Leen Schoe in Sportlaan 12

Algemeen

Iedere twee weken schrijft sportverslaggever Joop van der Laan van Omroep Zeeland een column. Hij schrijft vaak over de vrijwilligers achter de sporters. In de column van 22 november was het de beurt aan Leen Schoe coördinator van de X-Treme/MarathonZeeland MTB Toertocht.

20131125-1 Kop Sportlaan 12

 

 

 

 

 

 

 

 

aflevering 22 november 2013

 

Andersom
Met een hark en een schop de weg banen in de Boswachterij van Westerschouwen om een soort parcours te maken voor mountainbikers. Leen Schoe, één van de mannen van het eerste uur van mountainbikevereniging Team X-treme, stond aan de basis van, wat later het Patrick Tolhoek parcours zal gaan heten.

Bakermat
20131125-2 Archieffoto Leen Schoe op MTB -Het bos- en zandgebied in Westerschouwen met de hoogteverschillen is een aantrekkelijk gebied voor de bevlogen mountainbiker. Het is ook de bakermat van deze sport in Zeeland.
Leen Schoe (49) uit Vrouwenpolder kent het op zijn duimpje. “Er werd veel wild gereden, dus we moesten het in goede banen leiden”. Het was improviseren, samen met de boswachter: “We zijn gewoon begonnen. Hier gaan we linksaf en even later rechtsaf”. Het parcours, dat intussen een lengte heeft van 8.6 kilometer, stelt hoge eisen aan de vaardigheid met de fiets. Schoe meldt met genoegen dat er plannen zijn om de route verder uit te breiden. “Het is er ideaal, nooit modderig”. Zijn jongste dochter crosst er nu ook in wedstrijdverband.

Kustmarathon
Met enkele vrienden kreeg Schoe het lumineuze idee om de Kustmarathon met de mountainbike te gaan rijden. Maar dan wel enkele uren voor de start van de loopmarathon en in omgekeerde richting, dus van Zoutelande naar Burgh-Haamstede. Er was twijfel over het slagen van dit experiment dat een aanslag op de fiets betekent, met zout in de ketting en zand in de voorvork. Maar het aantal deelnemers is intussen na 7 edities gestegen naar 1250 en er zit nog meer rek in !

Bankje
Met andere deelnemers dan de mensen die hard willen rijden. Vaders, moeders en kinderen die gewoon een stukje willen mountainbiken. Afgezien van de start is het traject precies hetzelfde als dat van de hardlopers en de wandelaars. De enige eis is, dat de deelnemers uiterlijk om 12.00 uur aan het eind van Neeltje Jans zijn. Anders stuiten de bikers op de lopende horde van de marathon die richting Zoutelande optrekt.
Leen Schoe rijdt ook wel eens als bezemfietser mee, dus moet hij bij de laatste deelnemer blijven. In dit geval hadden deze mensen geen haast en streken al bij Domburg neer op een bankje voor een picknick. Leen moest met zachte hand zorgen dat het broodje kaas met enige snelheid verorberd werd, om de tijdslimiet te halen.
Zijn doel is bereikt als een kleurrijk lint van 2000 fietsers de 10e editie de kustmarathon rijden, andersom natuurlijk.

Zie Omroep Zeeland voor alle columns.