom waar we een heleboel mensen zien die hun huis aan het versieren zijn voor Carnaval bereiken we de auto’s. Er is nog niemand te zien dus gaan we maar koffie drinken. Het is gezellig druk met bierzuipende sportievelingen. We zien een heel scala aan X-tremisten die de tocht hebben volbracht. Onder andere Jaap de Visser die een prachtig key cord van John Deere trekkers om zijn nek heeft. De kasteelheer staat er verlekkerd naar te kijken omdat we zijn 29-er tot John Deere hebben gedoopt. Jaap belooft een keer een key cord te ritselen voor de Kasteelheer. Na een poosje arriveert de troep en kunnen we omkleden, vlaai eten, ouwehoeren en weer met gezwinde spoed naar huis. Het was weer een geslaagde tocht.

 

Groeten van de Sensai