MTB Awards 2014 voor Van der Heijden, Terpstra, Milan Vader en Koevoet

Algemeen

20141227-3 Mountainbike award Talent 2014  Milan VaderSITTARD Michiel van der Heijden (elite-mannen) en Anne Terpstra (elite-vrouwen) zijn uitgeroepen tot mountainbiker van het jaar 2014. Milan Vader en Marlo Koevoet zijn de meest veelbelovende talenten van het afgelopen seizoen. Het viertal kreeg de bijbehorende MTB Award zaterdag 27 december uitgereikt in Indoor Bikepark WOOD15 in Sittard. Leuk detail is dat zowel Anne Terpstra als Milan Vader hun eerste MTB trainingen bij ATB Team X-Treme van Cor van den Berge hebben ontvangen.

 

 

20141230-1 MTB Awards 2014 - foto BikesightMTB Award Elite-mannen
De 22-jarige Michiel van der Heijden (Giant XC Pro) werd in september wereldkampioen bij de beloftes in het Noorse Hafjell. Daarnaast won de mountainbiker uit Drunen in die categorie ook de wereldbekerwedstrijd in het Tsjechische Nove Mesto en werd hij bij de elite-mannen Nederlands kampioen. Verder pakte hij zilver op het EK bij de beloftes en werd hij tweede in de eindstand van de wereldbeker. Van der Heijden rijdt volgend seizoen voor het Zwitserse Scott-Odlo.

De winnaars van de MTB Awards: Marlo Koevoet, Michiel van der Heijden, Anne Terpstra en Milan Vader (vertegenwoordigd door bondscoach Tim Heemskerk). Foto: Bikesight

MTB Award Elite-vrouwen
De veelzijdige Anne Terpstra (23) stond in 2014 bij drie Nederlandse kampioenschappen op het podium. De Apeldoornse (Betch.nl-Superior)  won goud op de onderdelen cross-country en xc-eliminator en aan het einde van dit seizoen pakte ze brons op de marathon. Terpstra won daarnaast verschillende (inter)nationale races (xc en marathon) en kon zich in de eliminator meten met de beste van de wereld: ze werd in die discipline vijfde in de wereldbeker in Albstadt en zesde op het EK in het Duitse Sankt Wendel. Terpstra zal in 2015 uitkomen voor Van der Heide-Kenda.

20141227-3 Mountainbike award Talent 2014  Milan VaderMTB Award Talent-mannen
Milan Vader, lid van het KNWU Team MTB van bondscoach Tim Heemskerk, liet dit seizoen zien dat hij een mountainbiker is waar in de toekomst rekening mee gehouden moet worden in het internationale circuit. Het 18-jarige talent pakte bij de junioren brons op het EK en miste het op WK het podium maar net (vierde). Vader presteerde constant in de UCI Junior Series en pakte in de ‘wereldbeker voor junioren’ zijn eerste podiumplek (brons in Nove Mesto). Daarnaast pakte Vader zilver op het NK.

MTB Award Talent-vrouwen
Marlo Koevoet (18) was dit jaar bij junior-vrouwen oppermachtig in het nationale circuit.  Ze won bijna alles wat er te winnen viel (inclusief het NK) en liet in die wedstrijden zien nu al weinig onder te doen voor de belofte- en elitevrouwen. Internationaal eindigde Koevoet zowel op het WK, EK als de UCI Junior Series in Albstadt in de top twintig.

Online poll
Net als vorig jaar konden de Nederlands mountainbikeliefhebbers via een online poll stemmen op hun mountainbiker van het jaar in de vier categorieën. Daarbij werkte de Stichting Mountainbike Platform voor het eerst samen met nieuwsportal Bikesight.nl. Deze website is specifiek op mountainbiken gericht en groeide de afgelopen anderhalf jaar in razend tempo  uit tot de nummer één nieuwsvoorziening in deze sport.

In de categorie elite-mannen waren Frank Beemer, Hans Becking, Michiel van der Heijden, Rudi van Houts en Rick Koekoek genomineerd. Bij de elite-vrouwen waren dat Anneke Beerten, Britt van den Boogert, Hielke Elferink, Anne Terpstra en Annemarie Worst.  Kans op de titel in de categorie Talent-mannen maakte Kjell van den Boogert, Milan Vader en Thijs Zuurbier. Sophie von Berswordt, Julia Boschker en Marlo Koevoet waren de kanshebbers in de categorie Talent-vrouwen. Uiteindelijk brachten meer dan 4000 mountainbike-liefhebbers hun stem uit. De uitslag van de poll bepaalde samen met de stem van de jury de  uiteindelijke winnaars.

De Mountainbike Awards
De Mountainbike Awards worden sinds 2007 jaarlijks uitgereikt aan Nederlands beste mountainbikers. Dit initiatief is destijds in het leven geroepen door de ‘Club van 5’, een reflectiegroep die zich sterk  maakt voor de ontwikkeling van het mountainbiken in Nederland.

De organisatie van de Mountainbike Awards is vorig  jaar geadopteerd én overgenomen door de in 2013 opgerichte ‘Stichting Mountainbike  Platform’. Deze stichting is voortgekomen uit de ‘Club van 5’ en heeft als doelstelling het behartigen van de belangen van de Nederlands mountainbikesport. In deze Stichting zitten onder andere de eerste Olympisch Kampioen Mountainbike ooit Bart Brentjens, Leo van Zeeland, voormalig KNWU bondscoach en ex-coach van het Giant Pro XC Team en ex-internationaal mountainbiker Jan Weevers.