Kustmarathon Zeeland MTB Toertocht 2013 dik geslaagd

Algemeen

20131005 KM 226255 LWMBURGH Het Kustmarathon Zeeland 2013 weekend zit er weer op. Geslaagder dan ooit als je de reacties van de marathon organisatie verneemt. Meer deelnemers op alle onderdelen, goed weer, een geweldige sfeer en geen noemenswaardige problemen. ATB Team X-Treme organiseerde voor de zevende keer alweer de Mountainbike Toertocht. Waar in 2007 voorzichtig werd begonnen met 160 deelnemers is de tocht inmiddels uitgegroeid naar 1250 deelnemers in die een mooie maar heftige route voor hun kiezen kregen.

20131005 KM 226051 Jos HebbenDe tocht werd gereden in tegenovergestelde richting, dus van Zoutelande naar Burgh. De organisatie besloot dit jaar de tocht later te starten en langer te maken. De latere start was zeker een succes. Eén van de positieve gevolgen hiervan was dat meer publiek de deelnemers onderweg aanmoedigden en langere tijd een grotere drukte bij de aankomst in Burgh.

Rond 8.45 uur werd in de Langstraat in Zoutelande de eerste groep op gang geholpen voor de 53 kilometer naar Burgh. 20131005 KM Jan Minnaard KustmarathonDe volgende groepen werden steeds met tussenpozen van een paar minuten gestart om stremmingen aan het begin van de route te voorkomen.  Het eerste deel werd door de meeste deelnemers goed verteerd. Alleen bij Vrouwenpolder moest een aardig stuk door mul zand gelopen worden gelopen worden richting de Veerse dam. Gelukkig was daar de verzorgingspost gesitueerd zodat de energievoorraad weer snel aangevuld kon worden. Uitrusten kon echter niet al te lang want de deelnemers moesten zich uiterlijk 12.00 uur aan het eind van de Stormvloedkering  melden om op het tweede gedeelte toegelaten te mogen worden. Dit is ingesteld om ruimte te maken voor de wedstrijdlopers zodat bikers en wedstrijdlopers elkaar op dat deel van het strand niet in de weg zouden zitten. Een, behoorlijk aantal, deelnemers die na 12.00 uur aankwamen werden via een alternatieve en kortere route naar de finish in Burgh geleid.

20131005 KM X-Tremisten Merien en Pieter Moelker Jarno Reinhoudt 5670 6 RL200139 KustmarathonOver de langere tocht waren de meningen verdeeld. Vooral de iets minder ervaren en getrainde fietsers hadden het zeer zwaar op het laatste deel van de tocht. De, ten opzichte van andere jaren, ca. 8 extra kilometers over het zuigende strand van de Kop van Schouwen deden sommigen `piepen en kraken` in al hun voegen.

Waar de eerste deelnemers nog konden profiteren van een breed en redelijk hard strand, hadden de anderen al een stuk meer last van het opkomende water en stukken strand die door de voorgangers los gereden was. Een aantal stukken moest gelopen worden maar dat maakte de prestatie des te waardevoller. `Het venijn zit um in de staart` is een vaak gebezigde uitdrukking en dus ook hier van toepassing.

20131005 KM Strand 5801 6 RL200270 KustmarathonWaar het strand `te voet` door het mulle zand verlaten moest worden richting het `Duinhoevepad`  en de renners net weer op hun fiets geklommen waren, moest er toch ook nog even een stevige kuitenbijter (Col de kuut) van zo´n 20-25% verteerd worden!! Een nabrander, zogezegd.

 

Daarna was het nog maar 4 kilometer lekker uitbollen door bos- en schelpenpaden naar de finish in Burgh waar de deelnemers in een geweldige sfeer werden ontvangen door het ontvangstcomité en het in ruime getale aanwezige publiek.

DSC00359200x150Om 13.46 uur kwam Leen Slot uit ´s Gravenpolder als de allerlaatste deelnemer aan bij de finish. “Het was superzwaar”, vertelde hij nadat hij onder applaus van meegereisde supporters en organisatie over de streep kwam, “maar opgeven staat niet in mijn woordenboek”. Dat is de juiste mentaliteit voor een bikkel!!! die net een prestatie van formaat heeft geleverd.

De enige echte Burghse perencake werd gebakken en gesponsord door bakkerij “Inde Soete Suikerbol”, DELI XL Burgh-Haamstede en Friesland Foods Campina verzorgden de drankjes bij de finish. De Bikewash werd verzorgd door NUTSWERK, Teamwerk in Kabels en Leidingen. Douchen en verkleden konden de deelnemers in Sportcentrum Westerschouwen.

20130920 Logo Nutswerk20130920 DELI XL Logo

20130920 Logo Sportcentrum Westerschouwen20130920 Logo Soete Suikerbol

Foto’s van de finishlocatie in Burgh in het ATB Team X-Treme fotoalbum:

ATB Team X-Treme foto album

Filmverslag Mattijs Bordui:
www.youtube.com/watch?v=W0AIx2yMi34&feature=youtu.be

 

Bestel uw foto´s via de Kustmarathon Zeeland Beeldbank
www.marathonzeeland.nl/marathon/fotos.htm

Gevonden voorwerpen (neem contact op met de secretaris)

-Fietscomputer, Merk UNION – 13W