Het voorjaar is begonnen: denk aan de buitencode

Algemeen

PAPENDAL – Nu het weer langer licht wordt, wordt het een stuk aantrekkelijker om er weer lekker op uit te trekken. Zeker doen, maar denk tijdens het fietsen wel even aan de Buitencode voor sporters in de natuur. Op die manier zorgen we dat iedereen kan blijven genieten van de natuur.

Wat is de Buitencode?
De Buitencode zijn een aantal gedragscodes die zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat een positieve natuurbeleving voor iedereen gegarandeerd kan worden. Kort gezegd wordt er eigenlijk van de verschillende gebruikers van paden in de natuur gevraagd om een beetje rekening met elkaar te houden, zodat de verschillende recreatiestromen vreedzaam naast elkaar kunnen bestaan. Daarvoor zijn de volgende vijf ‘regels’ van de Buitencode opgesteld.

Respecteer de natuur
Laat alleen de bandensporen van je fiets achter en neem, als het even kan, vuilnis die je onderweg tegenkomt mee het gebied uit. Het spreekt voor zich dat je de verpakking van je eigen sportvoeding of een lekke band die je hebt vervangen ook niet in de natuur achterlaat.

Houd je aan de toegangsregels
Veel natuurgebieden in Nederland hebben openstellingsregels, waarbij je er over het algemeen vanuit kunt gaan dat je tussen zonsondergang en zonsopkomst niet welkom bent in natuurgebieden. Daarnaast kan het zijn dat gebieden gedurende bepaalde periodes – het broedseizoen bijvoorbeeld – gesloten zijn. Veelal staan deze regels op de openstellingsborden langs de grenzen van een gebied. Houd je hieraan, en blijf daarnaast op de voor jou bestemde paden.

Geef elkaar de ruimte
Loopt een deel van je route over een gedeeld pad, of kruis je bijvoorbeeld een ruiterroute? Maak dan plaats voor elkaar en verminder vaart bij drukte.

Wees vriendelijk
Een groet of bedankje richting andere natuurgebruikers die voor je aan de kant gaan tijdens het passeren is een kleine moeite, maar maakt een positieve indruk. Daarmee toon je ook meteen begrip voor de natuurbeleving van de ander.

Spreek elkaar aan
Spreek andere natuurgebruikers op een vriendelijke en respectvolle manier aan op zijn of haar gedrag.
Meer informatie over de Buitencode voor sporters in de natuur vind je op de site van de NTFU of Natuurmonumenten.

Bron: Nieuwsbrief KNWU