Milan Vader wint MTB Award Talent mannen 2015

Algemeen

20151229-9 archief 20150407-2 Nieuwkuijk Paasbike Milan Vader - foto Ingrid VaderARNHEM – X-Tremist Milan Vader is deze week uitgeroepen tot het meest veelbelovend MTB talent bij de mannen. Het Zeeuwse succes hield hiermee nog niet op want nog twee Zeeuwen (en ex X-Tremisten) vielen in de prijzen. Aan Didi de Vries werd de Award uitgereikt voor het meest veelbelovende talent bij de Vrouwen en Anne Terpstra kreeg de prijs voor Beste mountainbikester 2015 uitgereikt.
Rudi van Houts (elite-mannen) werd uitgeroepen tot mountainbiker van het jaar 2015. Tijdens deze uitreiking kreeg Bart Brentjens een Lifetime Achievement Award. De prijzen werden dinsdag 29 december uitgereikt in het Mountainbikemuseum in Arnhem.

 

 
20151229-8 MTB-Awards 2015 - foto creditbikesight

De winnaars van de MTB Awards met Didi de Vries, Anne Terpstra, Milan Vader, Rudi van Houts en Bart Brentjens in het mountainbikemuseum. Foto: Bikesight.nl

MTB Award Talent-mannen
Milan Vader (19) had in 2015 een verdienstelijk debuutjaar bij de beloftes.  De coureur van het KNWU Team MTB van bondscoach Tim Heemskerk pakte in juli in Zoetermeer de nationale titel, werd knap negende op het EK en stond ook op het WK zijn mannetje met een dertiende plek. Zijn meest aansprekende resultaat boekte Vader in september in het Duitse Bad Säckingen. Daar schreef hij een manche van de internationaal zwaar bezette Bundesliga op zijn naam.

MTB Award Talent-vrouwen
Didi de Vries was dit jaar ongenaakbaar in de Benelux Cup. De 18-jarige Zeeuwse won bij de junior-vrouwen zes van de zeven manches en won daarmee ook vanzelfsprekend het eindklassement. Op het NK liet De Vries (Waasland MTB Team) zien dat al die overwinningen geen toeval waren: ze pakte de Nederlandse titel.

MTB Award Elite-vrouwen
Met haar derde nationale titel op rij liet Anne Terpstra (Habitat Mountainbiketeam) in 2015 zien dat er nationaal gezien geen maat op haar staat. De Apeldoornse (24) timmerde echter ook internationaal aardig aan de weg. Ze werd twintigste op het WK en boekte met een dertiende plek in Lenzerheide haar beste prestatie in een wereldbekerwedstrijd tot nu toe. Mede door haar constante eindklasseringen in internationale races klom Terpstra zelfs op naar de top tien van de UCI-wereldranglijst (negende).

MTB Award Elite-mannen
De 31-jarige Rudi van Houts (Multivan-Merida) voldeed met een tiende plek op het EK in het Italiaanse Chies d’Alpago aan de kwalificatie-eis voor de Olympische Spelen van 2016. De mountainbiker uit Luyksgestel, ook al aanwezig op de Spelen van Peking en Londen, was daarnaast de best presterende Nederlander in de wereldbeker. Hij finishte vier keer in de top twintig, met een dertiende plek in Lenzerheide als beste resultaat. Op het NK pakte Van Houts brons, op het WK in Vallnord (Andorra) kwam hij als twintigste over de streep.

Lifetime Achievement Award
Buiten zijn medeweten om – hij is zelf een van de initiatiefnemers van de stichting Mountainbike Platform – kreeg Bart Brentjens een Lifetime Achievement Award voor alles wat hij voor de mountainbikesport heeft betekend. Brentjens werd in 1996 in Atlanta de eerste Olympisch kampioen ooit. In de jaren daarvoor won hij ook het eindklassement in de wereldbeker en het WK. Hij was jarenlang actief op hoog niveau (hij was tien keer Nederlands kampioen cross-country) en is nu al meerdere jaren teammanager van zijn eigen team. Ook daarmee doet hij mee om de internationale prijzen.

Uitreiking
De uitreiking van de MTB Awards stond dit jaar in het teken van 25 jaar NK Mountainbike in Nederland. Vanwege die gelegenheid waren er verschillende oud-kampioenen naar het Mountainbikemuseum in Arnhem afgereisd. Onder andere Marcel Arntz, Bas van Dooren en Reza Hormes-Ravenstijn reden samen met de genomineerde toppers van nu  een mooie mountainbikeronde. Die toch stond  onder leiding van oud-Olympisch kampioen Bart Brentjens.  Meer informatie over het mountainbikemuseum is te vinden op www.mountainbikemuseum.nl.

Online poll
Net als vorig jaar konden de Nederlands mountainbikeliefhebbers via een online poll stemmen op hun mountainbiker van het jaar in de vier categorieën. Daarbij werkte de Stichting Mountainbike Platform opnieuw samen met nieuwsportal Bikesight.nl. Deze website is specifiek op mountainbiken gericht en groeide de afgelopen anderhalf jaar in razend tempo  uit tot de nummer één nieuwsvoorziening in deze sport.

In de categorie elite-mannen waren Frank Beemer, Hans Becking, Jeroen van Eck, Michiel van der Heijden en Rudi van Houtsgenomineerd. Bij de elite-vrouwen waren dat Anneke Beerten, Hielke Elferink, Anne Tauber, Anne Terpstra en Annemarie Worst. Kans op de titel in de categorie Talent-mannen maakten Perry van den Bos, Marc Bouwmeester, David Nordemann, Roel van der Stegen en Milan Vader. Julia Boschker, Marlo Koevoet en Didi de Vries waren  de kanshebbers in de categorie Talent-vrouwen.

Uiteindelijk brachten bijna 10.000 mountainbike-liefhebbers hun stem uit. De uitslag van de poll bepaalde samen met de stem van de jury de  uiteindelijke winnaars.