Spreekbeurt Martijn Steenblok

Algemeen

Veel zijn enthousiast van mountainbiken, enkelen zijn zo enthousiast dat ze er zelfs een spreekbeurt over houden in de klas. Martijn Steenblok is er zo één!!
We kregen z’n spreekbeurt opgestuurd en vonden gelijk dat iedereen die moet kunnen lezen.

Open eerst de Bijlage
 

 

Spreekbeurt Martijn Steenblok

 

Hallo Jongens en meisjes (en de juf natuurlijk),

Ik doe mijn spreekbeurt over Mountainbiken. Ik wil jullie iets vertellen over het ontdekken van de fiets, de geschiedenis van het Mountainbiken, over de onderdelen van de fiets en de kleding, de vereniging waar ik lid van ben en de wedstrijden die je kan fietsen.

De fiets
De eerste loopfiets is bedacht in 1817. Deze fiets had nog geen trappers en nog geen rem. Pas in 1865 werd er een fiets bedacht met trappers. Ik heb er een plaatje van. De trappers zitten aan het voorwiel. Een rem zat er al wel aan. Pas in 1888 zijn de luchtbanden voor de fiets ontdekt. Toen was de fiets klaar. Sinds die tijd is niet zoveel veranderd aan de fiets. Hij is alleen veel lichter geworden door bijvoorbeeld licht materiaal als plastic te gebruiken.

De geschiedenis van mountainbiken.
In Amerika heeft een groep vrienden in 1976 de eerste mountainbike gemaakt. Ze hebben op een normale fiets extra tandwielen, een voorrem en extra dikke banden gezet. Deze eerste mountainbike heette Clunker. Deze groep vrienden noemde zich de Clunker Clan.
Joe Breeze was één van deze vrienden. Hij maakte in 1977 de Breezer, de eerste echte mountainbike. Hij maakte er 10 van. De mensen vonden de fietsen zo leuk, dat ze er meer van wilden hebben. Toen zijn ze een fabriek begonnen, en vanaf 1980 kwamen de eerste fietsen uit deze fabriek. Deze fietsen heette de Rockhopper. In het Nederlands is dat een Steenspringer. Bijna iedereen wilde zo een fiets hebben. In 1990 werden er al meer Mountainbikes verkocht dan gewone fietsen. De mensen gingen ook wedstrijden fietsen. In 1996 werd mountainbiken een Olympische sport. De Nederlander Bart Brentjes werd in 1996 de eerste Olympisch kampioen in het mountainbiken.

De onderdelen van de Mountainbike.

 
Het frame: het frame moet stevig zijn om zware klappen op te vangen als je snel van een berg af rijdt. De meeste mountainbikes hebben een veer in de voorvork, en sommige ook nog een achterveer. Dat zijn downhill mountainbikes, voor in de echte bergen.
De wielen: de nopjes op je banden noemen we profiel. Het is belangrijk dat je veel profiel op je banden hebt, anders slip je in de modder.
Het stuur: aan mijn stuur zitten rechte handgrepen. Dat is fijn als je lang gaat fietsen. Je kunt je stuur dan anders vasthouden.
Het zadel: je zadel moet gewoon lekker zitten.
De ketting en de versnellingen: je hebt een stevige ketting nodig voor als je kracht zet. Schakelen doe je met een derailleur. Je hebt een voorderailleur en een achterderailleur. De meeste mountainbikes hebben 21 of 24 versnellingen. Mijn mountainbike heeft 3 tandwielen voor, en 7 tandwielen achter. Samen zijn dat 21 versnellingen.
De pedalen: Je hebt 2 soorten pedalen. Pedalen waarin je schoenen vaststaan, en pedalen waarbij je schoenen niet vaststaan. Als ze vast staan heb je meer controle over je fiets.
De remmen: er zijn 2 verschillende remmen. Je hebt schijfremmen en velgremmen. Schijfremmen remmen beter, maar je moet er wel beter voor zorgen omdat ze sneller kapot gaan.

De fietskleding
De fietsbroek: je hebt lange en korte broeken. Ze zitten met banden over je schouders zodat de broek niet afzakt. Verder zit er een zeem in zodat je kont niet pijn gaat doen.
Je fietsshirt: je t-shirt en je hemd zijn gemaakt van kunststof. Hierdoor gaat het zweet snel weg, en krijg je het niet koud als je even stil staat.
Er staat altijd veel reclame op je fietskleding. Er staan 9 sponsors op mijn shirt.
Het belangrijkste aan je fietskleding is je helm. Die moet je altijd op als je gaat mountainbiken.

De vereniging Team X-Treme
De Zeeuwse mountainbike vereniging TeamX-treme is opgericht in 1994. Er zijn nu al meer dan 200 leden. 60 daarvan zijn jeugdleden. Ik ben lid vanaf september 2010, en heb al veel leuke dingen gedaan. Elke week trainen, veel wedstrijden, ik ben gaan schaatsen in Breda, we hebben een teampresentatie gehad en op 2 en 3 juli gaan we op kamp in Bergen op Zoom. Daar gaan we natuurlijk mountainbiken en kampspelletjes doen. De vereniging heeft 2 parcours. Eén in Goes, daar trainen we altijd, en ook 1 in Burgh-Haamstede. Het parcours in Burgh Haamstede is leuk, vooral het laatste stuk omdat je daar veel kleine hobbeltjes hebt en je lekker snel gaat. Jammer genoeg ging ik wel een keer te snel, en toen ben ik tegen een boom gereden. Dat deed best een beetje pijn. Gelukkig had ik mijn helm op.

De wedstrijden
Ik heb deze winter 8 wedstrijden van de Zeeuwse ATB competitie gereden. Er was een wedstrijd in Heinkenszand, maar daar kon ik niet aan meedoen, toen was ik op vakantie. Een wedstrijd duurt 20 minuten. Soms kan het iets langer zijn, als het rondje dat je moet fietsen langer is. Mijn beste uitslag was een derde plek. Eén keer was ik bijna 2e. In de eindstand van de competitie was ik 4e, net 1 puntje minder dan de nummer 3. Ik heb een paar mooie bekers gehaald, die uit Vlissingen vond ik het mooist. Vaak krijg je ook een bidon of een medaille als je mee hebt gedaan. Dat vind ik altijd leuk.

Als je wilt meedoen krijg je een nummer op je fiets. Ik had dit jaar nummer 11. Dit was mijn stuurbord.

Afgelopen zaterdag deed ik mee aan een landelijke wedstrijd in Arkel. Dat is meer dan 1½ uur rijden hier vandaan. Mijn nummer hier was 219.

Op 21 mei is er weer een wedstrijd. Dan gaan we naar Breda. Ik doe ook mee aan het Nederlands kampioenschap. Dat is op 4 juni op het mountainbike parcours in Burgh-Haamstede.

Ik vind mountainbiken erg leuk. Het enige dat ik niet leuk vind is het poetsen van mijn fiets. Maar dat moet ook gebeuren!

Zijn er nog vragen of opmerkingen?