JMW Burgh-Haamstede 2014 een stralend evenement

Algemeen

Het was weer een stralend dagje afgelopen zaterdag. Een hele dag in een lekker zonnetje vertoeven in Boswachterij Westerschouwen tijdens de Jeugd Mountainbike Wedstrijd 2014 is beslist geen straf. Hoe anders was dat tijdens de wedstrijd in 2013 toen het vroor dat het kraakte en sneeuwde.

De wedstrijdorganisatie was in handen van ATB Team X-Treme; Gastheer in de Boswachterij was Staatsbosbeheer.20140329-3.1 JMW Burgh-Haamstede 2014 - fotocollage Anton Koens

Het was dus dik genieten, en niet alleen van de koperen ploert maar vooral ook van de fantastische prestaties van zo’n 210 mountainbikers tussen de 7 en 14 jaar uit het ganse land. Er heerste een gemoedelijke en gezellige drukte in de Bikers Area. De teamtenten werden opgezet, de klapstoeltjes uitgeklapt, een bakje koffie met een krentenbolletje erbij en aanmoedigen maar.

De organisatie had vooraf goede hoop op een leuke en geslaagde dag. De voortekenen waren prima! Woensdag voordien waren er al 208 voorinschrijvingen in de 7 wedstrijdcategorieën geboekt, het parcours lag er prachtig bij en de vrijwilligers hadden er zin in. Kortom de ingrediënten waren aanwezig. Nu de uitvoering nog.

Welnu ook dat kwam meer dan goed. De rennertjes trakteerden zichzelf en het publiek op spannende wedstrijden met soms stevige onderlinge strijd in pittige duels.

 

20140329-7 JMW Burgh-Haamstede  2014 - foto Tonny Bruin

De organisatie had drie verschillende parcoursen uitgezet, oplopend in lengte en technische moeilijkheid. Categorie 1 t/m 3 kregen een rondje voorgeschoteld van zo’n 1100 mtr. lengte. De renners uit Categorie 4 en 5 moesten hun kunnen vertonen op een rondje van dik 2200 mtr. waarin al wat meer technische hindernissen waren opgenomen. De hoogste categoriën kregen nog eens een extra lus af te werken die uiteraard nog pittiger en taaier gemaakt was. Lastige afdalingen, pittige klimmen, drop off’s, boomwortels, zanderige gedeelten; de renners moesten van alle markten thuis zijn, maar dat vormt tegenwoordig nagenoeg geen probleem meer!

Het niveau van de rennertjes is de laatste jaren flink omhoog gegaan mede door deze speciale landelijke jeugd wedstrijden (JMW 2014). Daardoor gestimuleerd, zijn er ook betere (trainings)voorzieningen bij de clubs gerealiseerd en zijn de eisen aan de te rijden wedstrijdparcoursen regelmatig omhoog bijgesteld. Veel huidige (aankomende) MTB toppers zijn in deze jeugdcompetitie begonnen; een kweekvijver dus.

De nieuwe locatie van de Bikers Area (met de start- en finish) was centraler gelegen dan in andere jaren waardoor de wedstrijd door het publiek beter te volgen was. Begeleiders konden hun pupillen op verschillende plaatsen per ronde van aanwijzingen voorzien. 

Zeeuwse podiumplaatsen

De wedstrijd van Categorie 1 betekende gelijk al een eerste Zeeuws succes. Rob Kastelijn ging er afgetekend met de winst vandoor. In categorie 4 ging Dies Moelker met de 3e plaats aan de haal. Shirin van Anrooij werd 2e bij de meisjes in categorie 5 en in categorie 6 wist Zoë Mulder op 1e plaats bij de meisjes beslag te leggen. De broers Mick en Tim van Dijke (respectievelijk 1e en 2e) maakten er een “two men show” van in categorie 7.

Volledige uitslagen

Tevreden gezichten bij rennertjes, ouders, publiek en organisatie. We kunnen terugkijken op een geslaagd evenement.

20140329-2.1 JMW Burgh-Haamstede 2014 - fotocollage Anton Koens

20140329-1.1 JMW Burgh-Haamstede 2014 - fotocollage Anton Koens