Patrick Tolhoek parcours nog afgesloten; het wachten is op regen, regen en nog eens regen!

Algemeen

BURGH-HAAMSTEDE – Staatsbosbeheer en ATB Team X-Treme begrijpen de teleurstelling van de sportieve mountainbikers die nu niet terecht kunnen op het Patrick Tolhoek MTB parcours in boswachterij Westerschouwen te Burgh-Haamstede.

Het parcours is sinds donderdag 16 april afgesloten en natuurlijk niet zonder reden. Zowel Staatsbosbeheer als ATB Team X-Treme vinden deze afsluiting heel vervelend, maar zijn het er over eens dat er géén andere keuze mogelijk was onder deze omstandigheden. Hoewel een mountainbiker sowieso zelf verantwoordelijk is voor verantwoord rijden over de steeds veranderende natuurlijke hindernissen en ondergronden willen de beheerder (Staatsbosbeheer) en onderhoudscoördinator (ATB Team X-Treme) zorgdragen voor een zo veilig mogelijk te berijden parcours. Niemand wil de kans op ongelukken verhogen, zeker niet in een tijd dat het parcours extra druk wordt bezocht (nu ook vaak door ongeoefende bikers) vanwege corona. Met dit als prioriteit is deze beslissing genomen.

We zijn er nog niet
Door lange perioden van droogte in de afgelopen jaren zijn de tracks op veel plaatsen stevig verzand.
De humuslaag die jarenlang als een soort van fundatie dienst deed is door de droogte en het vele gebruik sterk geërodeerd met onveilige zandpitten als gevolg. Als “vanzelf” ontstaan dan bypasses wat de situatie op die plaatsen alleen maar verslechterd. Aangebrachte geleidingen worden helaas weggehaald en/of genegeerd wat eveneens de situatie beslist geen goed doet.

ATB Team X-Treme en Staatsbosbeheer hebben regelmatig overleg over de ontstane toestand van het parcours. Inmiddels hebben we afgesproken dat na het pinksterweekend kan worden aangevangen met klein noodzakelijk onderhoud om alvast voorbereid te zijn als de flinke regenval gaat komen. Ook hebben we afgesproken hoe en op welke wijze het onderhoud in kleine teams uitgevoerd kan worden. Vanwege het broedseizoen en het actuele brandgevaar is grootschalig onderhoud op dit moment niet mogelijk.

Voor ons allen is de huidige situatie vervelend maar het is ook duidelijk dat het dus eerst flink moet regenen alvorens het parcours opengesteld kan worden.

Staatsbosbeheer en ATB Team X-Treme zijn blij met het geduld van de mountainbikers én, uit de vele positieve reacties op te maken, begrip voor deze beslissing.

Wil je je steentje bijdragen aan het klein onderhoud? Neem dan contact op met Johan Hendrikse.
Informatie Staatsbosbeheer: Marijke Lieman, zeelandnoord@staatsbosbeheer.nl