Raad akkoord met investering terreinfietsroute Schouwen-Duiveland

Algemeen

20150213-1 Logo Ik heb een band met Schouwen-Duiveland - kleinZIERIKZEE De raad van Schouwen-Duiveland is afgelopen week akkoord gegaan met een investering van ca. €190.000 voor de aanleg van een terreinfiets-, ruiter- en men-netwerk op Schouwen-Duiveland. Hiervan is ca. €75.000 beschikbaar voor het Terreinfiets netwerk.

ATB Team X-Treme is betrokken in aanloop naar de realisatie van het ATB netwerk.

 

 

Niet minder dan ca. 250 kilometer aan paden, wegen, single tracks over heel Schouwen-Duiveland werden door Johan Hendrikse aangeleverd als potentiele onderdelen van het te vormen netwerk. Uit hoeveel kilometer het totale terreinfietsnetwerk zal bestaan is momenteel nog niet bekend. De Stichting Landschapsbeheer Zeeland zorgt voor de realisatie in opdracht van de gemeente Schouwen-Duiveland.

Recreatie-eiland
De gemeente wil zich graag profileren als recreatie-eiland en daarom is een toeristisch product met een breed aanbod erg belangrijk; voor ieder wat wils! Al die recreanten zitten elkaar wel eens in de weg en ook de natuur kan hier onder lijden. Er zijn regelmatig klachten over paardenmest op plaatsen waar dit niet hoort, zoals op de duinovergangen, de voet- en fietspaden en op de familiestranden. Ook mountainbikers rijden voor de verandering wel eens over andere onverharde paden.

De gemeente Schouwen-Duiveland vindt het belangrijk om haar toeristisch product op peil te houden, tenslotte is dit een van de belangrijkste lokale economische pijlers. Ze ziet het dan ook als haar taak om te investeren in goede routestructuren. De gemeenteraad heeft in de begrotingsvergadering van november 2013 al besloten een bedrag van ca. € 115.000 beschikbaar te stellen voor de realisatie van een ruiter- en men netwerk. Met een goed ruiternetwerk kunnen ook de knelpunten worden aangepakt, zoals de overlast van paardenmest en verkeersonveilige situaties.

Uit gesprekken met Stichting Landschapsbeheer Zeeland, de Provincie en Staatsbosbeheer werd duidelijk dat een terreinfietsnetwerk een belangrijke aanvulling is op het reeds bestaande routenetwerk. De gemeente becijferde voor de realisatie van dit netwerk €75.000 nodig te hebben. De Provincie Zeeland heeft besloten dit extra benodigd bedrag te subsidiëren waardoor er nu zowel een ruiter- en men netwerk als ook een terreinfietsnetwerk gerealiseerd kan worden.