Het verhaal van Dies: X-Treme/KustmarathonZeeland MTB Toertocht

Algemeen

20141004-36klein X-Treme-Kustmarathon Zeeland MTB toertocht 2014 - foto Jan SlagerZOUTELANDE-BURGH De meesten hadden niet veel praatjes meer toen zij de finish in Burgh passeerden en dat was niet alleen door de heerlijke perencake die als beloning werd uitgereikt. De tocht was zwaar geweest het getij was deze keer de boosdoener. Een van de elementen die getrotseerd moesten worden was het hoog water tijdens de X-Treme/Kustmarathon Zeeland MTB toertocht editie 2014.

 

 

 

20141004-9 X-Treme-Kustmarathon Zeeland MTB toertocht 2014 - foto Ingrid VaderEen van de jongere deelnemers, Dies Moelker, verteerde deze superzware inspanning heel goed. Samen met zijn vader en natuurlijk veel (jeugdige) clubgenoten ging hij zaterdagmorgen om 9.45 uur van start in de Langstraat in Zoutelande.

 

Het was daar een drukte van belang; maar liefst een kleine 1500 deelnemers hadden zich al vroeg opgesteld en wachten op de dingen die zouden komen. Maar goed dat de meesten toen nog geen weet hadden van wat ze deze dag allemaal tegen zouden komen.

 

 

20141004-5 X-Treme-Kustmarathon Zeeland MTB toertocht 2014 - foto Ingrid VaderAl direct na de start vormden de renners een langgerekt lint op weg voor de 55 kilometers richting Burgh. Dies kon het tempo goed aan en zo reden ze via de Walcherse duinen richting Oostkapelle voor de eerste echte beproeving; het strand. Hoe zou het er bij liggen, mul of toch nog een half hard spoortje aan de waterlijn? Het eerste was het geval! Velen moesten al gelijk van de fiets maar Dies kon met z’n techniek het eerste stuk redelijk goed blijven rijden. Wat lucht uit de bandjes en gaan met die banaan. Toch waren sommige stukken echt veel te lastig en moest ook Dies de benenwagen er aan te pas laten komen. De bevoorrading aan de Veerse Dam was meer dan welkom om de energie aan te vullen.

 

 

20141004-43 X-Treme-Kustmarathon Zeeland MTB toertocht 2014 - foto Jan Slager20141004-6 X-Treme-Kustmarathon Zeeland MTB toertocht 2014 - foto Ingrid VaderDaarna ging het rap de Veerse Dam en Stormvloedkering over richting het Schouwse land. Dik driekwart van de tocht was daarmee gedaan.

Nog een laatste stukje van 10 kilometer over het strand en dan “op” naar de finish in Burgh.

Ondanks dat het pal hoog water was bleek voor Dies het Schouwse zand goed te berijden en hoefde hij maar weinig te lopen. Bij de laatste strandpost aangekomen was het nog haaks de duinovergang op en vanaf daar was het maar een peuleschilletje meer.

Hoewel ……!! Eerst moest er nog het, in de lokale politiek, beruchte pukkeltje van 25% genomen worden maar daarna was het uitrijden tot aan de streep. Die was getrokken in de “zwart’n oek” onder de kerk in Burgh waar de dames en een heer (Martijn) van het ontvangstteam gereed stonden met de welverdiende medaille, de perencake en een drankje.

Moe maar voldaan over deze super prestatie keerden de Moelkers terug richting Kloetinge.