Oude Tonge: Vierde MTB wedstrijd van de wintercompetitie

Algemeen
OUDE TONGE – Een druilerige dag voor deze vierde wedstrijd van de wintercompetitie in Oude Tonge. Hier in huis werd al heel de week geroepen: ‘Daar hebben ze altijd de grootste bekers, dus dan moeten we in de top drie komen!’ Het inschrijven is zoals ieder jaar in de lekker warme kantine van de honkbalclub The Islanders op sportpark de Koepel.
 

Eerst even inrijden, en dan om 12:30 uur starten de eerste twee categorieën. Categorie 9/10 heeft deze week 13 deelnemers, categorie t/m 8 jaar heeft 16 deelnemers. Leuk om te zien dat er nu toch wat nieuwe gezichten aan de start staan, o.a. een paar deelnemers van de vereniging ‘Westland Wil Vooruit.’ Deze wedstrijd is voor hun waarschijnlijk dichterbij dan voor onze Belgische en Zeeuws-Vlaamse deelnemers. Het parcours is leuk uitgezet. Er zijn snelle stukken waar goed ingehaald kan worden, maar er zijn ook bochtige stukjes door de bomen heen. Ook zijn er een paar mooie hobbels.
 
Bij categorie 9/10 heeft Maud Struijk zoals iedere week een zeer snelle start. Dit is echt haar specialiteit! Al snel trekt het deelnemers veld uit elkaar en rijdt Sven Wisse op kop. Dit doet hij de gehele wedstrijd met een flinke snelheid, waarmee hij een grote voorsprong weet te behouden op Dennis Polfliet (2e plaats) en Luuk Lavooij (3e plaats). Die wisselen halverwege van tweede en derde plaats. Daarachter gaat de strijd tussen de meiden, Senna  Klaasse en Maud. Wist Maud in de vorige wedstrijd voor Senna te blijven, deze keer gaat Senna er halverwege voorbij en staat deze plek niet meer af. Daarachter weet Jarno Struijk (6de) er ook goed bij te blijven, op de hielen gevolgd door Anniek Voermans (8ste). Ook Kyano Nguyen (9de), Veerle Bruines(11de plaats) en Ruben Pijpelink (12de plaats) fietsen op een lekker tempo hun rondjes.
 
Bij de categorie t/m 8 jaar is het geen verrassing meer dat Florian Doens de leiding neemt. Zoals ook in de andere wedstrijden weet hij al snel een heleboel deelnemers van de categorie 9/10 in te halen. Een dik verdiende eerste plaats voor hem! Daarachter rijdt Cedric van Belle, die deze keer echter concurrentie heeft van Iker Slotboom. Uiteindelijk moet hij Iker voor laten gaan. Voor de derde plaats is het uiteindelijk nog spannend. Cas Lavooij en Cedric van Belle trekken samen een mooie eindsprint, waarbij Cedric (3e plaats) met een wiellengte Cas voor weet te blijven. Daarachter rijdt Boaz Scholten (5de plaats) een mooie wedstrijd. Bjorn Wisse heeft zelfs tijdens de wedstrijd nog even tijd om een mooie sprong te maken over een hobbeltje, en eindigt op een zevende plaats. Bjorn dacht waarschijnlijk, hoe meer hobbels hoe leuker. En daar heeft hij groot gelijk in. Nikita Walrave eindigt op een negende plaats, en daarmee ook als eerste meisje. Het kleinere broertje van de vlaamse Cedric, Mathieu van Belle (12de) rijdt dan misschien nog niet in de top drie zoals zijn grote broer, maar hij doet goed zijn best en laat toch maar mooi vier andere deelnemers achter hem.
 
Om 13:00 uur is het tijd voor de volgende drie categorieen. Categorie 11/12 met 7 deelnemers aan de start, categorie 13/14 heeft 6 deelnemers, en de categorie 15/16 heeft vier deelnemers. Jammer dat het er niet meer zijn, maar het niet zo mooie weer werkt misschien niet mee. De deelnemers starten nog meet droog weer, maar halverwege de wedstrijd begint het te spetteren.
De deelnemers deert dat echter niet. Zoals ook bij de vorige wedstrijden weet bij de oudste categorieen Job Blankenstein als eerste weg te komen, en deze positie te behouden. Tweede wordt Jefke Daneel en een mooie derde plaats voor X-tremist Tom Houmes.
 
Bij de categorie 13/14 is Jens de Keersmaeker de winnaar. Daarachter fiets Senna van Iwaarden (2e plaats) zijn rondjes. Het lukt hem niet om bij Jens te blijven, maar heeft naar zijn achtervolgers een groot gat. Joran Quist eindigt op een mooie derde plaats. Zoals ook vorige week blijven Nina Houmes en Storm Klaasse heel de tijd bij elkaar. Ze zijn mooi aan elkaar gewaagd. Storm (vierde plaats) weet Nina een paar seconden voor te blijven, maar Nina( 5de) staat in ieder geval als eerste meisje op het podium. Goed gedaan! Daarachter rijdt Demi Nuijten (zesde) ook een erg goede wedstrijd. Het lijkt wel of ze iedere wedstrijd iets harder gaat.
 
Categorie 11/12 heeft ook deze keer geen verrassing voor de eerste plaats. Kanon Maike Tazelaar knalt weg, en is niet meer te stoppen. Verdiende eerste plaats! Renzo Moretti en Nick Wisse zitten de hele wedstrijd vrij dicht bij elkaar. Nick (3de plaats) heeft Renzo (2de plaats) in het vizier, maar het lukt hem deze keer niet er dichtbij genoeg te komen. Melissa Nuijten heeft dikke pech. Ze gaat onderuit op het bruggetje en valt hard. Stoer als ze is stapt ze weer op haar fiets en rijdt door. Met pijn aan haar hand en enkel rijdt ze de rest van de rondes uit, met wat mentale steun van haar grote zus Demi. Ondanks haar val toch een vierde plaats en beste meisje. Rocco Scholten weet deze keer op een vijfde plaats te eindigen, en zal trots zijn dat er nog twee achter hem kwamen. Goed gereden!
 
Een minpuntje dat ik hier toch wil noemen waren de mannen van de volwassen categorieën die niet het geduld hadden om te wachten totdat de wedstrijd klaar was, en al in ging fietsen tussen de deelnemers van de jongere categorieën door. Dit kan echt niet, en is zeer hinderlijk voor de jongere deelnemers. Andersom zouden ze dat ook niet willen, dus alsjeblieft, wacht de volgende keer even totdat ze allemaal over de finish zijn. Dan is er nog ruim een half uur voor het in fietsen en het parcours te verkennen.
 
De volwassen 39+ gaan om 14:00 uur van start. 42 deelnemers deze keer. Helaas hebben ze wel volle bak regen, wat het parcours extra uitdagend maakt. Danny Sleeckx finisht als eerste, Sven Standaert bemachtigt de tweede plaats, gevolgd door Dennis Raadtgever op de derde plaats. Vermeldingen van enkele x-tremisten of gerelateerd daaraan, Dennis Doens (7de plaats)
Andre Goosen (14de plaats), Jan Minnaard (22ste), Robin Scholten (28ste) en Michel Nuijten (29ste). Michel riep van te voren, ‘als het regent dan ga ik niet’, maar toont karakter om toch te fietsen, en op een nette plaats te eindigen.
 
Categorie 17+ heeft 21 deelnemers. Podiumplaatsen voor Joey de Decker (1e), Willem Jan Koeman (2e) en Edzard van Ewijk (3de plaats). Martijn Steen blok op een mooie 12de plaats en Arthur Piso eindigt als 14de.
 
Bij de dames groeit het aantal deelnemers steeds een klein beetje. Deze keer 6 mbt-ers aan de start. Een mooie eerste plaats voor Rosita Reijnhout! Tweede plaats voor Patrica van Doorn, van de Wel, derde plaats voor Yva Geluk.
 
Het was weer een goed georganiseerde dag door de vrijwilligers van TMZ en de vrijwilligers ter plaatse, onder andere in de kantine. Zonder vrijwilligers geen wintercup, dank daarvoor!
 
Op naar de vijfde wedstrijd op 17 december in Kruiningen.