Technische vaardigheden belangrijk in JMW Sittard

Algemeen

Op zaterdag 28 juni is op het parcours bij Watersley in de buurt van Sittard op een prachtig parcours alweer de 9e landelijke jeugdwedstrijd van dit jaar georganiseerd. Onder leiding van Gerben de Knegt is op dit domein een parcours aangelegd met veel klimwerk en erg technische afdalingen. Er was vooraf al flink uitgekeken naar deze wedstrijd. Hoe meer techniek, hoe beter voor de X-Tremisten!

 
De volgende X-Tremisten deden mee in Sittard:
 
Cat 1: Rob Kastelein.
Cat 3: Bart Kastelein en Alex Piso.
Cat 4: Dies Moelker.
Cat 5: Emma Verloop (RSC De Zuidwesthoek), Mike Deutekom en Martijn Steenblok.
Cat 6: Zoe Mulder (RSC de Zuidwesthoek) en Arthur Piso.
Cat 7: Tim en Mick van Dijke (WV Zeeuws Vlaanderen) en Damy Vader.
 
Het had de avond voor de wedstrijd nog flink geregend in Sittard. Ipv een verwacht vooral zanderig parcours was het op veel plaatsen nat en glad. Bij de meeste renners ging er lucht uit de banden of er werden zelfs nog andere banden met meer profiel op de wielen gestoken.
 
In categorie 1 stond Rob vooraan in het veld van 13 renners. Hij ging als eerste het bos in en heeft lang samen gestreden met Nederlands kampioene Carmen Ziemerink. In de laatste ronde had Carmen nog iets over waardoor Rob als eerste jongen is geïndigd. Hij heeft goede zaken gedaan voor het klassement omdat een aantal concurrenten het vandaag minder goed deden.
 
In categorie 3 stonden Bart en Alex aan de start. Ze waren goed weg, en Bart kon op het veld voor ze het bos in gingen heel mooi nog net een renner inhalen. Na 1 ronde reden Bart en Alex op de 4e en 8e plek in het veld van 15 renners. Toen is het opschuiven begonnen. Bart was in een felle strijd verwikkeld met Bart Kortleve van MTB-Havelte. Die kon hij net niet hebben, Bart is derde geworden. Alex kon in het begin elke ronde nog een plekje opschuiven. Hij is 5e geworden.
 
In categorie 4 stond Dies op de eerste startrij, maar zijn start zat niet mee. Hij ging als 11e het bos in, terwijl Dies normaal wel één van de snellere starters is. Dies wist dus wat hem te doen stond als hij nog op het podium wou eindigen. Inmiddels was het ook gaan regenen, dat maakte het parcours nog technischer. Na 2 rondjes lag Dies al op plaats 7 in het veld van 24 renners, het podium was nog ver weg. Maar de wedstrijd was nog niet gereden voor Dies. Hij wist in de laatste ronden nog 4 renners in te halen, en heeft in zijn prima wedstrijd alsnog het podium gehaald. Derde plek voor Dies!
 
Inmiddels was het nog harder gaan regenen, waardoor het overal lekker glad en plakkerig werd. Niet alleen de afdalingen werden technischer, ook de bochten in de klimmetjes waren hierdoor moeilijker te rijden.
 
In categorie stonden Emma, Mike en Martijn aan de start. Mike mocht vooraan starten, Emma en Martijn in rij 3 in een veld van 22 renners. Mike heeft zijn wedstrijd goed opgebouwd en kon op de belangrijke momenten mee met zijn concurrenten. Hij is na 3 ronden op plaats 3 terecht gekomen, en die plek kon hij keurig vasthouden. Ook Emma reed een sterke wedstrijd vandaag. Na de eerste passage door het bos lag  ze op plek 8, om daarna ook steeds op te schuiven en vast te houden aan plek 5. Ze was het tweede meisje in de wedstrijd. Martijn is goed gestart en kon net aansluiting vinden bij een groepje in positie 6 – 11 toen hij last kreeg van chain-suck en ander technisch malheur. Daardoor was de lol er bij Martijn behoorlijk af en hij kon niet helemaal z’n ding doen in deze wedstrijd. Ondanks de pech is hij toch nog 14e geworden, maar zonder de pech had er vast meer in gezeten vandaag. Volgend jaar beter!
 
In categorie 6 stonden Zoë en Arthur aan de start. Zoë stond op de 1e rij, Arthur in de 5e rij in een veld van 28 renners. Zoë was goed weg en ging als 3e het bos in. Ze heeft geen foutjes gemaakt in de wedstrijd en wist 4e te worden (en 1e meisje). Arthur wist bij de start al gelijk een paar plaatsen op te schuiven en reed als 16e het bos in. Daarna is hij ook aan een inhaalrace begonnen waardoor hij uiteindelijk 10e is geworden in deze technische strijd.
 
Kijk voor een verslag van categorie 7 naar het filmpje op www.mtbwatersley.nl. Tim heeft de wedstrijd gewonnen, Mick was tweede en Damy is 8e geworden.
 
Onze renners hebben sterk gereden afgelopen zaterdag. Rode draad was toch wel de techniek die de X-tremisten machtig zijn. Daar kunnen ze echt het verschil maken met veel andere renners. Bedankt aan al de trainers voor de tijd en aandacht die jullie hier aan schenken! Al dat draaien en keren, ook in een klim of afdaling, dat leer je niet zomaar eventjes aan, maar daar wordt elke week weer aan gewerkt door iedereen.
 
Op zondag gingen ook nog een flink aantal (oud) X-Treme renners van start in de verschillende wedstrijden. Kijk voor filmpjes en de volledige uitslagen op www.mtbwatersley.nl
 
20140628-1 Collage MTB wedstrijd en JMW Sittard - Anton Koens

Voor de jeugd is het nu vakantie. De volgende landelijk wedstrijd is op zaterdag 6 september in Honselaarsdijk. De zaterdag daarvoor (30 augustus) kunnen de deelnemers hun conditie testen tijdens de 3e wedstrijd van de X-Treme ATB zomercup in het Wemeldingse bos in Wemeldinge. Gelukkig mogen de papa (en mama’s) dan ook weer meedoen. Tot dan en veel fijne MTB kilometers in de vakantie toegewenst!