Interview Milan Vader voor Topsport Limburg

Algemeen

Op de website van Topsport Limburg wordt in de rubriek “Sporter in beeld” wekelijks een Limburgse sporter een aantal vragen voorgelegd. Eind juni was Milan Vader aan de beurt. Zijn Zeeuwse basis was hij niet vergeten!!

20140705-1 Archief Milan Vader Brons EK 2014 Sankt Wendel - foto Fam. VaderPaspoort 
Naam: Milan Vader
Sporttak: Mountainbike
Geboortedatum: zondag 18 februari 1996
Geboorteplaats: Middelburg
Woonplaats: Sittard
Vereniging: ATB Team X-Treme
Selectie: KNWU Olympic Training Center
Topsportstatus: Nationaal Talent (NT)
Website: –

1. Hoe lang ben je al bezig met mountainbike?
Ik ben op mijn zevende begonnen met mountainbiken. Ik was gelijk verkocht toen ik een proeftraining mee deed. Nu mountainbike ik 9 jaar.

2. Hoe ben je in aanraking gekomen met mountainbike?
Als klein jongetje fietste ik al veel, ik was altijd buiten bezig. Na het behalen van mijn zwemdiploma’s ben ik samen met mijn ouders gaan oriënteren bij verschillende sporten. Mijn vader fietste regelmatig en stelde mij voor om eens te gaan kijken bij het mountainbiken en zo ben ik in het wereldje terecht gekomen.

3. Op welk niveau ben je actief?
Sinds 2 jaar rijd ik internationaal. Vorig jaar heb ik een EK en WK mogen rijden. Het EK verliep goed en ik werd 9e. Het WK was voor mij een teleurstelling, omdat ik uitviel nadat ik gevallen was. Voorheen heb ik veel in Nederland en België gereden.

4. Studie of werk?
Momenteel ben ik actief op het CIOS. Ik raakte geïnspireerd door mijn coach en ben het les/leiding geven leuk gaan vinden. Vakken als omgangskunde en trainingskunde vind ik super leuk! Daarnaast is de ondersteuning vanuit school goed. Ik heb een goede balans tussen school en sport.

5. Van welke club ben je lid en lid geweest?
Mijn eerste en huidige club is atb. Vereniging X-Treme. Hier ben ik opgegroeid en heb ik de basis geleerd. Een super leuke club, met veel vrijwilligers.

6. Wie is je grote voorbeeld?
Mijn grote voorbeeld is Nino Shurter. We hebben zijn world cup leiderstrui in de kamer hangen en een grote foto, samen met de olympisch kampioen Jaroslav Kulhavy. De techniek van Shurter is geweldig en hij heeft echt het postuur van de toekomstige mountainbikers.

7. Hoeveel uur train je in de week?
ik train tussen de 12 en 20 uur in de week. In de opbouw doe ik veel krachttraining en een aantal veldritten. In mijn piekperiode ben ik veel in het heuvelland te vinden.

8. Wat zijn jouw sterke punten?
Een goed punt van mij is dat ik diep kan gaan. Dat is een groot voordeel in de wedstrijden.

9. Wat kun je minder goed? Waar moet je nog aan werken?
Aan de krachtkant moet ik nog ontwikkelen. Deze winter heb ik een klein beetje pech gehad met een sleutelbeenbreuk, waardoor ik krachttrainingen heb gemist. Ik kijk uit naar de volgende winter om hieraan te werken.

10. Heb je ook wel eens een baalmoment gehad?
Ja, vorig jaar tijdens het WK viel ik in een afdaling en mijn fiets was niet meer in staat om verder te rijden. Dat was echt balen, vooral als je helemaal naar Zuid-Afrika bent gereisd.

11. Wat is je hoogtepunt tot nu toe?
Mijn hoogtepunt is mijn bronzen plak op het EK in Sankt Wendel. Super om daar te staan.

12. Wat is je ultieme droom?
Mijn ultieme droom is de reden waarom ik in Sittard woon. Een gouden plak op de Olympische Spelen in 2020.