Informatie Toestemming voor rijden van MTB wedstrijden in buitenland

Algemeen

BURGH-HAAMSTEDE – Om mountainbikewedstrijden in het buitenland te mogen rijden zijn de KNWU regels dit jaar aangescherpt voor een aantal categorieën. Daar, waar de toestemming eerst per district werd geregeld, wordt dit nu voor mountainbikewedstrijden, landelijk, door het hoofdbureau bekeken. De maatregel is bedoeld ter bescherming van de Nederlandse Nationale wedstrijden. Daar is natuurlijk “iets” voor te zeggen, wij willen tenslotte zelf ook een goed gevulde startlijst op de komende JMW Burgh-Haamstede, 26 maart aanstaande. Toch dagen we, tegelijkertijd, de Nederlandse organisatoren uit om onze bikers steeds uitdagende en mountainbikewaardige parcoursen voor te schotelen zodat uitwijken naar buiten de landsgrenzen geen optie meer is.

Toestemming om in het buitenland wedstrijden te mogen rijden wordt altijd verleend aan de categorieën: Elite/Beloften, Vrouwen, Amateurs,  Masters-Elite, Masters 40+ en Masters 50+.

De categorieën: Jeugd, Nieuweling, Nieuweling meisjes, Junioren en Junior-Vrouwen moeten echter rekening houden met “geen toestemming” indien op de datum van de buitenlandse wedstrijd ook een Nederlandse Nationale wedstrijd wordt georganiseerd.

Deze data staan vermeld in de toestemmingsbrieven op de KNWU site.

De toestemmingsbrief dien je altijd bij je te hebben en te kunnen tonen indien er om gevraagd wordt. Deze “standaard” toestemmingsbrieven zijn, per categorie, te downloaden via:  http://www.knwu.nl/mountainbiken/downloads

We hebben al gezien dat de, in de brief, vermelde wedstrijden meestal wel, maar niet altijd, juist zijn. Ook kan een wedstrijd vervallen of kan er juist een wedstrijd bij komen. Bekijk dus regelmatig of er updates zijn van de toestemmingsbrieven. Zie je een foutje ….. laat het even weten aan het secretariaat.

  

Dispensatie
Een renner kan alleen dispensatie krijgen indien de Nederlandse nationale wedstrijd meer dan 20 kilometer verder van de woonplaats af ligt dan de buitenlandse wedstrijd (gemeten met Google maps). De dispensatie dient via de vereniging te worden aangevraagd (zie de KNWU informatiebrief hieronder).
Doe dat ruim voordien via het secretariaat maar bedenk dat succesvolle laatste moment acties beslist niet worden gegarandeerd.

 

Kalenderkaart België
De licentiecategorieën Jeugd, Nieuwelingen en Junioren hebben voor het rijden van wedstrijden in België, volgens de Belgische wetgeving, ook een kalenderkaart nodig. Je mag namelijk niet meer dan één wedstrijd per week/weekend rijden. De kalenderkaart dien je altijd bij je te hebben en ter plaatse bij de inschrijving/aanmelding te tonen. Zie de site van de Belgische wielerbond KBWB/RLVB

Deze kalenderkaart kost €12,00 en kan je aanvragen via deze link.

Teamkleding
Een licentiehouder behoort volgens het KNWU/UCI reglement een wedstrijd te rijden in de kleding van de vereniging waarvan hij lid is en op zijn licentie staat óf van het officieel geregistreerde KNWU/UCI team waartoe hij of zij behoort.

Indien een wedstrijdmountainbiker lid is van ATB Team X-Treme én houder is van een licentie via een WEG vereniging (in ons geval b.v. ZRTC Theo Middelkamp) verwachten wij tóch dat de mountainbikewedstrijden gereden worden in teamkleding van ATB Team X-Treme. Omgekeerd is dat natuurlijk ook het geval.
Voor deze situaties kan via het secretariaat dispensatie worden aangevraagd.

 

*********************************************************************************
Informatie m.b.t. het aanvragen van een toestemmingsbrief voor het rijden in het buitenland (veldrijden/ mountainbike).

Met ingang van het nieuwe veldritseizoen is het aanvragen van het rijden van een buitenlandse wedstrijd veranderd. Indien een renner wil deelnemen aan een wedstrijd in het buitenland en er géén wedstrijd in Nederland op de KNWU kalender staat is er altijd een toestemmingsbrief te verkrijgen (op de KNWU website) die te downloaden is per categorie.

Renners krijgen geen toestemming om deel te nemen aan een buitenlandse wedstrijd op de data dat er Nederlandse nationale wedstrijden georganiseerd worden.
Dit is uitsluitend mogelijk onder één voorwaarde:
(we bekijken dit per individu)

– De Nederlandse nationale wedstrijd is qua reisafstand verder weg dan de buitenlandse wedstrijd.

We rekenen hierbij van woonplaats van de renner tot plaats waar de wedstrijd gehouden wordt en gebruiken hiervoor Google maps.

Ter bescherming van de Nederlandse wedstrijden wordt bij de afstand naar de buitenlandse wedstrijd 20 km. opgeteld.

Indien je voldoet aan één van de bovenstaande voorwaarden doe je de aanvraag als volgt:
– Via de vereniging (geeft door om welke datum/ wedstrijd het gaat)
– De vereniging doet een check op de KM’s
– Zet de aanvraag door naar toestemmingsbrief@knwu.nl

*Een renner uit een talentgroep/ selectie krijgt een toestemming voor het rijden in het buitenland in overleg met de coaches van de desbetreffende discipline.

Toestemmingen voor het rijden op de weg lopen onveranderd via de consuls!

Bron: KNWU website